Край Първомай се проведе среща на кметове на кметства от цяла България

Изображение 1 от 2

    Кметът на село Татарево Петко Петков беше фактическият домакин на срещата на кметовете от Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България. Срещата се проведе в стрелковия комплекс на ЛРД "Марица" в навечерието на Българското Съединение и обедини присъстващите около необходимостта от Закон за управление на малките населени места. Заедно с редица други искания, предложенията бяха изложени в отворено писмо, изпратено до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, омбудсмана, парламентарно представените партии, НСОРБ, и др.

    На срещата присъстваха кметовете на първомайските села Караджалово, Буково, както и общинският кмет Николай Митков.

    „Малките кметове“ заявиха:  „Никой не отчете, че на истинската „първа линия” бяхме ние – кметовете на кметства и кметските наместници, когато дейността на повечето институции в държавата беше парализирана в борбата с коронавируса“, и допълниха: „В тежката епидемична обстановка, в която ни се налага да работим, ние сме плътно до хората и доста често разходите, които правим, за да бъдем полезни, излизат от собствения ни джоб. Рисковете за нашето здраве и нашия живот бяха големи, след медиците и полицаите сме“, коментираха те.

          За пореден път кметовете на кметства настояват за промяна в държавната политика за управление на малките населени места, като подчертаха, че исканията им са надпартийни и са свързани единствено с постигане на нормален стандарт на живот на хората, които представляват. „Смятаме, че е напълно законово и нормално  всеки кмет  и кметски наместник да разполага с определен бюджет или лимит, с които да осъществява основните си задължения и правомощия, разписани в ЗМСМА, иначе се обезсмисля избирателното право и наличието на нашето представителство“, каза при откриването на срещата председателят на НСККРБ и кмет на Калофер Румен Стоянов. От името на колегите си той настоя селата с над 100 жители да могат да избират свой кмет.  „Със сега действащия избирателен закон, над  250 000 души са лишени  от правото да  могат да бъдат избирани или да  избират своя кмет“ посочи Стоянов. Друг посочен проблеми бе непромененият от средата на миналия век Закон за опазване на селскостопаснката техника. На дневен ред беше поставен и въпросът за нарушаването на обществения ред в малките населени места, които на практика след 17 часа остават без представители на реда и изискванията на Закона за управление на отпадъците..

         Учреденото преди 4 години сдружение на „малките кметове“ се разраства и е с амбиция да продължи да бъде защитник на правата на кметовете на кметства и жителите на малките населени места. На срещата освен наболелите проблеми бяха обсъдени и добри примери като Поповица, където на година се асфалтират по 4 км улици и Момчиловци, където в предходния мандат бяха инвестирани 1.5 млн. лв. в инфраструктура. Преди близо 3 г. ръководството на сдружението проведе среща с премиера Борисов, но договорките не бяха спазени.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини