Успехът от изпитите на седмокласниците през миналата година е бил между 3 и 3.30

Седмокласниците от Първомайска община днес се явяват, на Национално външно оценяване по математика в стремеж да постигнат достатъчно висок успех, за да могат да изберат спокойно къде да продължат образованието си. Изтегленият изпитен вариант е 2.

През миналата година община Първомай е сред общините със среден успех между 3.00 и 3.30.

От съседните ни общини с такъв успех са и учениците от Садово, Минерални бани и Братя Даскалови. Общини Чирпан и Димитровград са със среден успех 3.30 – 3.60. А Асеновград е в групата на 3.60- 4. В България има само 10 общини с по-висок успех.

Данните могат да се видят на картата на проекта „265 истории за икономика“ на Института за пазарна икономика.

Тъй като Министерство на образованието и науката не публикува данни на ниво община, а само на ниво училище, представените данни са изчислени от ИПИ, като средната оценка за общините е средната за училищата в нея, претеглена с броя ученици, явили се на изпита. Оценките са приравнени от резултата на училището в точки според скалата на МОН.

Оценките по математика в почти всички случаи са значително по-ниски от тези по български език и литература.

16 общини са със средна оценка "Слаб".

Голямото струпване на общините по този показател е между 3,00 и 3,60 - в тази група попадат 162 от общо 263-те общини, които имат ученици на изпита. В групата се намира и община Първомай. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини