3 °C

Христо Вълчев: Бих искал решенията на ОбС да подобряват живота на хората

Христо Вълчев е председател на Общинския съвет в Първомай от 8 ноември 2019 година. Роден в Първомай. Той е завършил Българска филология и Право . Повече от 20 години практикува и живее в родния си град. През месец юли предстои да направи задължителния по ЗМСМА шестмесечен отчет, който е първият период, протекъл изцяло под изцяло негово ръководство.  

Теодора Кирякова.: Предстои първият Ви отчетен период, в който изцяло е работил този Общински съвет и Вие сте бил негов председател. Какви са измеренията на работата – колко заседания са проведени, колко решения са взети, какво е участието на общинските съветници?

Христо Вълчев: На предстоящото заседание, насрочено за 16 юли, ще бъде внесен за обсъждане отчет за работата на общинския съвет през първото полугодие на 2020 година – първия пълен отчетен период за този общински съвет и за мен като негов председател. В количествен аспект няма отклонение от обичайните показатели - през периода в деловодството на общинския съвет са внесени 120 различни молби, предложения и проекти, проведени са 6 редовни заседания и са приети 66 решения, между които най-важното е Бюджет 2020. Наложи се да работим в изключителна епидемична обстановка, но взехме необходимите предпазни мерки и не допуснахме съществени отклонения от нормалния ритъм. Новият състав и новото ръководство на общинския съвет и на постоянните комисии, заедно с новия кмет на общината са предпоставка за нова политика, резултатите от която ще стават все по-видими.

През периода въведохме някои организационни промени. Административното звено, обслужващо общинския съвет, беше съкратено и се състои вече само от един щатен служител. Общинският съвет вече няма заместник-председател, освен това прекратихме действащия от години договор за правно обслужване, като съответните функции се поемат от председателя. Така реално спестяваме на общинския бюджет три заплати. Стараем се това да не се отрази негативно на качеството.

Т.К.: Има ли спрени, оспорени или върнати решения?

Хр.В.: По закон всички актове на общинския съвет се изпращат на областния управител и на кмета, които упражняват контрол за законосъобразност и могат да ги връщат или да ги оспорват пред съда. През отчетния период няма нито едно спряно, оспорено или върнато решение на общинския съвет, което се дължи на добрата координация между ръководството на общинския съвет и общинската администрация. Вратата на моя кабинет винаги е отворена за консултации със специалистите, които подготвят материали за общинския съвет. В този дух ще добавя, че за кратко време успяхме да подготвим и да гласуваме необходимите поправки в незаконосъобразните текстове на няколко стари наредби, които бяха атакувани от прокуратурата пред административния съд. С бързата и компетентна реакция ние изпреварихме отменителните съдебни решения. Убеден съм, че това е добре за имиджа на нашия общински съвет.

Т.К.: Кое е решението, което сте взели най-трудно в работата Ви като председател на ОбС- Първомай?

Хр.В.: Несъмнено най-тежкото и най-непопулярно решение беше за увеличаването на таксите за битови отпадъци. Тук ще кажа две неща: Първо, това решение беше неизбежно заради голямото увеличение на наложените от държавата отчисления, придружено от бездействието на управляващите през миналите години. Второ, ние не приехме това решение безусловно, а изискваме от общинската администрация съответно да подобри обслужването на населението в тази сфера.

Т.К.Какво е политическото лице на ОбС - Първомай? Очевидно полюсите „ляво-дясно“ не са характерния за този състав на местния парламент (предвид факта, че съветниците на СДС и БСП се подкрепят). Къде да търсим политическото противопоставяне? Каква е разделителната линия?

Хр.В.:Наистина в състава на общинския съвет са представени много различни политически сили, но това не означава непременно противопоставяне. Видяхте гласуването за прехвърляне на определени общински имоти на държавата във връзка със строителството на новия мост над р. Марица – 21 гласа „за”! Убеден съм, че политическата пъстрота, когато е съчетана с мъдрост и отговорно отношение към общинските дела, е предимство, а не недостатък. Ще припомня, че предизборният девиз на коалицията, която издигна моята кандидатура, беше „Нашата партия е Първомай!”. Ние като политически представителна група общински съветници продължаваме да следваме това правило, то е в основата на нашето сътрудничество с другите групи. Като председател на общинския съвет бих се радвал това сътрудничество да се разшири. Добрите дела нямат цвят.

