Зрението може да предскаже деменция 12 години преди диагностицирането

Очите могат да разкрият много за здравето на нашия мозък. Наистина, проблемите с очите могат да бъдат един от най-ранните признаци на когнитивен упадък.

Последното проучване на екип от университета Лафбъро показва, че загубата на зрителна чувствителност може да предскаже деменция 12 години преди да бъде диагностицирана.

Изводите на изследването се основава на 8623 здрави хора в Норфолк, Англия, които са били проследявани в продължение на много години. До края на проучването 537 участници са развили деменция, така че може да се проследят какви фактори може да са предшествали тази диагноза.

В началото на проучването участниците правят тест за зрителна чувствителност. За теста те трябва да натиснат бутон веднага щом видят триъгълник, образуващ се в поле от движещи се точки. Хората, които биха развили деменция, виждат много по-бавно този триъгълник на екрана, отколкото хората, които биха останали без деменция.

Защо става така?

Проблемите със зрението може да са ранен индикатор за когнитивен спад, тъй като токсичните амилоидни плаки, свързани с болестта на Алцхаймер, могат първо да засегнат зони от мозъка, свързани със зрението, а частите от мозъка, свързани с паметта, се увреждат с напредването на болестта. Така че зрителните тестове могат да открият дефицити преди тестовете за памет.

Има няколко други аспекта на визуалната обработка, които са засегнати при болестта на Алцхаймер, като например способността да се виждат очертанията на обекти (контрастна чувствителност) и да се прави разлика между определени цветове (способността да се вижда синьо-зеленият спектър се засяга рано при деменция), и те могат да повлияят на живота на хората, без те веднага да го осъзнаят.

Друг ранен признак на болестта на Алцхаймер е дефицит в „инхибиторния контрол“ на движенията на очите, където разсейващите стимули изглежда задържат вниманието по-лесно. Хората с Алцхаймер изглежда имат проблем с игнорирането на разсейващи стимули, което може да се прояви като проблеми с контрола на движението на очите.

Ако деменцията прави по-трудно избягването на разсейващи стимули, тогава тези проблеми могат да увеличат риска от пътни злополуки – нещо, което в момента се проучва в университета Лафбъро.

РАЗПОЗНАВАНЕ НА ЛИЦА

Налице са някои доказателства, предполагащи, че хората с деменция са склонни да обработват лицата на нови хора неефективно. С други думи, те не следват обичайния модел на сканиране на лицето на човека, с когото говорят.

При здрави хора това би било от очите до носа и устата. Правим това, за да „запечатаме“ лицето в паметта си и да го запомним за по-късно. Хората понякога усещат, че човекът, с когото говорят, не прави това.

Всъщност някои лекари, работещи с хора с деменция, разпознават, че някой има деменция. Хората с деменция понякога могат да изглеждат изгубени, защото не движат целенасочено очите си, за да сканират околната среда, включително лицето на хората, които току-що са срещнали.

От това следва, че по-късно ще бъдат по-малко способни да разпознават хората, тъй като не са запечатали чертите им. Така че този ранен проблем с неразпознаването на хора, които току-що сте срещнали, може да е свързан с неефективно движение на очите за нови лица, а не да е чисто нарушение на паметта.

Може ли движението на очите да подобри паметта?

Въпреки това, тъй като зрителната чувствителност е свързана с представянето на паметта (дори с помощта на невизуални тестове), изследователите проверяват, дали ако хората правят повече движения на очите това може да помогне за подобряване на паметта. Предишни изследвания по въпроса са смесени, но някои изследвания установяват, че движението на очите може да подобри паметта. Може би това обяснява защо хората, които гледат повече телевизия и четат повече, имат по-добра памет и по-малък риск от деменция от тези, които не го правят.

Докато гледаме телевизия или четем, очите ни се движат напред-назад по страницата и телевизионния екран. Въпреки това, хората, които четат често, също са склонни да учат по-дълго. Доброто образование осигурява резервен капацитет на мозъка, така че когато връзките в мозъка са увредени, отрицателният резултат е по-малък.

В други проучвания е установено, че движенията на очите отляво надясно и отдясно наляво, направени бързо (две движения на очите в секунда), подобряват автобиографичната памет (историята на вашия живот). Въпреки това, някои проучвания показват, че този благоприятен ефект от движението на очите е от полза само за хората, които си служат по-добре с дясната ръка. Не се знае защо е така.

Въпреки тези открития, все още не се прави много за лечението на проблемите с паметта чрез умишлени движения на очите при по-възрастни хора. Освен това използването на дефицити в движенията на очите като диагностика не е обичайна характеристика, въпреки възможностите в технологията за движение на очите.

Едно от пречките може да е достъпът до технологии за проследяване на очите, които са скъпи и изискват обучение за използване и анализ. Докато не бъдат налични по-евтини и лесни за използване устройства за проследяване на очите, използването на движенията на очите като диагностичен инструмент за ранен стадий на Алцхаймер не е възможно извън научните лаборатории.

Автори на статията са Ейф Хогерворст (Eef Hogervorst), професор по биологична психология, университет Лафбъро; Ахмет Бегде (Ahmet Begde), докторант, неврорехабилитация, университет Лафбъро, и Том Уилкоксън (Thom Wilcockson), старши преподавател по психология, университет Лафбъро.

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригинална статия.

Справкa: Visual processing speed and its association with future dementia development in a population-based prospective cohort: EPIC-Norfolk; Ahmet Begde, Thomas Wilcockson, Carol Brayne, Eef Hogervorst
PMID: 38424122 PMCID: PMC10904745 DOI: 10.1038/s41598-024-55637-x

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини