9 °C

Носителят на литературната награда: Естетиката и хуманността на Георги Караславов ще ни избави от проблемите

  Тази година Националната литературна награда за проза на името на Георги Караславов беше връчена на Христо Славов за романа му „Преди сътворението“. 

  Христо Георгиев Славов е роден на 17.11.1955 г. Завършил е специалност „Българска филология” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като журналист и фоторепортер. Член е на СБП. Автор е на 4 книги - „Земно притегляне”, „В сянката на лятото”, „Бягства” и романа „Преди сътворението”. Съставител е на „Златен ключ на класическата българска художествена литература, ІХ - ХХ век”, в 10 тома. Създател е на CD с повече от 25 000 страници класическа българска литература, който е включен в световната виртуална библиотека по линия на ЮНЕСКО. Основател и главен мениджър е на три списания и два вестника. Понастоящем е управител на: Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл”, Строително-инвестиционно дружество „Сердика 22″. Обича да пътешества и е посетил повече от 60 страни в Европа, Южна и Северна Америка, Африка, Азия и Австралия.*

   

  Традиционно церемонията беше предхождана от поднасянето на цветя пред паметника на Георги Караславов и посещение на родовата къща в квартал Дебър.

  Присъстващите ученици от едноименното училище чуха кратък разказ за приноса на Караславов към литературата и обществения живот в Първомай и Дебър, поднесен от Емилия Ангелова.

  Гостите, сред които председателят на СБП Боян Ангелов, писателят Димитър Христов, кметът на Община Първомай Николай Митков, председателят на ОбС Христо Вълчев и др. влязоха в къщата на големия Караславов род, над която е поето шефство от читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. Председателят на настоятелството Иван Караславов подчерта приноса на всички читалищни работници, положили много труд за почистването на къщата и двора.

  Тържествената церемония се проведе в ритуалната зала. От името на журито, неговият председател Боян Ангелов, обяви носителя на тазгодишната награда – Христо Славов.  „Наградата е неръкотворния паметник за делото на академик Георги Караславов, който е бил председател на Съюза на българските писатели и който със своето творчество е един от европейските писатели“, каза Ангелов.

  Лауреатът благодари за оказаната му чест. „Когато четях като ученик „Снаха“ на Георги Караславов, никога не съм предполагал, че животът ми ще се свърже с неговото име… Този текст носи магията, упойката на билките на Тракия. Това са книги, които първо прочиташ неможейки да мислиш, неможейки да разсъждаваш. Упойката на текста те държи доста време след като си прочел книгите. Чак след това можеш да разсъждаваш за художествено повествование, за героите, за отношенията, за рисунъка на душите…“

  Христо Славов е убеден, че "...Естетиката на хуманността, изповядвана от Георги Караславов е тази, която ще ни е необходима в нашия забързан свят, с нейна помощ ще преборим всички проблеми..."

  Наградата – грамота, 1000 лв. и почетен плакет беше връчена от кмета Николай Митков. Иван Караславов добави и Специалната награда „Муза“ за проза, учредена от читалището.

  Гостите на тържеството чуха откъси от критика към романа „Преди сътворението“, прочетена от Иван Караславов. Лауреатът беше представен и чрез откъси от автобиографията му, прочетена от  Ана Сиракова. Ученици от клуба по художествено слово на ПГСС „Васил Левски“ цитираха откъси от творбата и сентенции. Прожектиран беше и филм, представил романа на английската публика.

  В празника тази година се включи и пианистката Теменуга Игнатова, която добави към атмосферата „щипка“ музика от български композитори.

  Христо Славов подари на библиотеката своя труд „Златен ключ на българската художествена литература IX-XX ”в 10 тома.

  Отбелязано бе и продължилото 20 години сътрудничество и приятелство на читалището с  Димитър Христов – председател на Творческия фонд на Съюза на българските писатели.  Връчено му беше удостоверение за ползотворното сътрудничество.

  Вечерта завърши със стилен коктейл.

  Теодора Кирякова

  ___________________

  * За представянето на Христо Славов е използван текст от "Литературен свят".

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 21.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
  21 окт 2020
  Последни новини