30 °C

Какво се случва с изкуствените острови край Дубай (филм)

"Дестинация, която пленява въображението и не го пуска."

"Представяне: Светът - място отвъд въображението и епично постижение."

През 2003 г. беше обявено изграждането на многомилиардния проект Светът. Изкуственият архипелаг, оформен като карта на Земята, се планираше да представя луксозни къщи и туристически комплекси, разположени всички на разстояние едва една кратка разходка с лодка от Дубай.

Но днес, повече от 10 години след завършването на тези острови, там почти няма нищо построено. Какво се е случило тук?

Началото
В началото на 2000-те бизнесът с недвижими имоти видя огромна възможност в създаването на изкуствени терени край бреговете на Дубай. Бумът на недвижимите имоти в Емирството изглеждаше неудържим. А търсенето на океански имоти беше огромно. Дубай вече се разпростираше по по-голямата част от неговото крайбрежие. Това накара Nakheel Properties, компания за недвижими имоти, собственост на правителството на Дубай, да планира радикално да промени региона, и всичко това само за две десетилетия.

Между 2001 и 2006 г. са обявени редица планове. Компанията планира три различни островни проекта, които, когато се гледа от космоса, трябва имт формата на палми. Палм Джумейра, Палм Джебел Али и накрая Палм Дейра - най-големият.

В допълнение е обявен Светът. Там се планират различни зони от ниско застрояване с жилища, комплекси с високо застрояване и острови, които могат да се използват с търговска цел.

Във втора фаза Светът се планира да бъде допълнен с още един още по-голям проект: Вселената. Островите, създадени от човека,  приличат на формата на слънцето, Луната, както и планетите на Слънчевата система, Млечния път и далечна галактика.

До Палм Джебел Али се предвижда да се създаде още един гигантски проект - крайбрежната зона в Дубай. Тези острови трябва да образуват звезда и полумесец, важен символ в исляма. Проектът е рекламиран като най-големият разработен от човека проект в световен мащаб. Той също трябва да служи и за защита, за да предпази Палм Джебел Али от ерозия.

С всички тези проекти по-голямата част от брега на Дубай щеше да се трансформира, като от едната страна му започва Емиратът на Абу Даби, а от другата страна е Емирството на Шарджа.

В ретроспекция увереността, с която тези проекти са разработени, е изумителна. Но островите са разглеждани като престижни проекти, които служат на по-голямата цел - превръщането на Дубай в основна туристическа гореща точка и по този начин - създаване на нови източници на доходи за място, което добива по-голямата част от богатството си чрез добив на нефт.

Какво се случи с тези амбициозни планове
През 2001 г. Nakheel Properties започва изграждането на Palm Jumeirah. Само този проект би удвоил дължината на бреговата ивица на Дубай. През 2006 г. първите апартаменти вече бяха предадени. В листата на палмата се намират главно частни къщи, а на вълнолома -  пръстен около палмата, който предпазва върешността от бури, са построени редица големи луксозни хотели.

Докато Палм Джумейра все още е в процес на изграждане, започват да се оформят други проекти. Изглежда, че 21 век е бележи нов връх в темповете на растеж на Дубай. Пазарът на недвижими имоти преживява бърз бум. Изграждат се редица престижни проекти, като например Бурдж Халифа, най-високата сграда в света.

През септември 2008 г. хотел "Атлантис" на Палм Джумейра отбеляза откриването си с шоу за фойерверки на цялата Палма. Но тържествата не могат да променят международната финансовата криза, която започва да се отразява на Дубай.

Репортаж от това време: "Само миналата седмица Дубай похарчи 20 милиона долара за парти за откриването на хотел "Атлантис".

"Дубай беше засегнат от световната финансова криза. Особено в недвижимите имоти. Мегапроекти като изкуствените острови край брега са застрашени от срив. Много строителни обекти са затворени."

Поради намаляващото търсене цената на парцелите бързо падна. И изграждането на Палм Джебел Али е спряно. През 2011 г. Nakheel Properties предлага на инвеститорите възстановяване на средства и проектът е замразен оттогава. Пустите пясъчни брегове, които достигат 7 км навърте в морето изглеждат странно изоставени.

Палмата се намира зад Джебел Али Порт без да е изграден градът в близост до него. И повечето от визията проектантите на проекта изглежда са потънали в пясък.

Рекултивацията на Земята край Дубай не е особено напреднала. Но вече можете да видите оформени някои от островите на сателитни снимки. Този проект също е прекратен.

Подобна е ситуацита и с Палм Дейра. Изграждането на земята вече е напреднала, но далеч не е завършена. През 2013 г. Nakheel решава да опита да спаси този проект чрез ребрендирането му. Вместо да продължи да създава нова земя, проектът е редуциран и преименуван Острови Дейра. И в момента там текат строителни работи. Планирано е да има мол, две високи сгради и търговска улица.

Светът, финансовата криза и екологичните опасения
И накрая, Светът. Създаването на земята е почти завършено и голяма част от островите вече са продадени още преди финансовата криза. Но на островите просто не се строи повече, тъй като много от инвеститорите, които ги купиха, имат собствени проблеми вследствие на финансовата криза. И въпреки че инвестициите в нови проекти в Дубай се увеличават след кризата, проектът Светът не би могъл да се възползва от това, тъй като има по-малка увереност при възвръщаемостта на подобни инвестиции.

10 години след представянето на първоначалния проект Светът вече изглежда не се вписва в сегашното време. Възникват много опасения относно дълголетието на проекта, след като в новините се казва, че по-малките канали между островите започват да се засипват. А нарастващите морски нива са все по-голяма опасност за подобен проект.

Като цяло се появяват все по-големи опасения около проекти за рекултивация на земи. Жители на Палм Джумейра критикуват качеството на водата. Вълноломът е необходим за защита на палмовото листо от ерозия, но той също пречи на естествените приливи. И морската вода в рамките на палмата е застояла.

Освен това опасенията за околната среда получават по-голямо внимание. Натрупването на стотици хиляди тона пясък на морското дъно, което преди е било почти равно, оказва влияние върху морската екология.

Островите са съставени предимно от пясък, изкопан от плиткото крайбрежие на Дубай. И има опасения, че това води до дестабилизация на крайбрежната почва, което може да доведе до ерозия на естественото крайбрежие. Освен това крайбрежната почва се дестабилизира, което може да доведе до ерозия на естествената бреговата линия.

Дори ако тези последствия са известни отдавна, те правят все по-трудни за предлагане на пазара проекти, които се считат за вредни за околната среда. Много от проектите, популяризирани през последните години се опитват да включат екологична съвместимост.

В допълнение, тежките условия на живот на мигрантите строителни работници в Дубай са тема, която получава все повече медийно внимание.

Въпреки това на тези острови има проекти за развитие, които започват да се оформят. Първоначално имаше само един остров, който беше разработен. Вилата служи като шоурум за популяризиране на проекта. През лятото на 2012 г. Royal Beach Beach Club отвори врати на Остров Ливан. Клубът е посреща туристи, които могат да стигнат там с лодка.

Сърцето на Европа​
Най-големият проект обаче е обявен през 2014 г. Австрийски инвеститор в недвижими имоти планира да изгради редица обекти на европейските острови. Проектът се нарича Сърцето на Европа. И целта е да се създаде вид мини версия на Европа с луксозни хотели, вдъхновени от места като Венеция или Монако.

Освен верига ресторанти с европейска храна, инвеститорът също планира да изгради плаза на швейцарския остров, където ще вали изкуствен сняг. В момента проектът е в процес на изграждане и времето ще покаже дали ще донесе желания икономически успех.

Почти навсякъде по света има рискови проекти за развитие. И навсякъде по света, някои от тях се провалят. В градското развитие престижните проекти често играят по-голяма роля от това да бъдат финансово успешни, тъй като могат да привлекат туристи в даден регион и по този начин подкрепят по-голямата местна икономика по различни начини.

Освен че привличат туризма, подобни престижни проекти често служат и като национална гордост или да символизират началото на нова ера, например чрез използване на ново строителни методи или като поставят световни рекорди. 

В края на видеото авторите на филма и канала показват сребърната си статуетка - Награда за създатели от YouTube, която са получили наскоро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини