В Дебър отбелязаха Деня на музиката

Изображение 1 от 5

    „Пробуда“, Дебър. Мило тържество, в което се преплитаха и другите празници – на възрастните хора и на поезията - зарадва почитателите на съзвучието и хармонията.

    Нели Атанасова въведе гостите в света на музиката с поезия и мисли на известни личности, а след това и разказа как се е появила системата от ноти, създадена от Гуидо д‘Арецо и произхода на наименованията им. Те представляват началните срички от първите шест стиха на химна за Св. Йоан Кръстител, популярен по това време, чрез който певците молят да бъдат предпазени гласовете им. Нотите са използвани за да бъдат записани графично химните възпяващи Бога.

    Програмата откри група „Настроение“,  ръководени от Ангел Ангелов. Публиката запя заедно с тях и концертът продължи така до края. В него се включи Запрян Петелов, който върна часовника с хитове от 80-те години. Накрая с импровизиран концерт се включи и Ангел Ангелов.

    Поздрав към присъстващите отправи кметът на общината Николай Митков, който призна, че за пръв път присъства на такова тържество и е впечатлен от настроението и емоцията, предадени от изпълнителите на публиката. Финалът на вечерта беше поставен с емблематичната „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров, изпълнението на която изправи на крака публиката.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Оо
      Ооооооо
      3 0
      06:08, 4 окт 2020
      Коментари разрешени . Коментатори нет....Къде си, Питагор???!!! Колко забавно беше. По десетки коментари и не малко от тях оригинални....Минало невъзвратимо...
    Последни новини