0 °C

Стопани от Крушево разговаряха с шефа на ОДБХ за регистрирането на „задните дворове“

Безплатната регистрация на личните стопанства беше темата на среща  между кметове на населени места в община Първомай и собственици на лични стопанства в село Крушево с директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Кръстев.

На срещата присъстваха представителя на ОДБХ за общината д-р Иван Киряков и регистрирания ветеринарен лекар д-р Иван Вангелов.

От няколко седмици върви кампания по регистрацията, която има за цел да се създаде система за проследяване на здравния статус на отглежданите животни – свине, овце, преживни, кокошки и други.
Пред стопаните беше ясно подчертано, че регистрацията е безплатна и че маркираните животни са задължително условие за компенсация на стопаните при евентуална епидемия по тях.

„Българска черта е да се съпротивляваме срещу въведените правила или да търсим начин да ги заобиколим“, сподели д-р Кръстев. Присъстващите стопани показаха, че не са убедени в необходимостта „задните дворове“ да бъдат регистрирани. На тях не им харесва идеята да има система, животните им да са с ясен произход и най-вече това, че при регистрация трябва да сключват договор с регистриран ветеринарен лекар.

Кметовете на населени места са тези, които събират и препращат заявленията в ОДБХ. Те се интересуваха как се постъпва със стопанства, които вече са населени с животни. В този случай се прави компромис обясни директорът – обектът ще бъде регистриран, но стопаните трябва сами да поемат изследванията на животните, почистването на обекта и заплащат за ушните марки. Когато се отглеждат например 3 прасета е достатъчно да се изследва само едно.

Другият въпрос, поставен от градинския кмета Йордан Стоев, беше за необходимостта от идеен проект или условия, на които трябва да отговаря едно лично стопанство. Оказа се, че няма списък с инструкции, но всеки ветеринарен лекар може да обясни на стопаните какви са изискванията. Тогава Стоев пое ангажимент той да изготви такива указания, след консултация със специалист и тези указания да бъдат предоставени на всеки кмет на населено място.

До момента по данни на д-р Кръстев в цяла Пловдивска област има регистрирани едва 7 обекта за отглеждане на свине и 30  за други животни. Това налага да бъде започната информационна кампания и срещи със стопани от общините в областта. По график такава среща предстои през следващата седмица и в Първомай, за което стопаните своевременно ще  бъдат уведомени.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини