Открита е непокътната гробница на древен цар на маите

Находката включва редки съкровища и ценна генеалогична информация

Археолог от Университета Тулейн наскоро откри древна гробница на маите, датираща отпреди 1700 години, в местността Чочкитам в Гватемала, близо до границите на Мексико и Белиз.

Забележителните погребални дарове в гробницата, като мозаечна нефритена маска, редки черупки от мекотели и надписи, издълбани в човешки бедрени кости, дават ценни сведения за цивилизацията на маите. Откритието включва изображения на неизвестен досега цар, който се смята, че държи нефритена маска, подобна на откритата в гробницата.

Смята се, че надписите върху артефактите свързват владетеля с държавите на маите Тикал и Теотиуакан, предоставяйки историческа и генеалогична информация.

Това откритие е много ценно по отношение на информацията. То отваря прозорец към едно неясно време, за което има малко текстове. Новооткритата гробница от класическия период на маите, датиращ от 250-900 г., е важна находка предвид ограничените останки от тази епоха, засегнати предимно от грабежи.

Гробницата, разположена само на 2 метра от мястото, където преди това са спрели иманяррите, е забележително добре запазена, с минимални повреди, освен естественото разпадане и срутването на каменния таван. Късметът да се съхрани предоставя на археолозите рядката възможност да изследват богатата история и дарове в гробницата.

„Това беше първото удивително нещо в нея. Това бе късмет“, заявява Франсиско Естрада-Бели (Francisco Estrada-Belli), доцент във Факултета за свободни изкуства към Университета Тулейн, Ню Орлиънс, Луизиана.

Технологията „лидар“ изиграва решаваща роля за откриването на гробницата, позволявайки на археолозите да открият тунелите на иманярите и да картографират прецизно подът на джунглата. Тази усъвършенствана технология, наподобяваща „рентгенови снимки на пода на джунглата“, предизвиква революция в археологическите проучвания, позволявайки на изследователите да се ориентират по-ефективно в гъстата растителност.

Самолет с LiDAR скенер съставя триизмерни карти на повърхността с помощта на пулсиращ лазер, свързан с GPS система.


Съдържанието на гробницата, включващо над 16 редки черупки от спондилус, дава ценни сведения за практиките на древните маи, като подчертава значението им в царски контекст като символи на богатство и елементи, използвани в религиозни и жертвени церемонии.

Реликвите от гробницата, датиращи от 350 г. от н.е., установяват историческа връзка между Тикал и централния мексикански обект Теотиуакан. Тази връзка хвърля светлина върху културния обмен и влиянията между владетелите на маите и по-широкия мезоамерикански регион през класическия период на маите.

Съдържанието на гробницата, включително мозаечна нефритена маска и надписи, издълбани върху човешки бедрени кости, предлага прозрения за религиозните практики и царското родословие, обогатявайки разбирането ни за древната цивилизация на маите. Откритието в Чочкитам, направено след един век от първоначалното проучване на Фран Блом, потвърждава значението на продължаващите археологически усилия.

Естрада-Бели отбелязва, че следващият етап от работата му на обекта ще бъде провеждането на ДНК тестове на костите и може би ще се открие допълнително важно съдържание, заровено в изоставената пирамида.

Източник: Archaeologist uncovers ancient Maya king’s tomb, ТechЕxplorist

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини