След среща с Мая Манолова недоволните свиневъди от Първомайско прекратиха протестните действия

Изображение 1 от 4

    Омбудсманът на републиката Мая Манолова се срещна с протестиращите свиневъди от Първомай. Макар и обявена в последния момент, срещата събра над 100 недоволни стопани и техни привърженици.

    Един от организаторите, Гинка Иванова се постара да има озвучаване и срещата да не се превърне в говорилня.

    Най-напред Манолова пожела да изслуша исканията на хората, а те бяха разнопосочни – от пълно отпадане на заповедта, през отлагането ѝ до Коледа, до компенсации за убитите животни. Повдигнат беше и въпросът защо държавата не е осигурила ветеринарно обслужване и кой е виновен, че стопаните отглеждат свинете си в противоречие със Закона.

    След като беше дадена думата на различни стопани Гинка Иванова обобщи: Ние не сме сигурни дали има чума, ние се съмняваме в начина по който се справяме с този проблем и това темпо ни кара да се съмняваме в манипулации. Няма ли някакви преходни мерки. Имаме някакви права, но не ги знаем. Искаме някой да ни защити. От Вас искаме помощ.

    В отговор Мая Манолова каза: „Дойдох тук, за да ви подкрепя и да ви кажа, че съм на ваша страна.

    Изключително съм притеснена от опита на държавните институции, на държавата и властта да прехвърли цялата вина и отговорност за бедствието чума върху хората, върху Вас. Не са виновни хората затова, че институциите не са си свършили работата. И не е честно те да плащат цената за безхаберието на други, които са облечени във власт и имат безброй пълномощия. Прави се най-лесното – да се търси виновен сред най-беззащитните – хората, които отглеждат прасета не за удоволствие, а за да преживяват. Това поведение е недостойно. Притеснявам се и затова, че отново се разделят хората – на едри и на дребни собственици, на регистрирани и нерегистрирани – това е любимият опит на властта да настрои хора срещу хора. Вие нямате вина,че сте нерегистрирани. Други е трябвало да дойдат и да ги регистрират. Сега се опитват да представят, че Вие нелегално отглеждате прасета. Има ли някой в държавата, който да не знае, че се гледат прасета за лични нужди? Всички го знаят, знае го законодателят, знае го и министъра. Записано е, че хората могат да гледат прасета за лични нужди“.

    Според мая Манолова обезщетяването само на едрите собственици е незаконно. Европейските директиви са за нелегално отглеждане на животни. А тук става дума за животни за лични нужди. Не трябва да има стопанин, чието животно е убито и да не е компенсиран, зави омбудсмана. Тя препоръча представители на институциите да дойдат на място и да обяснят кое и защо се налага, а когато се налага да се убиват здрави животни, хората трябва да бъдат справедливо обезщетени по пазарни цени.

    На срещата присъстваха още д-р Камен Янков от Областната агенция по безопасност на храните и проф. Георгиев - директор на Център за оценка на риска по хранителната верига. И двамата се опитаха да наваксат лошата информационна кампания и да обяснят на хората подробности за болестта, но присъстващите се отнесоха с недоверие към казаното от тях.

    След обещанието на Мая Манолова да разговаря с министъра на земеделието присъстващите решиха, че са постигнали победа и взеха решение да прекратят с протестите и се хванаха на хоро.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (22)

    • 1
      Гр
      гражданин
      17 -9
      10:41, 7 авг 2019
      На тази гаспожа единствената и цел при неслизането й от масмедиите е да си прави собствен пиар.нищо друго.всичко останало е театър и циркаджилък. Нито един проблем не може да реши. Решава го правителството. Тя е хамелеон.направи цирка с Костинброд но Бойко е за .....защото Той е постави на това место. Ако има зад.. К Тя да излезе и да го признае. Кариерстка като настоящият й съпруг - найденов номенклатурчик единствен от миналото който още и още е се показва. Манолова и се ще и кмет да стане но не й стиска защото знае че това и е кариерата до тук. А само си мисли че си вдига цената. Нито от бсп я искат нито други.това са размисли на един обикновен човек който никога не е видял бял хляб като тях а с труд си е изкарвал прехранатна.c
      • На
        Наска
        14 -5
        11:43, 7 авг 2019
        Аз също много се съмнявам ,че ще направи нещо. Умее да говори ,но действия за съжаление няма да има.
      • Ур
        Ура
        7 -5
        21:37, 7 авг 2019
        Ура, другари ....и дотам.
      • Се
        Селянин
        2 -3
        13:54, 8 авг 2019
        А ти ,гражданино, с твоята грамотност си избрал правилната позиция - близане задните части на Бойко.За Мая не бери грижи! Тя е добър юрист. Готви се да ближеш един намазан с лубрикант закръглен задник!
    • 2
      Ед
      Един от народа
      18 0
      11:14, 7 авг 2019
      Г-жо Кирякова докога ще четем материали пълни с правописни грешки.И в този не липсват.Проверявайте си текстовете преди да ги публикувате.Грешките са от материал, който се изучава до 4-ти клас. Коментара ми е просто лично мнение.
      • Бе
        БЕЛ
        12 0
        11:19, 7 авг 2019
        И Вие имате грешка в коментара си.
      • Пи
        питагор
        4 -3
        11:22, 7 авг 2019
        Ти пък за иедна запетая съ захвана те хората ни знаят кък да пишат ве гулеми българици съ изкарахте.
      • Пъ
        пълен член
        0 -4
        12:10, 7 авг 2019
        !...не "Коментара", а КоментарЪТ :) ! Виж коментара
      • Пи
        питагор
        2 -1
        12:34, 7 авг 2019
        добре де и един пълен член не то пълния член го бараме ут 16 гудини и ни ни пука ти ся си тръгнал трагедии да прайш за иедно изречение
      • Др
        Друг от народа
        1 0
        14:00, 8 авг 2019
        Ало,единият! След обръщение се слага запетая! След заповедно изречение се слага удивителен знак!
    • 3
      Пи
      питагор
      7 0
      11:24, 7 авг 2019
      Явааа оня с зилената риза сига е със шарина риза явааа виж те гу той жъ въ управлява след време. Знайте гу за да знъите за кой жъ гласувате в бъдеще той жъ въ упрай и негувите пубратими да видим тугавъ мая мъноловътъ кък жъ въ спъси
      • 11
        1111
        0 0
        15:06, 7 авг 2019
        Каква му е играта на тоя с зелената/шарана риза?
    • 4
      Ве
      ВЕТЕРАН.
      3 -2
      15:42, 7 авг 2019
      Таню се казва играта е да го издигнат неговите братя щото има убразование и някои други с някои лев и да им върши работа и роми и турци като се коалират и да видите тогава за кво става въпрос за това оправете си акълите до кът е време че от лошо по лошо ще има а мая манолова що идва в червени населени места само ровят под вола теле да изкарат тва е .
    • 5
      Не
      Не привилегирован
      8 -2
      16:14, 7 авг 2019
      На вниманието на Първомай нет.Дами и господа, разочарован съм от привилегията която сте предоставили само на г-н.Питагор.Защо той може да пише на "буковски",пък аз не мога на мусамахленски?Питам и не чакам отговор.
    • 6
      Пи
      питагор
      3 -5
      16:39, 7 авг 2019
      Ава т нистига чи си непривилигирован ами си и прозт ва ти смени ли си виндовса да пишеш на мусамахленски май ни се ей за тва жъ си непривилигирован къту си инсталираш мусамахленски ленгуидж пак в който има мусамахленски БДС и мусамахленски фонетичен/традиционен/ тугава жъ почнеш и ти да пишеш нимой убвинявай тедата и нейните хакери ут ескома те вина нямат. Кът пишеш тъка най многу да инсталират някой софтуер с изкуствен пърумайски интелект дету няма да дава ни никой да пише затва си трай къту ни знаеш кък нимой пиши.
      • Ар
        Архимед
        2 -1
        22:03, 7 авг 2019
        Ей палячо да мълчиш
      • Пи
        питагор
        2 -4
        06:53, 8 авг 2019
        Ъм за ко да мълча ва яз казвам истината ва ко та дразни истината ва. преди да почна да пиша в те сайтове си свалих ут буковската замунда езикув букувски пъкет ва и за тва мога да пиша ва. А но искал да пише на мусамахленски ъм да си изтегли такъв пакет ва ако има яз съм за запазване на месните диалекти ва секи да си намери софтвера койту му е нужен и да пише къкту си иска. За ко обвинява тедата и хакерите ут ескома чи видите ли яз съм бил привилигирован ни съм просту имам съответния софтуерен инструментариум. Многу сте са изнервили ва пийте некви успукуителни ва нимойте така жъ напрайте неква биля ва после тедата жъ въ пише из то сайт.
      • Ар
        Архимед
        3 -1
        02:03, 9 авг 2019
        Чу ли кво ти казах ... простак!
    • 7
      Ци
      цирк
      8 0
      21:15, 7 авг 2019
      Овцете бяха зомбирани и го удариха на хоро.
    • 8
      !
      !
      4 -2
      21:42, 7 авг 2019
      Ура, другари ....и дотам.
    • 9
      Лу
      Лудото Коле
      7 0
      09:24, 8 авг 2019
      абе казах ви по-рано - заколвайте, тъпчете във фризерите , гответе на скарата и пийте една студена вода ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със блага РАКИЯ! Не са ядосвайте защото г-жа Манолова няма да ви възстанови нито нерви нито прасетата. Ако ма разбирате каква ва призовава...Оправия няма да има, разберете.
    • 10
      Не
      Не привилегирован
      5 -1
      09:30, 8 авг 2019
      Питагоре, Питагоре ,изгубил си някъде из буковския вилает чувството си за хумор.Най малко на мен ми е нужно това за което ми обясняваш.Исках да си проверя логиката на мислене и го постигнах.Много станахте тедините адвокати.Плямпай си на буковски. Без конкуренция си.
    Последни новини