Божидар Стрехин съжалява, че не може да отбележи юбилея си пред първомайска публика

Изображение 1 от 2

    Тази есен за пръв път от много години в Първомай няма да се проведе Празник на тракийската музика и песен и това ще лиши един от обичаните музиканти – Божидар Стрехин - да отбележи своя юбилей сред приятели и колеги и пред първомайска публика. Той е български кларнетист, основател и ръководител на групата „Млади Тракийци“, изключително популярна в Тракийска област. 

    Божидар Стрехин е роден на 10 август 1970 г. и е редовен участник в есенно събиране в Първомай.

    Теодора Кирякова: Господин  Стрехин, липсва ли Ви Празникът тази година?

    Божидар Стрехин: Разбира се, че ми липсва. От всичко на света (в музикално отношение) най-много обичам тракийската и сватбарската музика. Нея я свиря с най-голямо вълнение. В Първомай съм се чувствал винаги „в свои води“. Аз имам специално отношение към Първомай защото съм възпитаник на музикалната школа на Първомайското читалище. Мой преподавател там беше Никола Илиев. Оттам се познавам и съм приятел с Петър Войников, Пламен Петков и други музиканти. А в Първомай винаги са се събирали много наши почитатели и имам хубави спомени.

    Т.К.: Сега с какво сте заменили този фолклорен празник?

    Б.С.: Сега повече творим и по малко свирим, но тази пандемия ни лиши не само от Празника в Първомай. Липсват ни съборите, веселбите, срещите с приятели и публика. За съжаление в това трудно време се вижда, че вместо да израстваме като нация все повече затъваме.

    Т.К.: Как отбелязахте юбилея си?

    Б.С.: Отбелязах го с близки хора, със семейството си и с групата. Получих много поздравления от колеги и почитатели. Радвам се на голямо уважение от много хора. За съжаление няма да мога да го споделя с публиката в Първомай.

    Т.К.: Личният ви празник беше ли повод за равносметка?

    Б.С.: Да, разбира се. Много хора казаха, че се намирам на средата на жизнения си път. Аз не вярвам да е точно така, но рождения ми ден ме накара да се замисля за това какъв съм бил и какъв съм сега. Като млад, когато съм искал да постигна нещо, не съм знаел как да стане. На 50 вече съм улегнал. Решенията ми са взети без да бързам, по-професионално, по-улегнал съм. Ако доживея до 75 ще знам всичко и ще имам по-голям опит във всяка сфера, но едва ли ще имам силите на 50-годишен.

    Т.К.: Какво ще кажете на първомайските си почитатели?

    Б.С.: Поздрави на всички, нека бъдат здрави и да се вълнуват от тракийската музика.И специални поздрави за моя приятел Иван Караславов.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини