27 °C

Каква е ролята на диетата за здравето на мозъка?

Отдавна се знае, че достатъчното количество от специфични хранителни вещества може да повлияе на когнитивните умения (уменията, необходими за ученето) и емоциите.

Изследванията, които са насочени към влиянието на хранителните вещества върху функциите на нервната система и синаптичната пластичност (способност на нервната тъкан да се пренастрои под въздействието на някакви причина, чрез промени във връзките между невроните), разкриват някои от жизненоважните механизми, които са отговорни за действието на диетата върху здравето на мозъка и психичната функция.
Съществуват хормони, които се отделят в стомаха и червата, те могат да влияят на мозъка, като по този начин въздействат и на когнитивната способност. Също така, добре установените регулатори на синаптичната пластичност, като мозъчен невротрофичен фактор, могат да функционират като метаболитни модулатори, чрез реагирането им на периферни сигнали, като прием на храна.

Разбирането за въздействието на храната на молекулярно ниво върху когнитивните способности ни помага да определим как най-добре да управляваме диетата, за да повишим устойчивостта на организма към състояния като инсулт, както и да подпомогнем умствената способност.
Въпреки че храната е основно е средство за осигуряване на енергия и градивен материал за тялото, тя също притежава и способност да предотвратява и предпазва от заболявания. По-специално, изследванията предоставят доказателства за влиянието на някои хранителни вещества върху специфични свойства на молекулните системи и механизми, които поддържат умствената функция.
Например е установено, че диета, която е богата на омега-3 мастни киселини, има значение за подпомагането на когнитивните процеси при хората и регулацията на гените, които са важни за поддържане на синаптичната функция и невропластичността.

От своя страна диетите с високо съдържание на наситени мазнини са известни за намаляването на молекулните субстрати (вещества, които се поддават на въздействието на определени ензими и са необходими за биосинтеза на други вещества), които подпомагат и увеличават риска от неврологична дисфункция.
Мозъкът е орган с много високи метаболитни и хранителни нужди. Средно мозъкът консумира 20% от дневния прием на калории на човек, приблизително 400 калории на ден. Състои се от 60% мазнини и съдържа високи концентрации на холестерол и полиненаситени мастни киселини като омега-3. Производството на моноаминни невротрансмитери като серотонин, норепинефрин и допамин са важни за патофизиологията на психичните заболявания.
Омега-3 мастните киселини влияят на редица основни процеси в централната нервна система. По-конкретно, те регулират невротрансмисията, влияят на генната експресия и директно въздействат на неврогенезата и преживяемостта на невроните. Те също действат като антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства.

Наред с приема на омега-3, балансът на омега-6 и омега-3 мастните киселини също е от значение. Диетите в западните страни се състоят повече в изобилие от омега-6 мастни киселини и в доста ниски нива омега-3, това се случва с преминаването към преработената храна (храни, които са преминали поредица от механични или химически обработки, извършени с цел промяна или съхранение). Омега-6 са основните мастни киселини в много растителни масла.
Дълговерижните омега-3 мастни киселини се намират в рибата, морските храни и говеждото месо. Доказано е, че омега-3 мастните киселини са ефективни като самостоятелно или като допълнително лечение за синдром на дефицит на вниманието, основно депресивно разстройство, биполярно разстройство и посттравматично стресово разстройство.
Също така някои хранителни дефицити, като например на витамин В12, В9 (фолат) и цинк, могат да причинят симптоми на депресия и деменция, като спад в настроение, умора, когнитивени нарушения и раздразнителност.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
07 юли 2020
Последни новини