Т.К.: В социалните мрежи имаше дискусия за излъчването на заседанията на общинския съвет. Вие на какво мнение сте – необходимо ли е това?

Хр.В.: Ако хората го искат, аз лично бих адмирирал такова решение, защото съм привърженик на откритостта в публичната сфера. Но дали ще има обществен интерес – това е друг въпрос, който до голяма степен зависи от поведението на съветниците в залата.

Т.К.:Има ли решение, което искате да бъде взето от ръководения от Вас ОбС?

Хр.В.: Няма определено решение, което да осъществява някакви мои мечти. Нещата са по-земни. Независимо дали съм председател на общинския съвет или не, бих искал решенията му да подобряват живота на хората.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (30)

 • 1
  Ма
  Манчо
  14 -13
  15:45, 7 юли 2020
  А най-лесното решение - да си дигнем заплатите двойно на фона на опоскания бюджет.
  • Ма
   Манчовица
   9 -7
   16:13, 7 юли 2020
   Кой го опоска бре Манчо?
  • На
   На Манчо баба Му
   18 -4
   17:10, 7 юли 2020
   Същите тези, които и в миналия Общински съвет бяха мнозинство,.които приемаха рамката на бюджета и контролираха неговото изпълнение. Ако те не са изпълнявали своите контролни функции защо им плащахме като данъкоплатци заплати! Същият този който ни проглуши ушите какви злоупотреби са правени с бюджета а тогава като първи зам. кмет отговаряше за неговото изпълнение. Същите тези, които и тогава и сега имат една цел да цоцат публичния ресурс на Общината в съдружие с всеки готов да им осигури възможност за това.
 • 2
  Вр
  Време е
  6 -3
  17:12, 7 юли 2020
  Времетге е да тръпнете щепсела от контакта. какви са тези ковентари срещу "властта"
 • 3
  За
  Затворете
  9 -3
  17:15, 7 юли 2020
  Затворете им кранчето. Стига са критикували. Бил си ходел със служебната кола в Пд? Той на колко други места ходи с нея, Пд им се видя проблем???!!! Само забележете колко стройни влизат във властта и какви шкембелии излизат от нея. Излизат ли казах? Ами, ДА!!! Все някога излизат. Питайте Папазов как му е сега...
 • 4
  Не
  Не и Ружди
  11 -1
  17:16, 7 юли 2020
  Руджи си влиза и и си излиза от нея с коремчето напред. Константа.
  • За
   Зам-хам
   9 -1
   20:41, 7 юли 2020
   Тулума е от баклавата, и от пътя до гробището в Езерово.
 • 5
  Се
  Сесия
  6 -14
  21:00, 7 юли 2020
  Сега председателя на ОБС курназ, но предния съвет... Виж коментара
  • 53
   5346
   10 -4
   22:43, 7 юли 2020
   Объркал си рейса.
 • 6
  Пъ
  Първомай
  8 -4
  21:05, 7 юли 2020
  Всички бяха в предишния общински съвет, пак цуцаха, а сега, риват.
 • 7
  Зо
  Зоро
  7 -6
  22:40, 7 юли 2020
  Г-н Валчев, каде е протокола за пасищата на Буково. За едни 6,за други 4.
 • 8
  Ва
  Валчев
  6 -2
  00:03, 8 юли 2020
  Ясно е, че не може на всички хора в града да се подобри живота. Тогава поне на първите хора в града да се подобри.
  • Та
   Така е
   7 -5
   04:27, 8 юли 2020
   Това е прословутата реплика на братчето му: Ние , докато сме във властта, няма как да подобрим живота на всики, но поне да подобрим СВОЯ!!! Крилата фраза!!!!
 • 9
  Пи
  питагор
  7 -7
  06:27, 8 юли 2020
  Еее чита ви коментарите и никва мисъл ни откривам в главите ви ва. Само като прочетете какво е казал и трябва да знаете че пърумай е обречен. "Бих искал" това означава някакво мъгливо намерение пробляснало през алкохолните пари в полуизпразнена ботилка. Тези думи не са твърдо намерение а на нас такова ни е необходимо затва пърумая загива.
 • 10
  12
  125
  12 -5
  08:19, 8 юли 2020
  Чета,чета и сега ще ви кажа скъпи граждани на община Първомай,такава простотия на власт е нямало, като се започне от главата , че до петите и последното назначение на уравляващите Русата Жана ,боже опази ни. Наркомани, шофьори,шизофреници, толкова ниско ниво е нямало , но такова ще е през тези четири години, едни напуснаха, други бяха изгонени и сега се сърдете на себе си и пак гласувайте по този начин,бог да пази общината!
  • До
   до 125
   6 -2
   20:11, 8 юли 2020
   125- пропусна да споменеш и една" героиня "от публицистично предаване по Нова телевизия.Тя все още се подвизава гордо по централната градска част а мнозина шеговито я наричат "модната икона".
  • 12
   125
   5 0
   08:21, 9 юли 2020
   ДО 125 - обърка , героинята "модна икона" е Ленчето приятелю дето ги жени, като вдигне главата и стой че гледай.
 • 11
  Гр
  гражданин
  8 -16
  14:12, 8 юли 2020
  За първи път в тази Община има Кмет на който се въ... Виж коментара
  • Цо
   Цола Драгойчева
   9 -1
   15:28, 8 юли 2020
   Партийните тролове са недостижими в раболепието си
  • 12
   123
   11 -4
   16:02, 8 юли 2020
   Единственото вярно е, че "Такъв кмет не е имало". Чак толкова зле...никога не е било! А за останалото - не пишете глупости по партийна поръчка. Много, много, много хора го виждат какво прави и са преки свидетели на управленското му безсилие. Няма нужда да говорите глупости - хората в екипа му са тези, които той си избра.
  • Се
   Селянин
   8 0
   16:32, 8 юли 2020
   Те дето му спъват работата той си ги назначи.И му я спъват и все ще е така защото толкова могат.
  • 1
   1
   2 0
   18:32, 8 юли 2020
   "със сигурност"
  • Де
   Де да беше
   3 -1
   04:06, 9 юли 2020
   Гражданин, де да беше и по-грамотен!!!
 • 12
  Ме
  Мето
  5 0
  15:27, 8 юли 2020
  Пътят към Ада винаги е покрит с добри намерения
 • 13
  33
  333
  3 -3
  18:34, 8 юли 2020
  В Първомай дясното е ляво!
  • Пе
   Пенка
   7 -3
   20:13, 8 юли 2020
   В Първомай и дясното, и лявото бутат града по надолнището
 • 14
  Р.
  Р.Салим
  8 -3
  08:35, 9 юли 2020
  КМЕТА се познава по действията си, не по изявленията които прави по празници - 1 май , 24 май и т.н.
  До тук виждаме едни пасивни, дори страхливи недействия на кмета, показващи неговите порочни, задкулисни обвързаности. Тази политика развързва ръцете на земестник кмета му да прави каквото си иска. Със слаб кмет в слаб град , сиганите става все повече на социалната хранилка и все по организирани
 • 15
  До
  До Гражданин
  6 -2
  15:07, 9 юли 2020
  Де да беше ,Хаджиева по - грамотна и по - красива можеше и заместник кмет да станеш. Но със сурат на киликанзер, можеш да си ортак само със смъртта!
  • 78
   78
   8 -2
   06:24, 10 юли 2020
   Това им е критерия за кадри. Такива ги пробутва задкулисието. А момчето назначава и после е много изненадан,че работата не върви и не върви. Дори сурата не е толкова важен, но просташкото поведение и каруцарския речник...
 • 16
  До
  До До
  8 -3
  06:23, 10 юли 2020
  Тя пък "модната икона" една хубавица, че и стройна!!!

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини