ДПС ще подкрепи вота на недоверие

ДПС ще подкрепи вота на недоверие, който левицата ще внесе на 20 юли.

След 40-минутен разговор с БСП тази сутрин в парламента от Движението за права и свободи обявиха, че ще подкрепят вота на левицата заради политиката на управляващите в сферата на водите, която води до „перманентни кризи”.

„Доводите ни за подкрепа на вота на недоверие, като виждаме, политиката в сферата на водите, на отпадъците, изобщо в сферата на екологията, която води управляващата коалиция, най-меко казано е хаотична, тя води до перманентни кризи”, заяви Йордан Цонев от ДПС. Има или няма парламентарно мнозинство щяло да проличи от вота.

Дебатите по вота ще се проведат на извънредно заседание на парламента в понеделник, а самото гласуване трябва да е до 24 часа след това.

„Ако няма мнозинство, всички, които се обявяват опозиционни, гласуват за вота и правителството ще падне. Ако кабинетът не падне, значи има преформулирана коалиция на управление и тя ще стане видна. Това ще е политическият резултат от този вот”, коментира още Цонев.

„Всеки един вот на недоверие е и математика. 79 народни представители от левицата, плюс 25 от ДПС, прави 104 народни представители. Утре ние имаме среща и с колегите от ВОЛЯ и независимите народни представители, защото колегите от ВОЛЯ са заявили, че не подкрепят това правителство, независимите народни представители също не би трябвало да подкрепят правителството”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Утре левицата ще търси подкрепата и на депутатите на Марешки. Днес от редиците на ВОЛЯ обявиха, че първо ще поискат отговор на въпроса каква е целта на столетницата – ако е да съставят правителство, то с кого ще управляват? И имат ли ясно решение за излизане от водната криза в Перник. „Или просто действат на принципа „стани да седна”, заяви Кръстина Таскова от ВОЛЯ.

ГЕРБ имат 95 места в парламента, а коалиционните им партньори "Обединени патриоти" - 21. Така коалицията може да разчита на 116 гласа при необходими им 121. По традиция част от независимите 9 депутати гласуват с управляващите, но все още не е ясно, как ще гласуват шесте "независими" от Атака, която беше изхвърлена от "патриотите". Сред независимите от тази седмица е и депутатът от БСП Александър Паунов, който беше изгонен заради публикуваните негови разговори с Васил Божков. Така ключът към оцеляването на кабинета е в ръцете на депутатите на Веселин Марешк

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    1 -3
    13:08, 16 юли 2020
    Браво ДПС , трезвомислещи хора излязохме! Напред!
Последни новини