28 °C

След среща с Мая Манолова недоволните свиневъди от Първомайско прекратиха протестните действия

Изображение 1 от 4

  Омбудсманът на републиката Мая Манолова се срещна с протестиращите свиневъди от Първомай. Макар и обявена в последния момент, срещата събра над 100 недоволни стопани и техни привърженици.

  Един от организаторите, Гинка Иванова се постара да има озвучаване и срещата да не се превърне в говорилня.

  Най-напред Манолова пожела да изслуша исканията на хората, а те бяха разнопосочни – от пълно отпадане на заповедта, през отлагането ѝ до Коледа, до компенсации за убитите животни. Повдигнат беше и въпросът защо държавата не е осигурила ветеринарно обслужване и кой е виновен, че стопаните отглеждат свинете си в противоречие със Закона.

  След като беше дадена думата на различни стопани Гинка Иванова обобщи: Ние не сме сигурни дали има чума, ние се съмняваме в начина по който се справяме с този проблем и това темпо ни кара да се съмняваме в манипулации. Няма ли някакви преходни мерки. Имаме някакви права, но не ги знаем. Искаме някой да ни защити. От Вас искаме помощ.

  В отговор Мая Манолова каза: „Дойдох тук, за да ви подкрепя и да ви кажа, че съм на ваша страна.

  Изключително съм притеснена от опита на държавните институции, на държавата и властта да прехвърли цялата вина и отговорност за бедствието чума върху хората, върху Вас. Не са виновни хората затова, че институциите не са си свършили работата. И не е честно те да плащат цената за безхаберието на други, които са облечени във власт и имат безброй пълномощия. Прави се най-лесното – да се търси виновен сред най-беззащитните – хората, които отглеждат прасета не за удоволствие, а за да преживяват. Това поведение е недостойно. Притеснявам се и затова, че отново се разделят хората – на едри и на дребни собственици, на регистрирани и нерегистрирани – това е любимият опит на властта да настрои хора срещу хора. Вие нямате вина,че сте нерегистрирани. Други е трябвало да дойдат и да ги регистрират. Сега се опитват да представят, че Вие нелегално отглеждате прасета. Има ли някой в държавата, който да не знае, че се гледат прасета за лични нужди? Всички го знаят, знае го законодателят, знае го и министъра. Записано е, че хората могат да гледат прасета за лични нужди“.

  Според мая Манолова обезщетяването само на едрите собственици е незаконно. Европейските директиви са за нелегално отглеждане на животни. А тук става дума за животни за лични нужди. Не трябва да има стопанин, чието животно е убито и да не е компенсиран, зави омбудсмана. Тя препоръча представители на институциите да дойдат на място и да обяснят кое и защо се налага, а когато се налага да се убиват здрави животни, хората трябва да бъдат справедливо обезщетени по пазарни цени.

  На срещата присъстваха още д-р Камен Янков от Областната агенция по безопасност на храните и проф. Георгиев - директор на Център за оценка на риска по хранителната верига. И двамата се опитаха да наваксат лошата информационна кампания и да обяснят на хората подробности за болестта, но присъстващите се отнесоха с недоверие към казаното от тях.

  След обещанието на Мая Манолова да разговаря с министъра на земеделието присъстващите решиха, че са постигнали победа и взеха решение да прекратят с протестите и се хванаха на хоро.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (22)

  • 1
   Гр
   гражданин
   17 -9
   10:41, 7 авг 2019
   На тази гаспожа единствената и цел при неслизането й от масмедиите е да си прави собствен пиар.нищо друго.всичко останало е театър и циркаджилък. Нито един проблем не може да реши. Решава го правителството. Тя е хамелеон.направи цирка с Костинброд но Бойко е за .....защото Той е постави на това место. Ако има зад.. К Тя да излезе и да го признае. Кариерстка като настоящият й съпруг - найденов номенклатурчик единствен от миналото който още и още е се показва. Манолова и се ще и кмет да стане но не й стиска защото знае че това и е кариерата до тук. А само си мисли че си вдига цената. Нито от бсп я искат нито други.това са размисли на един обикновен човек който никога не е видял бял хляб като тях а с труд си е изкарвал прехранатна.c
   • На
    Наска
    14 -5
    11:43, 7 авг 2019
    Аз също много се съмнявам ,че ще направи нещо. Умее да говори ,но действия за съжаление няма да има.
   • Ур
    Ура
    7 -5
    21:37, 7 авг 2019
    Ура, другари ....и дотам.
   • Се
    Селянин
    2 -3
    13:54, 8 авг 2019
    А ти ,гражданино, с твоята грамотност си избрал правилната позиция - близане задните части на Бойко.За Мая не бери грижи! Тя е добър юрист. Готви се да ближеш един намазан с лубрикант закръглен задник!
  • 2
   Ед
   Един от народа
   18 0
   11:14, 7 авг 2019
   Г-жо Кирякова докога ще четем материали пълни с правописни грешки.И в този не липсват.Проверявайте си текстовете преди да ги публикувате.Грешките са от материал, който се изучава до 4-ти клас. Коментара ми е просто лично мнение.
   • Бе
    БЕЛ
    12 0
    11:19, 7 авг 2019
    И Вие имате грешка в коментара си.
   • Пи
    питагор
    4 -3
    11:22, 7 авг 2019
    Ти пък за иедна запетая съ захвана те хората ни знаят кък да пишат ве гулеми българици съ изкарахте.
   • Пъ
    пълен член
    0 -4
    12:10, 7 авг 2019
    !...не "Коментара", а КоментарЪТ :) ! Виж коментара
   • Пи
    питагор
    2 -1
    12:34, 7 авг 2019
    добре де и един пълен член не то пълния член го бараме ут 16 гудини и ни ни пука ти ся си тръгнал трагедии да прайш за иедно изречение
   • Др
    Друг от народа
    1 0
    14:00, 8 авг 2019
    Ало,единият! След обръщение се слага запетая! След заповедно изречение се слага удивителен знак!
  • 3
   Пи
   питагор
   7 0
   11:24, 7 авг 2019
   Явааа оня с зилената риза сига е със шарина риза явааа виж те гу той жъ въ управлява след време. Знайте гу за да знъите за кой жъ гласувате в бъдеще той жъ въ упрай и негувите пубратими да видим тугавъ мая мъноловътъ кък жъ въ спъси
   • 11
    1111
    0 0
    15:06, 7 авг 2019
    Каква му е играта на тоя с зелената/шарана риза?
  • 4
   Ве
   ВЕТЕРАН.
   3 -2
   15:42, 7 авг 2019
   Таню се казва играта е да го издигнат неговите братя щото има убразование и някои други с някои лев и да им върши работа и роми и турци като се коалират и да видите тогава за кво става въпрос за това оправете си акълите до кът е време че от лошо по лошо ще има а мая манолова що идва в червени населени места само ровят под вола теле да изкарат тва е .
  • 5
   Не
   Не привилегирован
   8 -2
   16:14, 7 авг 2019
   На вниманието на Първомай нет.Дами и господа, разочарован съм от привилегията която сте предоставили само на г-н.Питагор.Защо той може да пише на "буковски",пък аз не мога на мусамахленски?Питам и не чакам отговор.
  • 6
   Пи
   питагор
   3 -5
   16:39, 7 авг 2019
   Ава т нистига чи си непривилигирован ами си и прозт ва ти смени ли си виндовса да пишеш на мусамахленски май ни се ей за тва жъ си непривилигирован къту си инсталираш мусамахленски ленгуидж пак в който има мусамахленски БДС и мусамахленски фонетичен/традиционен/ тугава жъ почнеш и ти да пишеш нимой убвинявай тедата и нейните хакери ут ескома те вина нямат. Кът пишеш тъка най многу да инсталират някой софтуер с изкуствен пърумайски интелект дету няма да дава ни никой да пише затва си трай къту ни знаеш кък нимой пиши.
   • Ар
    Архимед
    2 -1
    22:03, 7 авг 2019
    Ей палячо да мълчиш
   • Пи
    питагор
    2 -4
    06:53, 8 авг 2019
    Ъм за ко да мълча ва яз казвам истината ва ко та дразни истината ва. преди да почна да пиша в те сайтове си свалих ут буковската замунда езикув букувски пъкет ва и за тва мога да пиша ва. А но искал да пише на мусамахленски ъм да си изтегли такъв пакет ва ако има яз съм за запазване на месните диалекти ва секи да си намери софтвера койту му е нужен и да пише къкту си иска. За ко обвинява тедата и хакерите ут ескома чи видите ли яз съм бил привилигирован ни съм просту имам съответния софтуерен инструментариум. Многу сте са изнервили ва пийте некви успукуителни ва нимойте така жъ напрайте неква биля ва после тедата жъ въ пише из то сайт.
   • Ар
    Архимед
    3 -1
    02:03, 9 авг 2019
    Чу ли кво ти казах ... простак!
  • 7
   Ци
   цирк
   8 0
   21:15, 7 авг 2019
   Овцете бяха зомбирани и го удариха на хоро.
  • 8
   !
   !
   4 -2
   21:42, 7 авг 2019
   Ура, другари ....и дотам.
  • 9
   Лу
   Лудото Коле
   7 0
   09:24, 8 авг 2019
   абе казах ви по-рано - заколвайте, тъпчете във фризерите , гответе на скарата и пийте една студена вода ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със блага РАКИЯ! Не са ядосвайте защото г-жа Манолова няма да ви възстанови нито нерви нито прасетата. Ако ма разбирате каква ва призовава...Оправия няма да има, разберете.
  • 10
   Не
   Не привилегирован
   5 -1
   09:30, 8 авг 2019
   Питагоре, Питагоре ,изгубил си някъде из буковския вилает чувството си за хумор.Най малко на мен ми е нужно това за което ми обясняваш.Исках да си проверя логиката на мислене и го постигнах.Много станахте тедините адвокати.Плямпай си на буковски. Без конкуренция си.

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини