Откриха нов клас черни дупки

Учени откриха нов клас черни дупки – значително по-малки отколкото учените смятаха, че е възможно.

В продължение на години, астрономи вярваха, че черните дупки трябва да са поне 5 пъти по-големи от масата на слънцето. Сега обаче откриват черна дупка с маса едва 3.3 пъти по-голяма от тази на слънцето, което я прави най-малката в галактиката Млечен път.

“Хората се опитват да разберат експлоадиращите свръхнови, как експлоадират свърхмасивните черни звезди, как са се формирали елементите в свърхмасивните звезди. Ако успеем да разкрием нов вид черни дупки, това би могло да ни подскаже повече да това кои звезди експлоадират и кои не, кои образуват черни дупки и кои неутронни звезди. А това разкрива съвсем ново поле за изследвания”, казва Тод Томпсън, професор по астрономия от Държавния университет в Охайо.

Черните дупки имат толкова силно гравитационно привличане, че нищо – включително светлината не може да им избяга. Те се образуват когато звезда умре и след това експлоадира.

В продължение на години единственото, което астрономите знаеха за черните дупки, е че масата е им е между 5 и 15 пъти по-голяма от тази на слънцето. Ако неутронна звезда е над 2.5 пъти по-голяма от масата на слънцето, учените вярват, че може да се превърне в черна дупка.

През 2017 учени забелязаха две сливащи се черни дупки в галактика на 1.8 милиарда светлинни години от нас. Едната чурна дупка била 31 пъти по-голяма от масата на слънцето, а другата 25 пъти.

Всичко това доказва, че черните дупки може да притежават значително по-големи маси.

Изследователи подозират, че биха могли да открият черни дупки с размер между най-голямата неутронна звезда и най-малката черна дупка.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини