6 °C

Стопани от Крушево разговаряха с шефа на ОДБХ за регистрирането на „задните дворове“

Безплатната регистрация на личните стопанства беше темата на среща  между кметове на населени места в община Първомай и собственици на лични стопанства в село Крушево с директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Кръстев.

На срещата присъстваха представителя на ОДБХ за общината д-р Иван Киряков и регистрирания ветеринарен лекар д-р Иван Вангелов.

От няколко седмици върви кампания по регистрацията, която има за цел да се създаде система за проследяване на здравния статус на отглежданите животни – свине, овце, преживни, кокошки и други.
Пред стопаните беше ясно подчертано, че регистрацията е безплатна и че маркираните животни са задължително условие за компенсация на стопаните при евентуална епидемия по тях.

„Българска черта е да се съпротивляваме срещу въведените правила или да търсим начин да ги заобиколим“, сподели д-р Кръстев. Присъстващите стопани показаха, че не са убедени в необходимостта „задните дворове“ да бъдат регистрирани. На тях не им харесва идеята да има система, животните им да са с ясен произход и най-вече това, че при регистрация трябва да сключват договор с регистриран ветеринарен лекар.

Кметовете на населени места са тези, които събират и препращат заявленията в ОДБХ. Те се интересуваха как се постъпва със стопанства, които вече са населени с животни. В този случай се прави компромис обясни директорът – обектът ще бъде регистриран, но стопаните трябва сами да поемат изследванията на животните, почистването на обекта и заплащат за ушните марки. Когато се отглеждат например 3 прасета е достатъчно да се изследва само едно.

Другият въпрос, поставен от градинския кмета Йордан Стоев, беше за необходимостта от идеен проект или условия, на които трябва да отговаря едно лично стопанство. Оказа се, че няма списък с инструкции, но всеки ветеринарен лекар може да обясни на стопаните какви са изискванията. Тогава Стоев пое ангажимент той да изготви такива указания, след консултация със специалист и тези указания да бъдат предоставени на всеки кмет на населено място.

До момента по данни на д-р Кръстев в цяла Пловдивска област има регистрирани едва 7 обекта за отглеждане на свине и 30  за други животни. Това налага да бъде започната информационна кампания и срещи със стопани от общините в областта. По график такава среща предстои през следващата седмица и в Първомай, за което стопаните своевременно ще  бъдат уведомени.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини