28 °C

Откриха екзотична материя във вътрешността на неутронните звезди

Неутронните звезди оглавяват списъка с най-вкусни обекти във Вселената. Първо, бе гъстата “ядрена паста” под кората им. А сега се появяват нови доказателства, че ядрата на повечето масивни неутронни звезди са съставени от екзотичен бульон от субатомни частици, наречени кварки.

Физици извършиха нови изчисления, използвайки данни от гравитационни вълни, засечени за пръв път от сблъсък на наутронна звезда през август 2017, наред с наблюдения на необичайно масивни неутронни звезди. Заключенията им подсказват, че ядрата на най-масивните неутронни звезди са толкова плътни, че атомните ядра престават да съществуват, кондензерайки се в кваркова материя.

Потвърждението на наличието на кваркови ядра във вътрешността на наутронните звезди, бе основна цел на физиците, откак подобна вероятността бе допусната за пръв път преди около 40 години.

Неутронните звезди са на практика мъртви – останки от масивни звезди от около 8 - 30 слънчеви маси. При превръщането на тези звезди в свръхнови, голяма част от масата им се разсейва в пространството, а ядрото се превръща в обект с огромна плътност.

Резултатът е неутронна звезда от около 1.1 и 2.3 слънчеви маси, събрана в малка, плътна сфера с диаметър около 10-20 км.

5 големи неутронни звезди, всяка от които по-масивна от слънцето, биха се побрали в Адриановия вал.

При образуването на свръхнова, протоните и електроните в атомите, съставляващи обекта, биват компресирани в неутрони и неутрино. Неутринотата успяват да се измъкнат, което поставя неутроните под толкова голямо налягане, че те започват да се сливат, превръщайки неутронната звезда в едно голямо ядро, с плътност над 100 трилиона пъти по-висока от тази на водата в основата на кората.

Очакванията на учените са плътността да се увеличава в дълбочина, и ето тук се намесва идеята за кварковите ядра. Кварките са фундаментални субатомни частици, които се комбинират, за да образуват други частици като протоните и неутроните.

В продължение на няколко десетилетия, астрономите смятаха, че при наличието на достатъчно топлина и плътност, неутроните се разпадат на съставните си кварки и образуват бульон от кварки.

Трудно е да се определи какво има във вътрешността на неутронна звезда. Затова регистрираният през август 2017 сблъсък на GW170817 бе вълнуващ за астрономите - начинът, по който двете звезди се променили с приближаването си една към друга до такава степен, че да се деформират гравитационно, би могъл да разкрие повече за вътрешната им структура.

Изследователите използвали познанията си за гравитационните вълни от споменатия сблъсък и теоретични резултати от физиката на частиците, за да направят изчисленията си. Открили, че масивни неутронните звезди от поне 2 слънчеви маси, демонстрират характеристики, подсказващи наличието на огромно ядро от кваркова материя – с големина над половината от целия диаметър на неутронната звезда.

Изчисленията показали, че трябва да се случва нещо наистина странно, ако ядрата на тези звезди не са изградени от кваркова материя.

Съществува вероятност, макар и малка, всички неутронни звезди да са съставени само от ядрена материя.

Откритието на кваркова материя във вътрешността на неутронна звезда е вълнуващо не просто само по себе си – то може да ни помогне да научим повече за най-ранните моменти от раждането на вселената.

Космолозите вярват, че за няколко микросекунди след Големия взрив, известни като кваркова епоха, вселената е била изпълнена от горещ бульон от кварк-глуонна плазма, която бързо се сляла в адрони.

В наши дни кварки можем да наблюдаваме само за кратко при експерименти в адронни колайдери.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  Пешев
  0 0
  22:43, 5 юни 2020
  Сектата "Свидетели на гравитацията пак "открили" нещо. Аман от пророчества.

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини