Хиляди видове се местят към полюсите

Знаем, че глобалното затопляне принуждава много животни по света да напуснат нормалните си местообитания, но сега изчерпателен анализ показва, че морските видове се изместват към полюсите шест пъти по-бързо от тези на сушата.

Събирайки 258 партньорски проучвания, изследователите сравняват над 30 000 смени на местообитания в повече от 12 000 вида бактерии, гъби, растения и животни.

Получената база данни, наречена BioShifts, е първият всеобхватен анализ по рода си и макар че базата данни е ограничена от нашите собствени, човешки изследователски пристрастия, данните, които имаме със сигурност предполагат, че морските видове следват глобални термични промени много по-близо от сухопътните животни.

Макар сухоземните видове определено се приближават към полюсите със затоплянето на планетата, това изместване е "с темпове, които са много по-бавни от очакваното, особено в райони с топъл климат", пишат авторите.

При прегледа е установено, че земноводните се предвижват нагоре с над 12 метра годишно. Влечугите изглежда се насочват към екватора с 6,5 метра годишно.

Установено е, че насекомите, които между другото пренасят много болести, се движат към полюсите със скорост 18,5 километра годишно.

Относително това е много, но в по-голямата картина морските видове се движат към полюсите със средно темпо от близо 6 километра годишно, докато сухоземните животни се изместват само нагоре със средно темпо от близо 1,8 метра годишно (малко по-бързо от предишните оценки за сухоземните видове, но все пак сравнително бавно).

Това несъответствие между земя и вода може да съществува поради няколко причини. Например може да бъде свързано с температурата. Въздухът пренася топлината 25 пъти по-малко ефективно от водата и много сухоземни животни могат лесно да регулират телесната си температура, ако искат.

Като цяло, логично е морските видове и много ектотерми - "студенкръвни" видове, да са много по-чувствителни към колебанията в температурите на Земята.

Плюс това, животните във водата могат да мигрират много по-лесно, ако възникне нужда. На сушата човешките дейности често пречат на движението на животните. В действителност, когато животните са изложени на висока степен на антропогенни смущения, установяват авторите на този анализ, те са склонни да се движат обратно на отместването на термалните линии, а не с него. Това е в съответствие с разпространената идея, че използването на земята и изменението на климата може да изтласква видовете в противоположни посоки.

"На сушата загубата на местообитания и фрагментацията поради промени в използването на земята могат да възпрепятстват способността на сухоземните видове да проследяват изместващите се изотерми [линии, свързващи на картата точки със еднаква температура]", пишат авторите.

Ако авторите са прави и морският живот следва по-отблизо температурните промени, това може да има тежки и мащабни последствия. Някои от които може би сме виждали и преди.

По време на Пермско-триаското изчезване, най-катастрофалното събитие в историята на Земята, изследователите твърдят, че много малко морски организми са останали в същото местообитание, когато нивата на кислород са се сринали.

"Било e или бягаш, или загиваш", според океанографа Къртис Дойч от Университета във Вашингтон, и за над 50 процента от морските видове по онова време, за съжаление е било второто.

Днес,  когато повишаването на температурата притиска животните към все по-стесняващи се местообитания, тези животни, които вече плуват към полюсите, също така рискуват да попаднат в по-хладна вода.

Разбира се, това се случва и на сушата. Казват, че животните, намиращи се високо в планината, са на "ескалатора към изчезването", тъй като температурите и конкуренцията ги тласкат към ръба. Просто във водата този ескалатор изглежда се движи по-бързо.

"Предлагаме, че търговският риболов може да ускори изместването на разпространението на морските видове чрез изчерпване на ресурсите и сривовете на популацията, докато малките ограничения за разпръскване в океаните могат да позволят на морските видове, живеещи близо до горните им термични граници, да следват по-добре затоплянето на климата", прогнозират авторите.

Колкото и да е впечатляваща и необходима да е новата база данни обаче, авторите признават, че тя има сериозни граници.

Въпреки всеобхватния си характер, метаанализът, използван за създаването на BioShifts, обхваща само 0,6 процента от целия известен живот на Земята, а животните, които са изследвани, са най-харизматични или важни за хората, съсредоточени предимно в северното полукълбо.

Така че, макар да е изследването да е наречено глобален метаанализ, всъщност не е така. Все пак е възможно най-близо до обстоятелствата. Можем да работим само с това, което имаме, и изглежда, че животните, за които знаем, се борят да намерят нови местообитания в условията на нарастваща климатична криза, пишат учените. BioShifts е начин да помогнем за проследяването на тези промени, така че евентуално да прогнозираме какво ще се случи след това.

Проучването е публикувано в Nature Ecology & Evolut

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини