Вицепремиерът Дончев: Еврофинансирането ни не може да бъде ограничено или спряно заради политически скандал

Вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на журналистически въпрос напомни, че европейско финансиране може да бъде ограничавано и спирано по редица конкретни причини, които са свързани с дефицити и пропуски в системите за управление и контрол, най-вече при пропуски с контрола. По думите му в момента контролната система на България работи отлично. Финансиране не може да бъде ограничено, не може да бъде спряно вследствие политически скандал, това не е разписано в нито един нормативен акт, допълни вицепремиерът след участието си във форум, организиран от КНСБ.

По темата за резолюцията на ЕП за състоянието на правовата държава и основните права в България и в частност за Истанбулската конвенция, вицепремиерът също напомни, че резолюцията не е нормативен документ, но заяви, че приветства всеки призив, свързан с това да имаме върховенство на закона, по-ефективна борба с корупцията, отстояване на гражданските права. Дончев обаче изтъкна, че според него в проекта на резолюция има "странни неща" и допълни, че ако това е сигнал от ЕП, той за него е малко объркващ.

По въпроса за това, че механизмът за сътрудничество и проверка не отпада на този етап за страната, вицепремиерът коментира, че когато имаме обществена и политическа криза, когато основна тема в дневния ред е справедливост, върховенство на закона, от политическа гледна точка трудно би било да говорим за отпадане на един или друг механизъм. По думите на вицепремиера пулсът на политическия живот и на обществените настроения в момента е друг.

По отношение на обвързването на върховенството на закона с еврофинансирането Дончев напомни, че българската позиция е аналогична, но посочи необходимостта от система от обективни критерии за това къде има или няма нямаме такова върховенство.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини