28 °C

Откриха в Черно море делфин албинос

По време на експедиция за изучаване на китоподобните в Черно и Азовско море, екип изследователи от Института по биология на Южните морета на Руската академия на науките успяха да наблюдават делфин албинос. Такива случаи са сравнително редки сред китоподобните.

Екземплярът с необичаен цвят принадлежи към делфините афали - вид, който става все по-рядък в Черно море.

За цялото време на експедицията екипът регистрира само две големи групи афали според пресслужбата на института, съобщава руското издание N+1.

Другите морски бозайници - муткури и обикновени делфини - са по-многобройни.

Три вида китоподобни живеят в Черно и Азовско море - муткур (морска свиня) (Phocoena phocoena), обикновен делфин (Delphinus delphis) и   афала (бутилконос делфин) (Tursiops truncatus). За съжаление става все по-трудно оцелява нето им поради влошаващото се екологично състояние на тези водни басейни. В такава ситуация е изключително важно редовно да се следи числеността и на трите вида. Освен всичко друго, те са добри показатели за здравето на морските екосистеми.

Тази година учени от Института по биология на Южните морета за първи път от тридесет години извършват пълно преброяване на популацията на китоподобните в Азовско и Черно море. 

За оценка на числеността на делфините и муткурите, изследователите използват няколко различни метода - наблюдение на морските бозайници от палубата, регистриране с помощта на фотографска техника и запис на звуковите им сигнали с хидрофон. Това устройство позволява да се чуят „разговорите“ на делфините в радиус от два километра от кораба.

В един от последните дни на експедицията учените успяват да срещнат във водите на Националния природен парк "Тарханкутски" един много необичаен делфин - чисто бял делфин афала. За последен път друг подобен екземляр със същата аномалия, наречена пиебалдизъм, е видян в Черно море преди седем години. 

Пиебалдизмът може да се прояви на малки петна с липса на пигментация или напълно депигментирана повърхност на тялото.

Българският специалист по морски бозайници Галина Мешкова отбелязва, че "най-интересното е, че подобни индивиди са наблюдавани край Русия и Украйна, но не и в нашата част от морето".

"Случаи на пиебалдизъм не са регистрирани в Южното Черноморие. Следователно има градиент в географското разпределение на пиебалдизма в черноморските делфини с максимум в североизточната зона. В повечето случаи белите петна са разположени на гръбната перка: те са малки, с неправилна форма, често почти симетрични в лявата и дясната страна. В някои случаи имаше бели петна по дорсалната страна на тялото или на опашката. Този вид оцветяване може да бъде причинено от няколко мутации или метаболитни механизми. Междувременно, честото появяване на животни с пиебалдизъм в местните популации може да се обясни с дрейф на гените, ефект на основаване и/или инбридинг. Това може да бъде доказателство за дивергенция на населението", пишат изследователите в проучването си, докладвано на Световната конференция за морски бозайници, провела се през декември 2019 г. в Барселона.

Според руските биолози албиносът делфин е млад индивид, който се движи с по-голям роднина, вероятно майка му. За съжаление, въпреки младата си възраст, необичайният делфин вече е пострадал от хората - на опашката му се забелязват дълбоки белези, характерни признаци на нараняване от корабен винт. Като цяло състоянието на младия делфин е задоволително, но изследователите се притесняват, че семейството му може да мигрира за риболов извън парка, където може да се сблъсква с много опасности.

Човешката дейност вече доведе до това, че черноморските делфини са се превърнали в рядък вид. За цялата експедиция учените само два пъти са се срещнали с големи групи от тези делфини, наброяващи около двадесет екземпляра. Това съответства с данните, събирани през годините от служители на биостанция Карадаг.

Според учените афалите водят крайбрежен начин на живот, така че по-често от другите черноморски китоподобни се сблъскват с последиците от човешката дейност - например свръхулов, замърсяване на бреговата ивица и неограничен туризъм. Всички тези фактори усложняват положението на застрашената популация и дават малък шанс за неговото възстановяване.

Справка: Geographical variation of piebaldism in Black Sea bottlenose dolphins, Elena Gladilina et al., World Marine Mammals Conference, 9-12 December 2019, Barcelona (Spain)

Източник: Ученые встретили в Черном море дельфина-альбиноса, N+1

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини