Прокурорската колегия реагира с декларация срещу критиките на Борисов и Радев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие Декларация, в която защитава независимостта на прокуратурата и с текста реагира на коментарите на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов от миналата седмица, които отправиха критики към държавното обвинение по повод разследването за търговия с влияние и изнесените от прокуратурата разговори на бизнесмена Пламен Бобоков.

"Няма да допуснем прокуратурата на Република България, да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт, парламентарно и непарламентарно представени политически партии, формации и други субекти", заявяват от прокурорската колегия.

Повод за декларацията са думите както на президента Румен Радев, така и на премиера Бойко Борисов след изнесените от прокуратурата разговори и съобщения на бизнесмена Пламен Бобоков.

Сред комуникиралите с Бобоков е секретарят на президента Пламен Узунов, а самият Бобоков показа в телевизионно интервю и разговори с премиера Бойко Борисов. От прокуратурата публикуваха и разговори със заличено съдържание с "лице с имунитет" и вероятно става въпрос за държавния глава, макар че от държавното обвинение не го назоваха директно.

Това предизвика реакция от президента, който призова прокуратурата да публикува разговорите му с Бобоков. Тогава Радев обяви и че "прокуратурата подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта".

В края на миналата седмица Бобоков показа и чат с премиера Бойко Борисов, който започва с репликата: "Добро утро, бос". Това пък доведе до разпита на премиера Борисов, който бе призован като свидетел в специализираната прокуратура. Вчера, след като даде показания, Борисов обясни пред журналисти как си обяснява причината да бъде призован и разпитан: "За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития, но това си е тяхна работа". 

"За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост внушения и обвинения към прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи", подчертават в декларацията от прокурорската колегия на ВСС. 

 "В противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към българските магистрати и в нарушение на основните демократични принципи и ценности, споделяни и от европейските партньори, без факти и доказателства, в публичното пространство продължават да се отправят твърдения и квалификации, свързани с дейността на прокуратурата, и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт", пишат в декларацията от членовете на прокурорската колегия.

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява категоричната си подкрепа към прокуратурата на Република България и за пореден път отправя апел съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения", се казва в документа.

Декларацията ще бъде изпратена на Европейската комисия, на представителството на Европейската комисия в България, на посолствата на всички държави - членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тр
    трисмегист
    5 0
    19:00, 8 юли 2020
    Прокурорите на ДПС се били обидили, палячовци.
Последни новини