Ученици събраха традициите на три етноса в сборник

Сборник на традиционни празници и обичаи на българския, ромския и турския етнос в България са събрали учениците от ОУ „Отец Паисий“ село Искра. В него място са намерили едни от най-големите религиозни празници, както и обичаите и песните на различните етноси по време на сватба. Текстовете са илюстрирани със снимки от различни възстановки, в които са участвали учениците през последните години.  

Брошурата е създадена по проект „Заедно можем повече“, по който работи екип с ръководител Иван Петков. Идеята е да се изгради атмосфера на толерантност и среда, привлекателна за всички.

Като част от работата за преодоляване на негативните стереотипи бе записването, изучаването и представянето на обичаи, присъстващи в бита на представените в училището етноси – роми, турци и българи, а събраните материали стават част от сборника.

Проектът е на стойност от 14 487 лв., осигурени от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) и е с продължителност и трябваше да продължи до месец август. Създадената от разпространението на Ковид-19 криза принуди ръководителите на проекта да удължат неговото действие и да променят идеята са осмисляне а свободното време.  45 деца трябваше да творят и да се забавляват на лагер в Пампорово по време на лятната ваканция. Сега предвидените 11925 лв. ще бъдат използвани за кратки екскурзии с образователна цел.

Сборникът ще бъде издаден на хартиен носител.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини