Ще сложи ли Тръмп маска предизборно в огнището на коронавируса в Аризона

Прегрупирайки своите сили след скромния предизборен митинг през почивните дни, с който възобнови кампанията си за преизбиране, американският президент Доналд Тръмп е изправен пред нов тест за своята способност да привлече множество хора по време на посещението си днес в щата Аризона, където има огнище на коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Там той ще се опита да припомни на избирателите за едно от ключовите послания от кампанията през 2016 г.

Тръмп имаше за цел митингът му в края на миналата седмица в Тълса, щата Оклахома, да симвозилиза отварянето на държавата и да демонстрира политическа сила, но вместо това имаше хиляди празни седалки и настойчиви въпроси за начина, по който президентът води своята кампания и за оставането му на поста още четири години. Слабата посещаемост насочи вниманието към визитата на Тръмп в Аризона.

Най-напред президентът на САЩ ще отиде в Юма, за да отбележи строителството на повече от 200 мили от стената по протежение на границата с Мексико - тема, върху която се градеше кампанията му преди четири години.

По-късно Тръмп ще говори пред млади републиканци в огромна църква във Финикс, където организаторите разчитат да присъстват хиляди хора.

Обиколката на президента на САЩ ще мине под сянката на Ковид-19. Кметът на Финикс, демократката Кейт Галего, даде да се разбере, че не вярва, че ситуацията в града е безопасна, и призова президента да бъде с маска по време на речта си. Тя настоя всички представители на властта, включително Тръмп, да дадат пример, като носят предпазна маска на лицето.

Досега Тръмп е отказвал да носи маска на обществени места.

Предизборната проява "Студентите за Тръмп" ще се състои в "Дрийм сити чърч" и ще се предава на живо по телевизията. Домакин е групата "Търнинг пойнт Ю Ес Ей", създадена от Чарли Кърк, съюзник на президента. Организаторите казаха, че мерките за сигурност и опазване на здравето се доуточняват и не е решено дали от присъстващите ще се изисква да са с маска на лицето и да спазват социална дистанция.

В края на миналия месец Аризона се превърна в едно от най-активните огнища на разпространение на новия коронавирус в Съедиените щати.

Снимки на препълнени ресторанти и барове, в които редовни посетители са без маска, предизвикаха противоречиви реакции.

убернаторът на Аризона, републиканецът Дъг Дюси, който подкрепя Тръмп, промени мнението си миналата седмица и позволи на градовете и окръзите да изискват от хората да носят маска на обществени места. Повечето градове, включително Финикс и Юма, както и околните окръзи, се съобразиха.

В Аризона се наблюдават обезпокоителни тенденции, включително за процента положителни тестове, който е най-висок в САЩ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини