34 °C

След среща с Мая Манолова недоволните свиневъди от Първомайско прекратиха протестните действия

Изображение 1 от 4

  Омбудсманът на републиката Мая Манолова се срещна с протестиращите свиневъди от Първомай. Макар и обявена в последния момент, срещата събра над 100 недоволни стопани и техни привърженици.

  Един от организаторите, Гинка Иванова се постара да има озвучаване и срещата да не се превърне в говорилня.

  Най-напред Манолова пожела да изслуша исканията на хората, а те бяха разнопосочни – от пълно отпадане на заповедта, през отлагането ѝ до Коледа, до компенсации за убитите животни. Повдигнат беше и въпросът защо държавата не е осигурила ветеринарно обслужване и кой е виновен, че стопаните отглеждат свинете си в противоречие със Закона.

  След като беше дадена думата на различни стопани Гинка Иванова обобщи: Ние не сме сигурни дали има чума, ние се съмняваме в начина по който се справяме с този проблем и това темпо ни кара да се съмняваме в манипулации. Няма ли някакви преходни мерки. Имаме някакви права, но не ги знаем. Искаме някой да ни защити. От Вас искаме помощ.

  В отговор Мая Манолова каза: „Дойдох тук, за да ви подкрепя и да ви кажа, че съм на ваша страна.

  Изключително съм притеснена от опита на държавните институции, на държавата и властта да прехвърли цялата вина и отговорност за бедствието чума върху хората, върху Вас. Не са виновни хората затова, че институциите не са си свършили работата. И не е честно те да плащат цената за безхаберието на други, които са облечени във власт и имат безброй пълномощия. Прави се най-лесното – да се търси виновен сред най-беззащитните – хората, които отглеждат прасета не за удоволствие, а за да преживяват. Това поведение е недостойно. Притеснявам се и затова, че отново се разделят хората – на едри и на дребни собственици, на регистрирани и нерегистрирани – това е любимият опит на властта да настрои хора срещу хора. Вие нямате вина,че сте нерегистрирани. Други е трябвало да дойдат и да ги регистрират. Сега се опитват да представят, че Вие нелегално отглеждате прасета. Има ли някой в държавата, който да не знае, че се гледат прасета за лични нужди? Всички го знаят, знае го законодателят, знае го и министъра. Записано е, че хората могат да гледат прасета за лични нужди“.

  Според мая Манолова обезщетяването само на едрите собственици е незаконно. Европейските директиви са за нелегално отглеждане на животни. А тук става дума за животни за лични нужди. Не трябва да има стопанин, чието животно е убито и да не е компенсиран, зави омбудсмана. Тя препоръча представители на институциите да дойдат на място и да обяснят кое и защо се налага, а когато се налага да се убиват здрави животни, хората трябва да бъдат справедливо обезщетени по пазарни цени.

  На срещата присъстваха още д-р Камен Янков от Областната агенция по безопасност на храните и проф. Георгиев - директор на Център за оценка на риска по хранителната верига. И двамата се опитаха да наваксат лошата информационна кампания и да обяснят на хората подробности за болестта, но присъстващите се отнесоха с недоверие към казаното от тях.

  След обещанието на Мая Манолова да разговаря с министъра на земеделието присъстващите решиха, че са постигнали победа и взеха решение да прекратят с протестите и се хванаха на хоро.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (22)

  • 1
   Гр
   гражданин
   17 -9
   10:41, 7 авг 2019
   На тази гаспожа единствената и цел при неслизането й от масмедиите е да си прави собствен пиар.нищо друго.всичко останало е театър и циркаджилък. Нито един проблем не може да реши. Решава го правителството. Тя е хамелеон.направи цирка с Костинброд но Бойко е за .....защото Той е постави на това место. Ако има зад.. К Тя да излезе и да го признае. Кариерстка като настоящият й съпруг - найденов номенклатурчик единствен от миналото който още и още е се показва. Манолова и се ще и кмет да стане но не й стиска защото знае че това и е кариерата до тук. А само си мисли че си вдига цената. Нито от бсп я искат нито други.това са размисли на един обикновен човек който никога не е видял бял хляб като тях а с труд си е изкарвал прехранатна.c
   • На
    Наска
    14 -5
    11:43, 7 авг 2019
    Аз също много се съмнявам ,че ще направи нещо. Умее да говори ,но действия за съжаление няма да има.
   • Ур
    Ура
    7 -5
    21:37, 7 авг 2019
    Ура, другари ....и дотам.
   • Се
    Селянин
    2 -3
    13:54, 8 авг 2019
    А ти ,гражданино, с твоята грамотност си избрал правилната позиция - близане задните части на Бойко.За Мая не бери грижи! Тя е добър юрист. Готви се да ближеш един намазан с лубрикант закръглен задник!
  • 2
   Ед
   Един от народа
   18 0
   11:14, 7 авг 2019
   Г-жо Кирякова докога ще четем материали пълни с правописни грешки.И в този не липсват.Проверявайте си текстовете преди да ги публикувате.Грешките са от материал, който се изучава до 4-ти клас. Коментара ми е просто лично мнение.
   • Бе
    БЕЛ
    12 0
    11:19, 7 авг 2019
    И Вие имате грешка в коментара си.
   • Пи
    питагор
    4 -3
    11:22, 7 авг 2019
    Ти пък за иедна запетая съ захвана те хората ни знаят кък да пишат ве гулеми българици съ изкарахте.
   • Пъ
    пълен член
    0 -4
    12:10, 7 авг 2019
    !...не "Коментара", а КоментарЪТ :) ! Виж коментара
   • Пи
    питагор
    2 -1
    12:34, 7 авг 2019
    добре де и един пълен член не то пълния член го бараме ут 16 гудини и ни ни пука ти ся си тръгнал трагедии да прайш за иедно изречение
   • Др
    Друг от народа
    1 0
    14:00, 8 авг 2019
    Ало,единият! След обръщение се слага запетая! След заповедно изречение се слага удивителен знак!
  • 3
   Пи
   питагор
   7 0
   11:24, 7 авг 2019
   Явааа оня с зилената риза сига е със шарина риза явааа виж те гу той жъ въ управлява след време. Знайте гу за да знъите за кой жъ гласувате в бъдеще той жъ въ упрай и негувите пубратими да видим тугавъ мая мъноловътъ кък жъ въ спъси
   • 11
    1111
    0 0
    15:06, 7 авг 2019
    Каква му е играта на тоя с зелената/шарана риза?
  • 4
   Ве
   ВЕТЕРАН.
   3 -2
   15:42, 7 авг 2019
   Таню се казва играта е да го издигнат неговите братя щото има убразование и някои други с някои лев и да им върши работа и роми и турци като се коалират и да видите тогава за кво става въпрос за това оправете си акълите до кът е време че от лошо по лошо ще има а мая манолова що идва в червени населени места само ровят под вола теле да изкарат тва е .
  • 5
   Не
   Не привилегирован
   8 -2
   16:14, 7 авг 2019
   На вниманието на Първомай нет.Дами и господа, разочарован съм от привилегията която сте предоставили само на г-н.Питагор.Защо той може да пише на "буковски",пък аз не мога на мусамахленски?Питам и не чакам отговор.
  • 6
   Пи
   питагор
   3 -5
   16:39, 7 авг 2019
   Ава т нистига чи си непривилигирован ами си и прозт ва ти смени ли си виндовса да пишеш на мусамахленски май ни се ей за тва жъ си непривилигирован къту си инсталираш мусамахленски ленгуидж пак в който има мусамахленски БДС и мусамахленски фонетичен/традиционен/ тугава жъ почнеш и ти да пишеш нимой убвинявай тедата и нейните хакери ут ескома те вина нямат. Кът пишеш тъка най многу да инсталират някой софтуер с изкуствен пърумайски интелект дету няма да дава ни никой да пише затва си трай къту ни знаеш кък нимой пиши.
   • Ар
    Архимед
    2 -1
    22:03, 7 авг 2019
    Ей палячо да мълчиш
   • Пи
    питагор
    2 -4
    06:53, 8 авг 2019
    Ъм за ко да мълча ва яз казвам истината ва ко та дразни истината ва. преди да почна да пиша в те сайтове си свалих ут буковската замунда езикув букувски пъкет ва и за тва мога да пиша ва. А но искал да пише на мусамахленски ъм да си изтегли такъв пакет ва ако има яз съм за запазване на месните диалекти ва секи да си намери софтвера койту му е нужен и да пише къкту си иска. За ко обвинява тедата и хакерите ут ескома чи видите ли яз съм бил привилигирован ни съм просту имам съответния софтуерен инструментариум. Многу сте са изнервили ва пийте некви успукуителни ва нимойте така жъ напрайте неква биля ва после тедата жъ въ пише из то сайт.
   • Ар
    Архимед
    3 -1
    02:03, 9 авг 2019
    Чу ли кво ти казах ... простак!
  • 7
   Ци
   цирк
   8 0
   21:15, 7 авг 2019
   Овцете бяха зомбирани и го удариха на хоро.
  • 8
   !
   !
   4 -2
   21:42, 7 авг 2019
   Ура, другари ....и дотам.
  • 9
   Лу
   Лудото Коле
   7 0
   09:24, 8 авг 2019
   абе казах ви по-рано - заколвайте, тъпчете във фризерите , гответе на скарата и пийте една студена вода ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със блага РАКИЯ! Не са ядосвайте защото г-жа Манолова няма да ви възстанови нито нерви нито прасетата. Ако ма разбирате каква ва призовава...Оправия няма да има, разберете.
  • 10
   Не
   Не привилегирован
   5 -1
   09:30, 8 авг 2019
   Питагоре, Питагоре ,изгубил си някъде из буковския вилает чувството си за хумор.Най малко на мен ми е нужно това за което ми обясняваш.Исках да си проверя логиката на мислене и го постигнах.Много станахте тедините адвокати.Плямпай си на буковски. Без конкуренция си.

  Хороскоп за 17.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
  17.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
  17.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
  17.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
  17.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
  17.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  17.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
  17.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
  17.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
  17.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
  17.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
  17.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
  17.09.2019
  Последни новини