6 °C

Носителят на литературната награда: Естетиката и хуманността на Георги Караславов ще ни избави от проблемите

  Тази година Националната литературна награда за проза на името на Георги Караславов беше връчена на Христо Славов за романа му „Преди сътворението“. 

  Христо Георгиев Славов е роден на 17.11.1955 г. Завършил е специалност „Българска филология” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като журналист и фоторепортер. Член е на СБП. Автор е на 4 книги - „Земно притегляне”, „В сянката на лятото”, „Бягства” и романа „Преди сътворението”. Съставител е на „Златен ключ на класическата българска художествена литература, ІХ - ХХ век”, в 10 тома. Създател е на CD с повече от 25 000 страници класическа българска литература, който е включен в световната виртуална библиотека по линия на ЮНЕСКО. Основател и главен мениджър е на три списания и два вестника. Понастоящем е управител на: Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл”, Строително-инвестиционно дружество „Сердика 22″. Обича да пътешества и е посетил повече от 60 страни в Европа, Южна и Северна Америка, Африка, Азия и Австралия.*

   

  Традиционно церемонията беше предхождана от поднасянето на цветя пред паметника на Георги Караславов и посещение на родовата къща в квартал Дебър.

  Присъстващите ученици от едноименното училище чуха кратък разказ за приноса на Караславов към литературата и обществения живот в Първомай и Дебър, поднесен от Емилия Ангелова.

  Гостите, сред които председателят на СБП Боян Ангелов, писателят Димитър Христов, кметът на Община Първомай Николай Митков, председателят на ОбС Христо Вълчев и др. влязоха в къщата на големия Караславов род, над която е поето шефство от читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. Председателят на настоятелството Иван Караславов подчерта приноса на всички читалищни работници, положили много труд за почистването на къщата и двора.

  Тържествената церемония се проведе в ритуалната зала. От името на журито, неговият председател Боян Ангелов, обяви носителя на тазгодишната награда – Христо Славов.  „Наградата е неръкотворния паметник за делото на академик Георги Караславов, който е бил председател на Съюза на българските писатели и който със своето творчество е един от европейските писатели“, каза Ангелов.

  Лауреатът благодари за оказаната му чест. „Когато четях като ученик „Снаха“ на Георги Караславов, никога не съм предполагал, че животът ми ще се свърже с неговото име… Този текст носи магията, упойката на билките на Тракия. Това са книги, които първо прочиташ неможейки да мислиш, неможейки да разсъждаваш. Упойката на текста те държи доста време след като си прочел книгите. Чак след това можеш да разсъждаваш за художествено повествование, за героите, за отношенията, за рисунъка на душите…“

  Христо Славов е убеден, че "...Естетиката на хуманността, изповядвана от Георги Караславов е тази, която ще ни е необходима в нашия забързан свят, с нейна помощ ще преборим всички проблеми..."

  Наградата – грамота, 1000 лв. и почетен плакет беше връчена от кмета Николай Митков. Иван Караславов добави и Специалната награда „Муза“ за проза, учредена от читалището.

  Гостите на тържеството чуха откъси от критика към романа „Преди сътворението“, прочетена от Иван Караславов. Лауреатът беше представен и чрез откъси от автобиографията му, прочетена от  Ана Сиракова. Ученици от клуба по художествено слово на ПГСС „Васил Левски“ цитираха откъси от творбата и сентенции. Прожектиран беше и филм, представил романа на английската публика.

  В празника тази година се включи и пианистката Теменуга Игнатова, която добави към атмосферата „щипка“ музика от български композитори.

  Христо Славов подари на библиотеката своя труд „Златен ключ на българската художествена литература IX-XX ”в 10 тома.

  Отбелязано бе и продължилото 20 години сътрудничество и приятелство на читалището с  Димитър Христов – председател на Творческия фонд на Съюза на българските писатели.  Връчено му беше удостоверение за ползотворното сътрудничество.

  Вечерта завърши със стилен коктейл.

  Теодора Кирякова

  ___________________

  * За представянето на Христо Славов е използван текст от "Литературен свят".

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини