Откриха най-древната структура на маите и тя е гигантска

Изображение 1 от 2

    Гигантска структура с дължина близо 1.5 км бе открита в най-южната част на Мексико. Според изследователите това е най-старият и голям монумент на древните маи, откриван някога.

    Обектът е наречен Агуада Феникс и се намира в щата Табаско. Той е толкова внушителен, че археолозите трябва да преразгледат представите си за архитектурните способности на маите.

    Досега за най-стария церемониален център на маите се смяташе Сейбал от около 950 г. пр.н.е.

    Агуада Феникс е с дължина над 1 400 метра и е най-внушителният монумент от онова време. Според изследователите е построен между 1000 и 800 г. пр.н.е.

    Това е най-старата монументална структура, откривана някога в земите на маите, и най-голямата в цялата предиспанска история в региона.

    Още по-удивителното е, че тази огромна, непозната структура е останала скрита в продължение на векове, включително за съвременните мексиканци, живеещи върху нея.

    Районът е облагороден, в него живеят хора, но обектът останал скрит, защото изглежда като естествена част от пейзажа.

    Изследвания от въздуха с техниката LIDAR открили издигната платформа с размери 1 413 метра от север на юг и 399 метра от изток на запад, извисяваща се на 15 метра над околността.

    "Изкуственото плато може да се определи като хоризонтална монументалност, контрастираща с вертикалните размери на пирамидите", казват авторите на изследването.

    От платформата се простират 5 пътеки, а тя е обградена от няколко по-малки комплекси и изкуствени резервоари.

    Обектът наподобява градовете Сан Лоренцо и Ла Вента на олмеките в близкия щат Веракрус, но в Агуада Феникс липсва човешки статуи.

    "За разлика от центровете на олмеките, в Агуада Феникс липсват индикации за неравенство, като скулптури, изобразяващи личности с висок социален статус", казват учените.

    Единствената каменна статуя, открита в Агуада Феникс, изобразява животно.

    Ако изследователите са прави, обектът ще се окаже от изключителна важност, защото ще ни помогне да разберем повече за това как са функционирали и как са били организирани тези мистериозни човешки общества, особено ако са отхвърляли йерархичните структури.

    Източник: sciencealert.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини