СДС клекна за кабинета. Преглед на националния печат

"Труд": СДС клекна, ще гласува кабинета

 СДС ще подкрепи правителството на ГЕРБ въпреки участието в него на Божидар Димитров, който има агентурно минало. Това стана ясно вчера след почти 5-часово изнесено заседание в Бургас на Националния съвет (НС) на партията.

"Решението е продиктувано от спешната необходимост от антикризисни мерки, актуализиране на бюджета, възстановявяне на доверието на ЕС и изваждане на България от кризата", каза лидерът на СДС Мартин Димитров. Националният съвет приема за основна задача на правителството ревизия на управлението на тройната коалиция и търсене на отговорност за престъпленията й.

Дават доверие, но не безгранично

ГЕРБ и Бойко Борисов носят цялата отговорност за състава и действията на правителството, подчерта Мартин Димитров. По думите му СДС е взел трудно, но държавническо решение. Сините дават кредит на доверие на бъдещото правителство, но не безгранично и безрезервно. Те оценяват като грешка назначаването на Божидар Димитров за министър, но отговорността за него е само и единствено на ГЕРБ.

 
"24 часа": БСП: Борисов става заложник на „Атака"

 Кабинетът „Борисов" ще бъде заложник на „Атака", обяви народният представител от БСП и секретар на Изпълнителното бюро на червената партия Антон Кутев. Това съобщи БНР.

Пред журналисти в Силистра червеният депутат заяви, че в понеделник БСП категорично няма да подкрепи правителството на ГЕРБ.

„Това ще бъде първото правителство в ЕС, което ще съществува благодарение на националистическа партия", заяви Антон Кутев.

„На практика подкрепата на Волен Сидеров и на „Атака" за правителството ще се окаже решаваща, тъй като вече знаем, че най-вероятно Синята коалиция ще се въздържи. Аз предполагам, че РЗС ще намерят повод да направят същото", добави той.

 "Стандарт": И полицай в аферата "Петкан"

 И полицай е зад решетките заради аферата "Петкан" в Университета за национално и световно стопанство. Това съобщиха вчера запознати с разследването. Ченгето било посредник при изготвяне на фалшиви лични документи на студентите и мераклиите за висше. Както "Стандарт" писа подробно, известният преподавател в университета и борец срещу корупцията - 49-годишният Петкан Илиев, бе спипан в петък в столично заведение да получава подкуп именно от кандидат-студент, за да се яви някой друг вместо него на изпита. Бандата на Илиев "помагала" на закъсали с оценките младежи и заверявала семестри срещу тарифи от 500 до 4000 лв. Вчера ректорът на УНСС Борислав Борисов разказа пред "Стандарт", че МВР му е дало списък с 15 студенти, които са се облагодетелствали от аферата "Петкан". Повечето от тях са прекъснали за невзети изпити или слаби оценки.

 "Труд": Топят ГЕРБ пред ЕНП за Божидар Димитров

Неправителствената организация "Граждани срещу Държавна сигурност (ДС)" е изпратила писмо до Европейската народна партия (ЕНП), с което уведомява европейските десни, че в кабинета, предложен от ГЕРБ, има агенти. Това съобщиха за "Труд" от организацията вчера.

"Партията ГЕРБ, член на ЕНП, включи в листите си за парламентарните избори петима бивши агенти на комунистическия репресивен апарат ДС и сега четирима от тях - Божидар Димитров, Павел Димитров, Стефан Дедев и Румен Иванов, са депутати в българския парламент", се казва в писмото. В него се посочва също, че Божидар Димитров е номиниран за министър без портфейл, отговарящ за отношенията с българите, живеещи в чужбина.

"Стандарт": Дават месец на чиновниците

 Месец толеранс да се докажат ще даде бъдещият премиер Бойко Борисов на заварените си чиновници. Генерала ще остави на работа можещите, но назначените по схемата 8:5:3 ще си ходят. По същия начин ще действат и министрите на ГЕРБ. Повечето вече заявиха, че няма да съкращават персонал. "Нека видим какви хора има. Ако са качествени, ще ги оставим", потвърди пред "Стандарт" новият шеф на културата Вежди Рашидов. Самият Борисов обаче даде 100 дни на министрите си и предупреди, че ако не работят добре, ще ги сменя.
Шефовете от кабинета "Борисов" ще се съберат инкогнито с вероятните си заместници и екипи след клетвата в понеделник, научи "Стандарт".

"24 часа": Жена роди на пъпа на София, десетки падат

23-годишна роди на пъпа на София към 16,30 ч вчера. Лидия Каменова даде живот на момченце в храстите на ъгъла на бул. "Тодор Александров" и ул. "Георг Вашингтон". Роми извикали линейка.

Като пристигнах, тя беше вече родила с помощта на майка си, но ние трябваше да прережем пъпната връв и да довършим всичко, както му е редът, разказа д-р Антон Антонов от "Бърза помощ". Той се притеснил и дори извикал втори екип за подкрепление.

Момченцето изплакало нормално, но пък майката започнала да губи кръв. Заради проблеми с вените докторите се усъмнили, че жената е наркоманка, и веднага я откарали в "Шейново".

"Труд": Метрото килна Военния клуб

 Централният военен клуб (ЦВК) в столицата се е наклонил опасно с 4 см към бул. "Цар. Освободител", научи "Труд".

100-годишната сграда, обявена за паметник на културата, силно се е напукала. На места цепнатините в стените са колкото дебелината на човешки пръст. Повредени са вътрешни помещения, има изпаднали орнаменти.

Причината са изкопните работи за метрото, чието трасе минава на 20 м дълбочина почти до култовата сграда, градена по проект на прочутия чешки архитект Антонин Колар преди повече от 100 години.

"Заради пропадането на почвите от подземните работи за метрото сградата се е усукала", казаха служители от клуба.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини