Ангелкова: Скандалите с бетона по морето вредят на имиджа на туризма ни

Скандалите с презастрояването и бетона по Черноморието не се отразяват добре, защото те се отразяват и от западните медии. Това мнение изрази в студиото на БНТ министърът на туризам Николина Ангелкова в отговор на въпрос за строителството на плажа "Алепу".

Вчера прокуратурата обяви, че протестира разрешението за строеж на плажа, издадено през 2018 година. В скандала със строителството на курортен комплекс, прикрито като укрепване на свлачище, бе замесено и името на съпруга на външния министър Екатерина Захариева - арх. Ангел Захариев, който е собственик на архитектурното бюро, проектирало съоръжението.

"Не е добре. Хората са изключително чувствителни по темата", призна Ангелкова, но призова и да се изчака решението на компетентните органи. Един от проблемите е, че през годините подробните устройствени планове са се изготвяли без никаква визия за бъдещето на туризма.

Едновременно с това Ангелкова беше категорична, че родният туризъм трябва да върне вниманието на българите и те да подкрепят родното. Николина Ангелкова увери, че водата на плажовете е чиста, особено след изграждането на много пречиствателни станции.

Винаги сме акцентирали на българите като водещ пазар в сектор "Туризъм". Затова и стартирахме кампания "Преоткрий България". Отделно, другата седмица стартираме кампания, която таргетира всички останали държави. Общата цифра на обществената поръчка е около 6-7 милиона лева за реклама по всички таргетирани пазари за една година, обясни министър Ангелкова.

Министърката призова концесионерите за цените на плажните принадлежности "да не си играем на котка и мишка през лятото". Това изключително много вреди на целия български туризъм, а и глобите са сериозни, предупреди Ангелкова. "В това толкова тежко и трудно лято ние имаме необходимост да предлагаме качествен продукт и да спазваме всички законови разпоредби", каза още тя.

"Ние бяхме едни от първите одобрени като безопасна дестинация за пътуване, подчерта Ангелкова. Според нея обаче рестартът на туризма след пандемията ще бъде изключително труден, а възстановяването на сектора ще бъде бавно.

Чартърните полети не се отменят, те се пренасочват. След отварянето на границите вчера, чартърите се пренасочват за юли, август, септември и октомври. На 25 юни стартират първите полети от Нидерландия, Германия, Полша.

Изключително важно е в тази толкова тежка ситуация както за сектор "Туризъм", така и за сектор "Транспорт" да се търси чрез диалог най-доброто решение, подчерта Ангелкова и обясни, че всички решения трябва да се взимат в режим на диалог, който тече в момента.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ша
    Шайка
    19 -1
    11:43, 16 юни 2020
    Т'ва слабоумното го направиха министър, след като го изчукаха правилните хора.
    • Зн
      Значи....
      12 -1
      12:22, 16 юни 2020
      ....стига правилните хора да те "изкукуригат" и "калинките" стават "малинки=министри" в БГ.
      По интересното е защо затвориха МЗХГ, след като има откровен запис за корупция в земеделието начело с ресорната "министърка"(без прическа). Дали прокуратурата ще се самосезира. Едни от най-големите злоупотреби в земеделието се правят в област Хасково, чрез безпринципни ръководители на звената на МЗХГ и ДФЗ и служителите които са "поръчкови".
    • (i
      (I)
      8 -1
      12:42, 16 юни 2020
      Засега директивата на ********* към прокуратурата е да закриля Шайката.
      Скоро ще последва нова директива.
    • че скандал е когато извадиш кирливите ризи на властта а не когато властта граби от народа си. Иска да каже ,че трябва да мълчим. Наистина долна простапу-тка която доброволно от властта няма да се мапне. На ход е народа. Да го и-б-а заспал
    • По
      Порчо
      6 0
      10:05, 17 юни 2020
      За кратко време вече втора министърка официално призовава да се лъже на едро. Но това не може да ни изненада, защото премиерът Шибаняк, техният шеф е осъден от Български !!! Съд, че е патологичен лъжец!
  • 2
    Зз
    зз
    9 -2
    12:51, 16 юни 2020
    Каква хубава подпорна стена сте направили, много ми харесва .
  • 3
    Ту
    Туризъм
    15 0
    13:28, 16 юни 2020
    Туризма ни отдавна е погребан под бетона навсякъде в България. Туризъм разбирам природа, в България всеки тръгнал към хотелиерството разбира БЕТОН. Няма на какво да се навреди вече, единствено на тези, които казват на черното бяло, но тях не ги интересува, вече им е платено. Бог да прости Българския туризъм. Късно е и за възкресение. Природата я няма.
    • Ха
      Хасково
      10 -1
      14:49, 16 юни 2020
      Е, той и архитекта- съпруг на външната ни мисирка-пардон -министърка го каза - там няма природа!!!
      Е, от какво се оплакваме тогава - те учени хора -архитекти, министри,областни управители,директори на РЗИ- те казват че няма природа , а ние балъците-искаме природа ,не искаме бетон!
      За съжаление колега, сте абсолютно прав -в България отдавна няма "туризъм"!
      Благодарение на Шайката ГЕРБ!
      Кръшков, трий веднага!
  • 4
    Ан
    Ангелов
    8 0
    15:47, 16 юни 2020
    Хайдееее,разрушете нещо,направете нещо.....Премахнете бетона!
  • 5
    Ха
    Хасковски мукает
    10 -1
    17:52, 16 юни 2020
    Не се косете и вайкайте! От началото на демокрацията се е изливало бетон чак до сега независимо кой е бил на власт и ни е управлявал! И за в бъдеще също ще се строи и бетонира!!!
    Бялото ни море е много по-близо и удобно за почивка. Чисто , топло и природата му си е истинска. Бетона на черното море го оставете на алкохолните туристи от острова и шведските бедяци. Там под силни децибели ще си пият ментетата и загарят направо върху цимента, водораслите и мазута!
  • 6
    Ба
    Бай Жорж
    3 0
    11:21, 17 юни 2020
    Ангелкова си е запазила чадър и шезлонг за месец ноември
Последни новини