Най-многобройно е било населението на Първомай през 1985 година

 

В рамките на 51 години град Първомай е стигнал от минимума до максимума си на брой население. Според данните на Националния статистически институт през 1934 година в Първомай са живеели 9311 човека.

През следващите 58 години данни за броя на населението са получавани от извършваните преброявания, които проследяват нарастването и почти удвояването на населението до 1985 година, когато то става 17136 човека.

Седем години по-късно се отчита и първият спад – през 1992 година в Първомай са регистрирани 16 809 човека.

До този момент данните са само от национални преброявания, което се случва обикновено на 9-10 години.

С въвеждането на електронното обслужване може да се проследи как постепенно всяка година започва и намаляването на броя на жителите на града. За 34 години градът се с топил с 5221 човека и към момента според текущата демографска статистика на населението към 31.12.2019 година жителите на Първомай са 11915.

През 2021 година предстои Преброяването на населението и жилищния фонд. Това е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване и един от основните източници за събиране на данни за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд в страната.

Целта на преброяването е да осигури надеждна, изчерпателна и достатъчно детайлизирана по административно-териториални и териториални единици информация за населението и жилищния фонд в страната. Преброяването ще предостави данни за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия, икономическа дейност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини