Разкриха една от най-големите тайни на Марс

Американски планетолози предполагат, че в далечното минало около Марс е кръжал гигантски газово-прахов пръстен, за което свидетелстват аномалиите в ъглите на наклона на орбитата на Деймос, един от двата спътника на Червената планета, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира проучване на Института за търсене на извънземен разум SETI: "В миналото не се замисляхме защо орбитата на Деймос не съвпада идеално с положението на марсианския екватор. Никой не се опита да обясни тази аномалия. Когато разгледахме проблема от нов ъгъл, наклонът на орбитата на Деймос ни разкри една от най-големите тайни на Марс", изтъкна Матия Кък, планетолог от SETI.

Тръгвайки от тази аномалия, неговият екип изрази хипотезата, че в далечното минало Червената планета е имала още един спътник с маса около 20 пъти по-голяма от тази на Фобос. Гравитационното въздействие между този обект, Марс и Деймос е довело до това, че техните движения са се синхронизирали. Деймос е правел един оборот около планетата, докато другият спътник е правил три оборота. По този начин двата обекта около Марс бързо са започнали да губят скорост и да се доближават до него. На даден етап третата марсианска луна, с по-голяма маса и по-близка до планетата, е попаднала под гравитационното поле на Марс и е била разрушена. По този начин се е образувал споменатият пръстен преди около 3 милиарда години Около 80 процента от този прах е паднал на повърхността на планетата, а от останалите 20 процента са останали да кръжат в орбита.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пешев
    1 0
    08:53, 4 юни 2020
    Астрономите много обичат хипотезите. Цял живот предполагат и накрая се пенсионират.
Последни новини