Маймунска пазарна икономика

Маймуните са способни да определят „цената" на предлаганите им услуги според „ситуацията на пазара". Такъв изводът са направили учени от Университета в Страсбург, накратко за това пише New Scientist.

Изследвани били зелени морски котки (гриветки) Cercopithecus sabaeus. Зоолозите отдавна знаят, че за валута в популацията служи пощенето. Гриветките пощят сродниците си в замяна на храна, снизнождение от страна на доминантните екземпляри и даже за да получат секс.

Сега учените имали за цел да разберат дали курсът на маймунската валута се променя взависимост от обстоятелствата. За целта те поставили в техния район контейнер с храна. Да го отвори можела само една гриветка, която се намирала в подчинено положение в популацията. Само час след като тя отворила контейнера, вече се наблюдавали промени в нейното поведение, както и в държанието на другите от стадото. Обучената гриветка била усърдно пощена, а самата тя била допусната да пощи доминантни особи.

На следващия етап учените допълнили пазарната ситуация с конкуренция. Появил се втори контейнер с храна и още една обучена да го отваря маймуна. След известно време популярността на първата намаляла, а втората започнала да се котира по-високо. В крайна сметка членовете на стадото пощели двете образовани маймуни еднакво дълго време.

През последните години биолозите намират у маймуните все повече качества, доказващи развит интелект. Капуцините имат морални качества, както и способност да мамят. Шимпанзетата пък са доказали, че са способни да планират действията си.

Пълният текст в www.newscientist.com
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини