16 °C

Деца рисуваха "Чергата на баба"

  Над 30 деца взеха участие в традиционния пленер, с който се открива Лятната академия за малки художници в село Градина.

  Тази година темата беше „Чергата на баба“. Организаторите от кметството, читалището и училището в селото се бяха постарали да съберат и подредят в изложба черги от няколко краища на България. В изложбата на открито място намериха и ръчно везани облекла, покривки и други забравени текстилни изделия, които децата вече не познават.

  Събитието откри кметът на селото Йордан Стоев. Ръководителят на академията, художникът Иван Генов, даде насоки на децата и поиска да види в рисунките им много цветове. Гост на откриващия пленер беше зам.-кметът Радослава Ставрева.

  Оказа се, че много от децата не знаят какво е черга. Част от тях за пръв път видяха какво представлява и откриха с изненада, че това не е произведение на изкуството, нещо, което до неотдавна се е ползвало в домовете ни вместо килими и пътеки. Малките художници използваха различни техники. Те рисуваха с моливи, флумастери, водни бои и пастели, осигурени от Община Първомай. Не всички успяха да завършат творбите си, но обещаха да се върнат в понеделник. Всеки работен ден, от понеделник до петък - през лятото, Академията и Иван Генов ще очакват всички желаещи да рисуват деца след 17 часа.

  Художниците получиха награда за старанието си – пакет лакомства, осигурени от кметство Градина.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини