1252 мъже в общината носят името Петър

1469-ма Петровци и Пети,  жители на община Първомай, днес имат повод  да почерпят. Те  се чувстват закриляни защото носят името на Свети Петър. 217 са жените с име Петя, а Петровците са 1252.  Освен тях има още няколко Петрани, Петри, Пенки, Пейо и други производни на имената. Макар през последните години по-малко родители да кръщават децата Петър, името остава сред топ-10 на българските имена.

Други именници днес са Павел и Павлина. Името не е екзотично, но е сред по-малко разпространените в общината.

На днешния ден християнската църква чества  двамата светци Св.св. Петър и Павел - основатели на Римския престол, чрез своите проповеди, служение и мъченичество. В народната традиция денят на апостолите Петър и Павел е познат като Петровден – един от най-почитаните летни празници на българския народ. Той съвпада с най-усилния период от стопанския живот – жътвата, и обредите на този ден са най-често свързани с него, както с младите животни и първите плодове – ябълки-петровки, круши- петровки.

Родени на различни места, в народните представи двамата светци Петър и Павел са братя близнаци. Те имали и сестра Огнена Марина. Петър е по-могъщ и носител на светлото, добро начало, затова празникът му се приема за по-голям от Павловден. Той разрешавал на земеделците да работят на полето /обикновено до обяд/, защото неговият ден е началото или средата на жътвата, но да не е важна земеделска работа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Случаен виц

Последни новини