Седмокласници от училище “Климент“ с акция за бедните и самотни хора

    Те не просто мечтаят за доброто. Те са част от добро, което се случва.

    Учениците от училище „Св. Климент Охридски“ в Хасково знаят, че добродетелите се формират всеки ден и затова решават да подемат инициатива на доброто. 

    Днес е патронният празник на училището и възпитаниците му, с помощта на своите преподаватели и на педагогическия съветник Ана Баждарванова, посветиха  този празник на хората, които в трудното време се нуждаят най-много от жестовете на внимание.

    Тази сутрин точно в 9 часа седмокласниците от „В“ паралелка от Клуб " Климент Доброволци" дадоха израз на инициативата, която са нарекли “ Замеси се с нашата кауза - никой не е по-голям от хляба!“. 

    С помощта на майсторите от пекарната „Хрупкава коричка“ и Социалния домашен патронаж към Община Хасково учениците успяха да осъществят мисията си. 

    150 топли хляба излязоха днес от пекарната, за да стигнат до хората, за които екипът на Домашния  социален патронаж се грижи ежедневно.

    "Повечето от тези хора са възрастни, много от тях са почти неподвижни и живеят сами. Жестът на внимание за тях е всичко.“, сподели с учениците управителят на Домашен социален патронаж –Хасково Мариана Тодорова.

    Тя предаде на седмокласниците благодарствено писмо към всички техни съученици, положили труд по осъществяване на инициативата.

    Средствата, събрани за хляба, са от разпродажбите на ръкоделия, изработени в  поредица от благотворителни работилници.

    В една от тях децата са се научили  да приготвят сами хляб и са преминали през стъпките, които не само водят до насъщния, но и формират доброто - от уроците на житото, магията на брашното, сплотяващата сила на квасът, наричането за добруване до топлината и притегателната сила на споделянето на трапезата.

    По време на благотворителните работилници са предлагани и ръчно изработени картички. 

    В рамките на инициативата е организирано и поставянето на кутии в три хасковски магазина-в кв. Болярово, в центъра на гради и в квартал „Македонски“, в които всеки, който желае, може да пусне средства за осигуряването на още хляб за нуждаещите се хора от околностите. Със събраните в кутията средства продавачите от магазините ще раздават безплатен хляб на най-бедните. Климентовци вече са разпределили в тези кутии средства, с които днес още 60 души в трите хранителни магазина ще получат безплатен хляб.

    А децата мечтаят да привлекат към инициативата си повече възрастните в подкрепа на това в Хасково да има един ден в годината, в който хлябът да е безплатен за всеки човек в нужда.

    „Доброто тръгва от малките и дано да е заразно и за големите. Защото от това, както ние възпитаваме децата си сега и примерът, който им даваме, зависи какво ще ни очаква един ден в бъдещето“, казва Ана Баждарванова.

    А днешният ден -25 ноември, в който почитаме  Св. Климент Охридски, за децата от училището минава и в размяна на ролите с учителите им. Ученици преподават уроците по всички предмети. Организирани са и тематични изложби.

    По традиция и тази година се връчва Климентовата награда за ученик и учител на годината. Нейни носители са Инна Кънчева от 7 „А“ клас и преподавателката по математика и информационни технологии Ивелина Шумакова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ис
      Исая
      5 -20
      13:29, 25 ное 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Nq
        nqma nujda
        3 0
        17:09, 25 ное 2020
        Здравейте isaq, искам да кажете, че съм 95% сигурен, че не носите маска, когато сте на улицата и тези деца се опитват да помогнат на хората, които бързат. Не знам дали сте възрастен или дете. no vuv dvata slu4eq se vijda 4e '' imash kakvo da qdesh '' bilo to zashoto rabotish или mama i tati ti kupuvat qdene i drehi. Е, не всички хора могат да ви поканят. и те не могат да ви дадат, когато поискате. децата правят добро дело, което трябва да подкрепя.
      • На
        Наблюдател
        5 0
        18:28, 25 ное 2020
        Не бъдете злобни! Всяко добро е добре дошло в днешно време ! Браво на децата
    • 2
      16
      16363772
      4 0
      18:28, 25 ное 2020
      Браво, Климент !
    • 3
      На
      наблюдателен
      0 0
      18:43, 25 ное 2020
      Самата истина е че, заразените и тежко болните се увеличават и не им е до топъл обяд а до глътка въздух!
    • 4
      Р.
      Р.Р
      0 0
      01:13, 26 ное 2020
      Браво, супер !
    Последни новини