16 °C

Стопани от Крушево разговаряха с шефа на ОДБХ за регистрирането на „задните дворове“

Безплатната регистрация на личните стопанства беше темата на среща  между кметове на населени места в община Първомай и собственици на лични стопанства в село Крушево с директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Кръстев.

На срещата присъстваха представителя на ОДБХ за общината д-р Иван Киряков и регистрирания ветеринарен лекар д-р Иван Вангелов.

От няколко седмици върви кампания по регистрацията, която има за цел да се създаде система за проследяване на здравния статус на отглежданите животни – свине, овце, преживни, кокошки и други.
Пред стопаните беше ясно подчертано, че регистрацията е безплатна и че маркираните животни са задължително условие за компенсация на стопаните при евентуална епидемия по тях.

„Българска черта е да се съпротивляваме срещу въведените правила или да търсим начин да ги заобиколим“, сподели д-р Кръстев. Присъстващите стопани показаха, че не са убедени в необходимостта „задните дворове“ да бъдат регистрирани. На тях не им харесва идеята да има система, животните им да са с ясен произход и най-вече това, че при регистрация трябва да сключват договор с регистриран ветеринарен лекар.

Кметовете на населени места са тези, които събират и препращат заявленията в ОДБХ. Те се интересуваха как се постъпва със стопанства, които вече са населени с животни. В този случай се прави компромис обясни директорът – обектът ще бъде регистриран, но стопаните трябва сами да поемат изследванията на животните, почистването на обекта и заплащат за ушните марки. Когато се отглеждат например 3 прасета е достатъчно да се изследва само едно.

Другият въпрос, поставен от градинския кмета Йордан Стоев, беше за необходимостта от идеен проект или условия, на които трябва да отговаря едно лично стопанство. Оказа се, че няма списък с инструкции, но всеки ветеринарен лекар може да обясни на стопаните какви са изискванията. Тогава Стоев пое ангажимент той да изготви такива указания, след консултация със специалист и тези указания да бъдат предоставени на всеки кмет на населено място.

До момента по данни на д-р Кръстев в цяла Пловдивска област има регистрирани едва 7 обекта за отглеждане на свине и 30  за други животни. Това налага да бъде започната информационна кампания и срещи със стопани от общините в областта. По график такава среща предстои през следващата седмица и в Първомай, за което стопаните своевременно ще  бъдат уведомени.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини