13 °C

След среща с Мая Манолова недоволните свиневъди от Първомайско прекратиха протестните действия

Изображение 1 от 4

  Омбудсманът на републиката Мая Манолова се срещна с протестиращите свиневъди от Първомай. Макар и обявена в последния момент, срещата събра над 100 недоволни стопани и техни привърженици.

  Един от организаторите, Гинка Иванова се постара да има озвучаване и срещата да не се превърне в говорилня.

  Най-напред Манолова пожела да изслуша исканията на хората, а те бяха разнопосочни – от пълно отпадане на заповедта, през отлагането ѝ до Коледа, до компенсации за убитите животни. Повдигнат беше и въпросът защо държавата не е осигурила ветеринарно обслужване и кой е виновен, че стопаните отглеждат свинете си в противоречие със Закона.

  След като беше дадена думата на различни стопани Гинка Иванова обобщи: Ние не сме сигурни дали има чума, ние се съмняваме в начина по който се справяме с този проблем и това темпо ни кара да се съмняваме в манипулации. Няма ли някакви преходни мерки. Имаме някакви права, но не ги знаем. Искаме някой да ни защити. От Вас искаме помощ.

  В отговор Мая Манолова каза: „Дойдох тук, за да ви подкрепя и да ви кажа, че съм на ваша страна.

  Изключително съм притеснена от опита на държавните институции, на държавата и властта да прехвърли цялата вина и отговорност за бедствието чума върху хората, върху Вас. Не са виновни хората затова, че институциите не са си свършили работата. И не е честно те да плащат цената за безхаберието на други, които са облечени във власт и имат безброй пълномощия. Прави се най-лесното – да се търси виновен сред най-беззащитните – хората, които отглеждат прасета не за удоволствие, а за да преживяват. Това поведение е недостойно. Притеснявам се и затова, че отново се разделят хората – на едри и на дребни собственици, на регистрирани и нерегистрирани – това е любимият опит на властта да настрои хора срещу хора. Вие нямате вина,че сте нерегистрирани. Други е трябвало да дойдат и да ги регистрират. Сега се опитват да представят, че Вие нелегално отглеждате прасета. Има ли някой в държавата, който да не знае, че се гледат прасета за лични нужди? Всички го знаят, знае го законодателят, знае го и министъра. Записано е, че хората могат да гледат прасета за лични нужди“.

  Според мая Манолова обезщетяването само на едрите собственици е незаконно. Европейските директиви са за нелегално отглеждане на животни. А тук става дума за животни за лични нужди. Не трябва да има стопанин, чието животно е убито и да не е компенсиран, зави омбудсмана. Тя препоръча представители на институциите да дойдат на място и да обяснят кое и защо се налага, а когато се налага да се убиват здрави животни, хората трябва да бъдат справедливо обезщетени по пазарни цени.

  На срещата присъстваха още д-р Камен Янков от Областната агенция по безопасност на храните и проф. Георгиев - директор на Център за оценка на риска по хранителната верига. И двамата се опитаха да наваксат лошата информационна кампания и да обяснят на хората подробности за болестта, но присъстващите се отнесоха с недоверие към казаното от тях.

  След обещанието на Мая Манолова да разговаря с министъра на земеделието присъстващите решиха, че са постигнали победа и взеха решение да прекратят с протестите и се хванаха на хоро.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (22)

  • 1
   Гр
   гражданин
   17 -9
   10:41, 7 авг 2019
   На тази гаспожа единствената и цел при неслизането й от масмедиите е да си прави собствен пиар.нищо друго.всичко останало е театър и циркаджилък. Нито един проблем не може да реши. Решава го правителството. Тя е хамелеон.направи цирка с Костинброд но Бойко е за .....защото Той е постави на това место. Ако има зад.. К Тя да излезе и да го признае. Кариерстка като настоящият й съпруг - найденов номенклатурчик единствен от миналото който още и още е се показва. Манолова и се ще и кмет да стане но не й стиска защото знае че това и е кариерата до тук. А само си мисли че си вдига цената. Нито от бсп я искат нито други.това са размисли на един обикновен човек който никога не е видял бял хляб като тях а с труд си е изкарвал прехранатна.c
   • На
    Наска
    14 -5
    11:43, 7 авг 2019
    Аз също много се съмнявам ,че ще направи нещо. Умее да говори ,но действия за съжаление няма да има.
   • Ур
    Ура
    7 -5
    21:37, 7 авг 2019
    Ура, другари ....и дотам.
   • Се
    Селянин
    2 -3
    13:54, 8 авг 2019
    А ти ,гражданино, с твоята грамотност си избрал правилната позиция - близане задните части на Бойко.За Мая не бери грижи! Тя е добър юрист. Готви се да ближеш един намазан с лубрикант закръглен задник!
  • 2
   Ед
   Един от народа
   18 0
   11:14, 7 авг 2019
   Г-жо Кирякова докога ще четем материали пълни с правописни грешки.И в този не липсват.Проверявайте си текстовете преди да ги публикувате.Грешките са от материал, който се изучава до 4-ти клас. Коментара ми е просто лично мнение.
   • Бе
    БЕЛ
    12 0
    11:19, 7 авг 2019
    И Вие имате грешка в коментара си.
   • Пи
    питагор
    4 -3
    11:22, 7 авг 2019
    Ти пък за иедна запетая съ захвана те хората ни знаят кък да пишат ве гулеми българици съ изкарахте.
   • Пъ
    пълен член
    0 -4
    12:10, 7 авг 2019
    !...не "Коментара", а КоментарЪТ :) ! Виж коментара
   • Пи
    питагор
    2 -1
    12:34, 7 авг 2019
    добре де и един пълен член не то пълния член го бараме ут 16 гудини и ни ни пука ти ся си тръгнал трагедии да прайш за иедно изречение
   • Др
    Друг от народа
    1 0
    14:00, 8 авг 2019
    Ало,единият! След обръщение се слага запетая! След заповедно изречение се слага удивителен знак!
  • 3
   Пи
   питагор
   7 0
   11:24, 7 авг 2019
   Явааа оня с зилената риза сига е със шарина риза явааа виж те гу той жъ въ управлява след време. Знайте гу за да знъите за кой жъ гласувате в бъдеще той жъ въ упрай и негувите пубратими да видим тугавъ мая мъноловътъ кък жъ въ спъси
   • 11
    1111
    0 0
    15:06, 7 авг 2019
    Каква му е играта на тоя с зелената/шарана риза?
  • 4
   Ве
   ВЕТЕРАН.
   3 -2
   15:42, 7 авг 2019
   Таню се казва играта е да го издигнат неговите братя щото има убразование и някои други с някои лев и да им върши работа и роми и турци като се коалират и да видите тогава за кво става въпрос за това оправете си акълите до кът е време че от лошо по лошо ще има а мая манолова що идва в червени населени места само ровят под вола теле да изкарат тва е .
  • 5
   Не
   Не привилегирован
   8 -2
   16:14, 7 авг 2019
   На вниманието на Първомай нет.Дами и господа, разочарован съм от привилегията която сте предоставили само на г-н.Питагор.Защо той може да пише на "буковски",пък аз не мога на мусамахленски?Питам и не чакам отговор.
  • 6
   Пи
   питагор
   3 -5
   16:39, 7 авг 2019
   Ава т нистига чи си непривилигирован ами си и прозт ва ти смени ли си виндовса да пишеш на мусамахленски май ни се ей за тва жъ си непривилигирован къту си инсталираш мусамахленски ленгуидж пак в който има мусамахленски БДС и мусамахленски фонетичен/традиционен/ тугава жъ почнеш и ти да пишеш нимой убвинявай тедата и нейните хакери ут ескома те вина нямат. Кът пишеш тъка най многу да инсталират някой софтуер с изкуствен пърумайски интелект дету няма да дава ни никой да пише затва си трай къту ни знаеш кък нимой пиши.
   • Ар
    Архимед
    2 -1
    22:03, 7 авг 2019
    Ей палячо да мълчиш
   • Пи
    питагор
    2 -4
    06:53, 8 авг 2019
    Ъм за ко да мълча ва яз казвам истината ва ко та дразни истината ва. преди да почна да пиша в те сайтове си свалих ут буковската замунда езикув букувски пъкет ва и за тва мога да пиша ва. А но искал да пише на мусамахленски ъм да си изтегли такъв пакет ва ако има яз съм за запазване на месните диалекти ва секи да си намери софтвера койту му е нужен и да пише къкту си иска. За ко обвинява тедата и хакерите ут ескома чи видите ли яз съм бил привилигирован ни съм просту имам съответния софтуерен инструментариум. Многу сте са изнервили ва пийте некви успукуителни ва нимойте така жъ напрайте неква биля ва после тедата жъ въ пише из то сайт.
   • Ар
    Архимед
    3 -1
    02:03, 9 авг 2019
    Чу ли кво ти казах ... простак!
  • 7
   Ци
   цирк
   8 0
   21:15, 7 авг 2019
   Овцете бяха зомбирани и го удариха на хоро.
  • 8
   !
   !
   4 -2
   21:42, 7 авг 2019
   Ура, другари ....и дотам.
  • 9
   Лу
   Лудото Коле
   7 0
   09:24, 8 авг 2019
   абе казах ви по-рано - заколвайте, тъпчете във фризерите , гответе на скарата и пийте една студена вода ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със блага РАКИЯ! Не са ядосвайте защото г-жа Манолова няма да ви възстанови нито нерви нито прасетата. Ако ма разбирате каква ва призовава...Оправия няма да има, разберете.
  • 10
   Не
   Не привилегирован
   5 -1
   09:30, 8 авг 2019
   Питагоре, Питагоре ,изгубил си някъде из буковския вилает чувството си за хумор.Най малко на мен ми е нужно това за което ми обясняваш.Исках да си проверя логиката на мислене и го постигнах.Много станахте тедините адвокати.Плямпай си на буковски. Без конкуренция си.

  Още новини

  Хороскоп за 14.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
  14 ное 2019
  Последни новини