5 проблема със здравето през лятото и техните решения с хомеопатия

Тази година лятото може да премине в извънредна обстановка, но това няма да промени типичните за сезона здравословни неразположения. Независимо дали сме в града или сме успели да излезем от него и искаме да си починем, има подходящи хомеопатични средства за бърза и ефективна помощ в случай на нужда. 

1. При повишена температура, включително и от прегряване 

Аконит – при остро, внезапно повишаване на температурата с големи температурни колебания, втрисане. Кожата е зачервена, но суха. Болният изпитва силна жажда, забелязват се психоемоционална и двигателна възбуда. Острото състояние често е резултат от изстиване или прегряване.
Беладона – при остро, внезапно повишаване на температурата с колебаещи се, но високи стойности (39-40°С), с втрисане. Кожата е зачервена, има обилно изпотяване, при което болният получава облекчение. Очите блестят (погледът е като „стъклен”). Лицето е горещо, но ръцете и стъпалата са студени. Може да има оплакване от силно пулсиращо главоболие; непоносимост към светлина и шум. Често Беладона следва приема на Аконит. 

2. При слънчев или топлинен удар

Симптомите са: главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено дишане. Може да последват отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При подобни оплаквания трябва да се действа бързо, като засегнатият се пренесе на хладно място, добре е да пие вода (но не прекалено студена) и да се намокри (охлади с мокри компреси).
Помощ с хомеопатия: отново в такива ситуации са препоръчителни „бързите” медикаменти за първа помощ Аконит и Беладона.
Беладона се прилага, когато симптомите са зачервено, запотено лице, което „гори”, има пулсиращо главоболие. Засегнатият изпитва облекчение от поставяне на студен компрес на главата, при покой в леглото, жаден е за студени напитки. Влошава се от шум, светлина, докосване. 
Аконит – при втрисане след излагане на слънце, силно зачервено лице, но без изпотяване. Подобрение настъпва на открито, в покой и след като настъпи изпотяване. 

3. При слънчево изгаряне 

При усещането за парене на кожата (един от първите симптоми, че сме прекалили с излагането на слънце) трябва да реагираме бързо, за да си спестим болката и да предотвратим по-сериозни проблеми.
Помощ с хомеопатия: Когато кожата е розова, пареща (изгаряне първа степен), може да помогне хомеопатичното лекарство Апис мелифика. В този случай засегнатият изпитва облекчение при поставянето на студени компреси. При слънчево изгаряне с ярко зачервена или аленочервена кожа се препоръчва Беладона. 

4. При прилошаване по време на пътуване 

Хомеопатията ни дава възможност да направим превенция на това неприятно състояние, като няколко дни преди пътуването приемаме Кокулус - хомеопатично лекарство за прилошаване при пътуване, съпроводено със световъртеж и прималяване. Превантивно се приема 3 пъти дневно, за 3-4 дни преди датата на тръгване. При остри симптоми се приема на често – на всеки 30-60 мин. 

5. При оплакване от запек при промяна в обстановката 

Неприятният запек често е провокиран от промяната в ежедневните ни навици, смяната на вида храна и на обстановката по време на пътуване. Усещат се лъжливи позиви за дефекация, но без резултат (т. нар. „обратна пересталтична вълна”). За овладяване на проблема се препоръчва прием на Нукс вомика – 3-4 пъти дневно.
Как се прилагат хомеопатичните монопрепарати: Винаги е препоръчително употребата на всякаки лекарства, включително хомеопатични, да бъде обсъдена с личния лекар или с медицински специалист.
При остри състояния хомеопатичните лекарства в ниски потенции (например D6, D10, D12) могат да се приемат начесто – през час, до 6 пъти дневно, като с настъпване на подобрение приемите постепенно се разреждат. Допустимо е медикаментите да бъдат комбинирани, но насоките за точен прием и дозировка е най-добре да бъдат дадени от специалист. 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини