10 °C

Носителят на литературната награда: Естетиката и хуманността на Георги Караславов ще ни избави от проблемите

    Тази година Националната литературна награда за проза на името на Георги Караславов беше връчена на Христо Славов за романа му „Преди сътворението“. 

    Христо Георгиев Славов е роден на 17.11.1955 г. Завършил е специалност „Българска филология” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като журналист и фоторепортер. Член е на СБП. Автор е на 4 книги - „Земно притегляне”, „В сянката на лятото”, „Бягства” и романа „Преди сътворението”. Съставител е на „Златен ключ на класическата българска художествена литература, ІХ - ХХ век”, в 10 тома. Създател е на CD с повече от 25 000 страници класическа българска литература, който е включен в световната виртуална библиотека по линия на ЮНЕСКО. Основател и главен мениджър е на три списания и два вестника. Понастоящем е управител на: Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл”, Строително-инвестиционно дружество „Сердика 22″. Обича да пътешества и е посетил повече от 60 страни в Европа, Южна и Северна Америка, Африка, Азия и Австралия.*

     

    Традиционно церемонията беше предхождана от поднасянето на цветя пред паметника на Георги Караславов и посещение на родовата къща в квартал Дебър.

    Присъстващите ученици от едноименното училище чуха кратък разказ за приноса на Караславов към литературата и обществения живот в Първомай и Дебър, поднесен от Емилия Ангелова.

    Гостите, сред които председателят на СБП Боян Ангелов, писателят Димитър Христов, кметът на Община Първомай Николай Митков, председателят на ОбС Христо Вълчев и др. влязоха в къщата на големия Караславов род, над която е поето шефство от читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. Председателят на настоятелството Иван Караславов подчерта приноса на всички читалищни работници, положили много труд за почистването на къщата и двора.

    Тържествената церемония се проведе в ритуалната зала. От името на журито, неговият председател Боян Ангелов, обяви носителя на тазгодишната награда – Христо Славов.  „Наградата е неръкотворния паметник за делото на академик Георги Караславов, който е бил председател на Съюза на българските писатели и който със своето творчество е един от европейските писатели“, каза Ангелов.

    Лауреатът благодари за оказаната му чест. „Когато четях като ученик „Снаха“ на Георги Караславов, никога не съм предполагал, че животът ми ще се свърже с неговото име… Този текст носи магията, упойката на билките на Тракия. Това са книги, които първо прочиташ неможейки да мислиш, неможейки да разсъждаваш. Упойката на текста те държи доста време след като си прочел книгите. Чак след това можеш да разсъждаваш за художествено повествование, за героите, за отношенията, за рисунъка на душите…“

    Христо Славов е убеден, че "...Естетиката на хуманността, изповядвана от Георги Караславов е тази, която ще ни е необходима в нашия забързан свят, с нейна помощ ще преборим всички проблеми..."

    Наградата – грамота, 1000 лв. и почетен плакет беше връчена от кмета Николай Митков. Иван Караславов добави и Специалната награда „Муза“ за проза, учредена от читалището.

    Гостите на тържеството чуха откъси от критика към романа „Преди сътворението“, прочетена от Иван Караславов. Лауреатът беше представен и чрез откъси от автобиографията му, прочетена от  Ана Сиракова. Ученици от клуба по художествено слово на ПГСС „Васил Левски“ цитираха откъси от творбата и сентенции. Прожектиран беше и филм, представил романа на английската публика.

    В празника тази година се включи и пианистката Теменуга Игнатова, която добави към атмосферата „щипка“ музика от български композитори.

    Христо Славов подари на библиотеката своя труд „Златен ключ на българската художествена литература IX-XX ”в 10 тома.

    Отбелязано бе и продължилото 20 години сътрудничество и приятелство на читалището с  Димитър Христов – председател на Творческия фонд на Съюза на българските писатели.  Връчено му беше удостоверение за ползотворното сътрудничество.

    Вечерта завърши със стилен коктейл.

    Теодора Кирякова

    ___________________

    * За представянето на Христо Славов е използван текст от "Литературен свят".

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини