15 °C

Бионични очи дават надежда на милиони незрящи по света

Изображение 1 от 3

  Бионично око, чувствително колкото човешка ретина, ще даде възможност на милиони хора да виждат отново – и ще се появи на пазара след едва 5 години.

  EC-EYE е биомиметично устройство с ширина малко над два сантиметра и е създанено от изследователи от Хонг Конг и САЩ.

  Изкуствената очна ябълка създава изображения чрез серия миниатюрни сензори, имитиращи естествените фоторецепторни клетки.

  Те са поставени в мембрана от алуминий и волфрам, оформена в полусфера, имитираща човешка ретина.

  Уникалният дизайн има потенциала да осигури още по-добро зрение от човешките очи, увеличавайки плътността на наносензорите до 10 пъти над тази на фоторецепторите в човешките очи.

  Планирани са клинични изпитвания, като очакванията се технологията да навлезе в приложение след 5 години.

  Бионичното око би могло да възстанови зрението на незрящи или хора със силно увредено зрение, които наброяват около 285 милиона по света.

  В близко бъдеще устройството ще се използва и при хуманоидни роботи, чиито способности, според експертите, скоро ще надминат човешките.

  Човешкото око е много по-сложно устроено от плоските сензори на камерите. Уникалната полусферична форма на ретината намалява разпръскването на светлината, преминаваща през лещите и изостря фокуса.

  Разработването на синтетична версия с подобни характеристики било невъзможно – досега.

  Учените разработили фотосензори, изпълняващи ролята на ретина.

  Те се формират директно в пори от алуминиев оксид – вещество твърдо почти колкото диамантите.

  Тънки, гъвкави проводници от течен метал, запечатани в гумени тръби предават сигнали към външна верига  – имитирайки нервни влакна.

  Лещи с изкуствен ирис са поставени пред ретината и създават впечатление за истинско око.

  Вътрешната камера е пълна с йонна течност, симулираща стъкловидното тяло на окото – гелът между лещита и ретината.

  Като цяло структурните прилики осигуряват зрително поле от 100 градуса.

  Статичното човешко око има зрително поле до 160 градуса, но EC-EYE все още не е достигнал пълния си потенциал.

  Човешките очи се отличават с широко зрително поле, отлична резолюция и висока чувствителност на светлина, благодарение на полусферичната си форма и огромния брой фоторецептори – около 10 милиона на квадратен сантиметър.

  Биологичните очи са несъмнено най-важният сетивен орган за повечето животни на планетата. Мозъците ни получават над 80% от информацията за обкръжението ни чрез очите.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  04 юни 2020
  Последни новини