23 °C

Стопани от Крушево разговаряха с шефа на ОДБХ за регистрирането на „задните дворове“

Безплатната регистрация на личните стопанства беше темата на среща  между кметове на населени места в община Първомай и собственици на лични стопанства в село Крушево с директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Кръстев.

На срещата присъстваха представителя на ОДБХ за общината д-р Иван Киряков и регистрирания ветеринарен лекар д-р Иван Вангелов.

От няколко седмици върви кампания по регистрацията, която има за цел да се създаде система за проследяване на здравния статус на отглежданите животни – свине, овце, преживни, кокошки и други.
Пред стопаните беше ясно подчертано, че регистрацията е безплатна и че маркираните животни са задължително условие за компенсация на стопаните при евентуална епидемия по тях.

„Българска черта е да се съпротивляваме срещу въведените правила или да търсим начин да ги заобиколим“, сподели д-р Кръстев. Присъстващите стопани показаха, че не са убедени в необходимостта „задните дворове“ да бъдат регистрирани. На тях не им харесва идеята да има система, животните им да са с ясен произход и най-вече това, че при регистрация трябва да сключват договор с регистриран ветеринарен лекар.

Кметовете на населени места са тези, които събират и препращат заявленията в ОДБХ. Те се интересуваха как се постъпва със стопанства, които вече са населени с животни. В този случай се прави компромис обясни директорът – обектът ще бъде регистриран, но стопаните трябва сами да поемат изследванията на животните, почистването на обекта и заплащат за ушните марки. Когато се отглеждат например 3 прасета е достатъчно да се изследва само едно.

Другият въпрос, поставен от градинския кмета Йордан Стоев, беше за необходимостта от идеен проект или условия, на които трябва да отговаря едно лично стопанство. Оказа се, че няма списък с инструкции, но всеки ветеринарен лекар може да обясни на стопаните какви са изискванията. Тогава Стоев пое ангажимент той да изготви такива указания, след консултация със специалист и тези указания да бъдат предоставени на всеки кмет на населено място.

До момента по данни на д-р Кръстев в цяла Пловдивска област има регистрирани едва 7 обекта за отглеждане на свине и 30  за други животни. Това налага да бъде започната информационна кампания и срещи със стопани от общините в областта. По график такава среща предстои през следващата седмица и в Първомай, за което стопаните своевременно ще  бъдат уведомени.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини