19 °C

Общините ще решават от 22 май до 1 юни кога ще отворят детските градини и яслите

Общините трябва да вземат решение - от 22 май до 1 юни, кога ще отворят детските градини и яслите. Очакваме по-голямата част от детските градини да отворят през следващата седмица, каза на брифинг в Министерския съвет за необходимите мерки при отваряне на детските градини в страната министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно със здравния министър Кирил Ананиев и с представители на Националния оперативен щаб.

Много важно е да апелираме към родителите, ако могат да оставят децата си вкъщи, въпреки че вземаме решение за отварянето на детските градини и яслите, призова министър Вълчев. Той съобщи, че направеното проучване показва, че 38 процента от родителите са взели решение да пуснат веднага децата си на детска градина, но около 30 процента от родителите очакват какъв ще е апелът на държавните институции и на експертите. Няма да бъде задължително посещението на детска градина и то няма да е обвързано със семейните и социалните помощи, обясни образователният министър.

Той каза, че се очаква групите в детските градини да със средна пълняемост от 10-11 деца, но се очаква в големите градове и в София между 12 и 18 да са децата в групите. По-голямата част от времето, ако не вали, децата трябва да прекарват на открито в детските градини, информира министър Вълчев. Той обясни, че ако има многочислена група, директорите на детските градини са уверили, че ще намерят организационни и технически решения, за да направят подгрупи.

При отварянето на детските градини няма да се изискват "бележките по Наредба номер 3, за да няма струпване пред медицинските кабинети и пред лабораториите, както и няма да се изискват микробиологичните изследвания за децата", съобщи министър Вълчев. Той увери, че учителите в детските градини ще имат предпазни средства - защитни маски и шлемове.

Направихме проучване какво ще се случи, ако персоналът в детските градини откаже да се върне на работа, съобщи образователният министър. Той уточни, че проучването е показало, че до 10 процента са тези, които заявяват, че не биха се върнали на работното си място в детските градини. "За анкетите имаме 95 000 отговора от родители, от 205 000 деца в предучилищна възраст, без яслите, и от 10 000 учители от 20 000 души педагогически персонал в системата. Това показва, че анкетите ни за детските градини са повече от представителни", отбеляза министър Вълчев. Той съобщи, че хронично болните деца също ще може да се върнат на детска градина, но това ще решават и родителите.

В периода на извънредното положение 74-75 процента от детските градини, по мненията на родителите, са работили интензивно в електронна среда - при взаимодействие с родителите и децата, като това е било до 30 минути на ден, каза министър Красимир Вълчев.

„4. Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г., включително“, гласи заповед на здравния министър, издадена на 19 май.

Кметовете трябва да създадат организация за работа на яслите и детските градини на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемичните мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.

Със Заповед № РД-01-270/19.05.2020 г., която отменя Заповед № РД-01-268 от 15.05.2020 г., можете да се запознаете в прикачения файл.

Заповед № рд-01-270/19.05.2020 г.     

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ис
  Истината
  3 0
  15:35, 19 май 2020
  Горкото министърче, отроче на ГЕРБ мафията! Едвам приказва и срича - ''учитИлитИ, дИцата, РУдитилитИ", така говори тоя. Некадърници!

Още новини

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
22 сеп 2020
Последни новини