"Шарите" се свърза с български лекари по повод инцидента с Алексей Навални, съобщиха медии

Германските лекари от клиниката "Шарите", които лекуват руския опозиционер Алексей Навални, установиха контакт с българските медици, лекували бизнесмена Емилиян Гебрев, отровен в България през 2015 г. , пишат "Инсайдър", "Шпигел" и "Белингкат", информира руският всекидневник "РБК". Според цитираните издания преговорите между германските и българските медици показват, че експертите от "Шарите" виждат сходство между двата инцидента.

Експерти, цитирани от "Шпигел", смятат, че Навални е изпитал въздействието на същото вещество от групата на органофосфатите, с което е бил отровен Гебрев. Към тях спадат различни инсектициди и нервни отрови като зарина и препарата "Новичок", се казва в материала.

На 24 август германските лекари заявиха, че клиничните данни от прегледа на Навални говорят за отравяне. И уточниха, че може би става дума за активна съставка на някакъв инхибитор на холинестеразата. Конкретното вещество засега не е определено.

Емилиян Гебрев и синът му Христо се почувстваха зле в София в края на април 2015 г. Гебрев изпадна в кома. Според цитирани в медиите експерти от университета в Хелзинки двамата може да са били отровени с "Новичок". След месец здравословното състояние на бизнесмена започна да се подобрява, но през май 2015 г. се наложи той отново да бъде лекуван в болница, напомня "РБК".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини