Украйна разсекрети документите за аварията в Чернобил

Архивът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Украинският институт за национална памет (УИНП) разсекретиха документите на атомната централа в Чернобил.

229 документа от началото на 70-те до ноември 1986 г. са публикувани във втората книга на сборника "Чернобилското досие на КГБ. От строителството до аварията".

"Сред документите, включени в новата книга, има съобщения за авариите, възникнали през 1986 г., транскрипт на телефонните разговори в атомната електроцентрала в Чернобил през нощта на 26 април, копие от първото съобщение за аварията, информация за началото на разследването и изграждането на саркофага (над аварийния блок на станцията)", казва Андрей Когут, директор на архива на СБУ и един от съставителите на изданието, на презентация в зоната за изключване в Чернобил.

Тази книга решава част от дискусиите относно изграждането на станцията, нейната експлоатация и аварията, по думите на заместник-председателя на Държавната агенция на Украйна за управление на зоната за изключване Максим Шевчук.

Аварии са ставали в атомната централа в Чернобил и преди април 1986 г., но те са били крити, допълва председателят на УИНП Антон Дробович.

През април 2020 г. в зоната за изключване на атомната централа в Чернобил избухна горски пожар. Спасителите успяха да предотвратят пожар на самата АЕЦ и складовете с радиоактивни отпадъци. По-късно президентът на Украйна Владимир Зеленски разпореди да бъде разработен план за развитието на Чернобилската зона, включително с привличане на туристи там.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини