29 °C

Хиляди видове се местят към полюсите

Знаем, че глобалното затопляне принуждава много животни по света да напуснат нормалните си местообитания, но сега изчерпателен анализ показва, че морските видове се изместват към полюсите шест пъти по-бързо от тези на сушата.

Събирайки 258 партньорски проучвания, изследователите сравняват над 30 000 смени на местообитания в повече от 12 000 вида бактерии, гъби, растения и животни.

Получената база данни, наречена BioShifts, е първият всеобхватен анализ по рода си и макар че базата данни е ограничена от нашите собствени, човешки изследователски пристрастия, данните, които имаме със сигурност предполагат, че морските видове следват глобални термични промени много по-близо от сухопътните животни.

Макар сухоземните видове определено се приближават към полюсите със затоплянето на планетата, това изместване е "с темпове, които са много по-бавни от очакваното, особено в райони с топъл климат", пишат авторите.

При прегледа е установено, че земноводните се предвижват нагоре с над 12 метра годишно. Влечугите изглежда се насочват към екватора с 6,5 метра годишно.

Установено е, че насекомите, които между другото пренасят много болести, се движат към полюсите със скорост 18,5 километра годишно.

Относително това е много, но в по-голямата картина морските видове се движат към полюсите със средно темпо от близо 6 километра годишно, докато сухоземните животни се изместват само нагоре със средно темпо от близо 1,8 метра годишно (малко по-бързо от предишните оценки за сухоземните видове, но все пак сравнително бавно).

Това несъответствие между земя и вода може да съществува поради няколко причини. Например може да бъде свързано с температурата. Въздухът пренася топлината 25 пъти по-малко ефективно от водата и много сухоземни животни могат лесно да регулират телесната си температура, ако искат.

Като цяло, логично е морските видове и много ектотерми - "студенкръвни" видове, да са много по-чувствителни към колебанията в температурите на Земята.

Плюс това, животните във водата могат да мигрират много по-лесно, ако възникне нужда. На сушата човешките дейности често пречат на движението на животните. В действителност, когато животните са изложени на висока степен на антропогенни смущения, установяват авторите на този анализ, те са склонни да се движат обратно на отместването на термалните линии, а не с него. Това е в съответствие с разпространената идея, че използването на земята и изменението на климата може да изтласква видовете в противоположни посоки.

"На сушата загубата на местообитания и фрагментацията поради промени в използването на земята могат да възпрепятстват способността на сухоземните видове да проследяват изместващите се изотерми [линии, свързващи на картата точки със еднаква температура]", пишат авторите.

Ако авторите са прави и морският живот следва по-отблизо температурните промени, това може да има тежки и мащабни последствия. Някои от които може би сме виждали и преди.

По време на Пермско-триаското изчезване, най-катастрофалното събитие в историята на Земята, изследователите твърдят, че много малко морски организми са останали в същото местообитание, когато нивата на кислород са се сринали.

"Било e или бягаш, или загиваш", според океанографа Къртис Дойч от Университета във Вашингтон, и за над 50 процента от морските видове по онова време, за съжаление е било второто.

Днес,  когато повишаването на температурата притиска животните към все по-стесняващи се местообитания, тези животни, които вече плуват към полюсите, също така рискуват да попаднат в по-хладна вода.

Разбира се, това се случва и на сушата. Казват, че животните, намиращи се високо в планината, са на "ескалатора към изчезването", тъй като температурите и конкуренцията ги тласкат към ръба. Просто във водата този ескалатор изглежда се движи по-бързо.

"Предлагаме, че търговският риболов може да ускори изместването на разпространението на морските видове чрез изчерпване на ресурсите и сривовете на популацията, докато малките ограничения за разпръскване в океаните могат да позволят на морските видове, живеещи близо до горните им термични граници, да следват по-добре затоплянето на климата", прогнозират авторите.

Колкото и да е впечатляваща и необходима да е новата база данни обаче, авторите признават, че тя има сериозни граници.

Въпреки всеобхватния си характер, метаанализът, използван за създаването на BioShifts, обхваща само 0,6 процента от целия известен живот на Земята, а животните, които са изследвани, са най-харизматични или важни за хората, съсредоточени предимно в северното полукълбо.

Така че, макар да е изследването да е наречено глобален метаанализ, всъщност не е така. Все пак е възможно най-близо до обстоятелствата. Можем да работим само с това, което имаме, и изглежда, че животните, за които знаем, се борят да намерят нови местообитания в условията на нарастваща климатична криза, пишат учените. BioShifts е начин да помогнем за проследяването на тези промени, така че евентуално да прогнозираме какво ще се случи след това.

Проучването е публикувано в Nature Ecology & Evolut

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини