На лов за стършели убийци във Вашингтон

Изображение 1 от 5

    Азиатският гигантски стършел (Vespa mandarinia) е наречен "убиец", защото буквално откъсва главите на пчелите ... с хиляди. 

    Екипите на Държавния департамент по земеделие облекоха футуристично защитно оборудване преди зазоряване в събота, 24 октомври 2020 г., за да унищожат първото гнездо на "стършел убиец", открито в Съединените щати. Гнездото в Блейн, Вашингтон, е било дом на 100 до 200 гигантски азиатски стършели, инвазивен вид с опасно ужилване.

    Гигантските азиатски стършели достигат до 4,4 сантиметра дължина. Те могат да пръскат отрова от жилата си, което може да причини сериозно нараняване на очите. Тъй като се хранят с други насекоми, те са сериозна заплаха за медоносните пчели, на които фермерите разчитат за опрашване на посевите, разказва Live Science.

    За да намерят гнездото, ентомолозите поставили несмъртоносни капани за стършели. След като уловили четири, те им сложили радиопроследяващи устройства и ги последвали до колонията им. 

    Гигантските азиатски стършели местен вид в Южна и Източна Азия, но са забелязани в Канада и щата Вашингтон през 2019 и 2020 г. Въпреки своето име, "стършелиte убийци" не са смъртоносни за хората, но могат да причинят летален изход от анафилактичен шок, обикновено след множество ужилвания.

    "Стършелите убийци" заслужават прякора си, когато става въпрос за пчели. Според ентомолозите от щата Вашингтон, стършелите могат да унищожат десетки хиляди пчели за броени часове, като ги разкъсват на парчета. След това хранят с разчленените пчели своите ларви.

    Гнездата им са гигантски, в едно могат да живеят до 800 гигантски азиатски стършели. Това в Блейн е било дом на около 100 до 200 стършели. Ентомолозите увили дървото с фолио, запълнили кухината с въглероден диоксид, след което изсмукали гнездото. Дървото ще бъде отсечено, за да могат ентомолозите да намерят ларвите и да определят дали е имало царици, които вече са го напуснали, за да създадат нови гнезда.

    Ентомолозите вярват, че във или около Блейн може да има още гнезда на гигантски азиатски стършели и планират да търсят в района други кошери с надеждата да ограничат разпространението на инвазивния вид.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини