Над 500 именици празнуват днес в Първомай

В деня на светите Петър и Павел над 500 жители на град Първомай празнуват своя имен ден.

Светата църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, които тя нарича „първовърховни първопрестолници“ и вселенски учители. Те са разпространители на словото Божие, претърпели са много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.

Двамата апостоли се считат за закрилници на всички, които носят техните имена или производните им. Произходът на името Петър е от гръцката дума Πετρος, която означава „камък“. Счита се, че Св. Петър е положил основният камък на християнската църква. Павел е производно на латинското paulus и означава малък, скромен. Шест са папите, носили това име.

В Първомай най-много са Петровците – 240, следвани от тези, които носят женската форма на името Петя– 109, Петра – 48 и само 16 Петрани.

Далеч по-малко са носещите името на ап. Павел. 24 са Павеловците, 62 са Павлините. Има и 5-ма с името Павлин, име което е много по-разпространено в северна България. Незначителен е и броят на Полина.

Честито на имениците! Нека всички да са здрави, да тежат на мястото си като камък, а скромността им да ги краси и да е само едно от всичките им положителни качества.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини