Байдън се срещна с вдовицата на Навални

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна в Калифорния със съпругата и дъщерята на руския опозиционер Алексей Навални, който почина миналата седмица, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

По време на срещата Байдън е изразил възхищението си от изключителната смелост на Навални в борбата срещу корупцията и за свободна и демократична Русия, в която върховенството на закона се прилага еднакво за всички, се казва в изявлението.

Байдън потвърди, че САЩ ще обявят нови големи санкции срещу Русия заради смъртта на Навални, репресиите и войната на Русия срещу Украйна, съобщиха от Белия дом.

Намерението за въвеждане на нови санкции беше обявено по-рано от заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд. 

Нюланд каза, че част от санкциите ще бъдат насочени срещу отговорните за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Същевременно тя уточни, че основната част от тях ще засегнат "военната машина на Путин" и ще имат за цел да запълнят празнините в съществуващите санкционни режими.

"Ще има нов смазващ пакет от санкции, ще има стотици санкции през следващите няколко дни. Част от тях ще бъдат насочени срещу хората, замесени в смъртта на Навални", каза Виктория Нюланд в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Нюланд призна, че действащите санкции не са спрели отбранителната индустрия на Русия.

"Той (Путин) и неговите мошеници намериха много пробойни", каза заместник държавният секретар, но отбеляза, че с новите санкции ще бъде обърнато внимание на този въпрос.

Когато видите пакета след няколко дни, ще забележите, че той обръща сериозно внимание на заобикалянето, на възлите и мрежите и на страните, които помагат, по собствена воля или не, санкциите да бъдат заобикаляни, както и на банките, които поддържат и позволяват това заобикаляне, а също така и на ресурсите, които се използват за оръжията, поясни Нюланд.

Четиридесет и седем годишният Навални почина миналата седмица в наказателната колония "Полярен вълк", намираща се отвъд Полярния кръг.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини