"Европа се отваря" - от днес е свободно пътуването до Гърция и редица държави

След седмици на ограничен режим само за някои категории пътници в Гърция ще могат да влизат и туристи от България.

Страната започва международния туристически сезон и от днес в 12 ч. ще пропуска без карантина през границата си. Според външното министерство в София по преценка ще се предоставя анкетна карта за попълване на три имена и дестинация.

Гърция ще прави тестове за коронавирус само на произволен принцип и 14-дневната карантина ще влиза в сила единствено за случаите, при които е дадена положителна проба. Министерството препоръчва връщане в България, ако на границата е дадена положителна проба. Също така от Гърция се отваря за международни полети, но те ще са само от летищата в Атина и Солун до 1 юли.

Не е само Гърция

Списъкът с държави от ЕС, отворени от днес, обаче е по-дълъг. В деня, когато Европейската комисия препоръчва отварянето на вътрешните граници, много държави са насрочили частично или пълно разхлабване на пропускателния режим заради облекчаване на ситуацията с коронавируса.

Външното министерство потвърди вчера, че страните, до които български граждани могат да пътуват свободно от днес, са Белгия, Франция, Люксембург, Словения, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Литва, Италия и Швеция. Повечето от тях отварят границите си за групи държави, в които фигурира България заради сравнително малкия брои новозаразени на дневна база. Според предварителната информация се очаква Хърватия също да отвори границите си за ЕС днес или утре.

Остават и държави като Нидерландия и Австрия, където влизането също е възможно, но ако е с основателна причина. Не може да се влиза във Великобритания, където действа 14-дневна карантина, нито в Испания, която от 21 юни ще допуска граждани на държави от Шенген, а след още 10 дни ще се отвори за останалите в ЕС. Още няколко държави разхлабиха ограниченията преди или малко след 1 юни.

Извън Европейския съюз е разрешено влизането в Сърбия, Черна гора, Албания и Косово. През Северна Македония е възможен транзит, но само за 5 часа.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини