13 °C

Общините ще решават от 22 май до 1 юни кога ще отворят детските градини и яслите

Общините трябва да вземат решение - от 22 май до 1 юни, кога ще отворят детските градини и яслите. Очакваме по-голямата част от детските градини да отворят през следващата седмица, каза на брифинг в Министерския съвет за необходимите мерки при отваряне на детските градини в страната министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно със здравния министър Кирил Ананиев и с представители на Националния оперативен щаб.

Много важно е да апелираме към родителите, ако могат да оставят децата си вкъщи, въпреки че вземаме решение за отварянето на детските градини и яслите, призова министър Вълчев. Той съобщи, че направеното проучване показва, че 38 процента от родителите са взели решение да пуснат веднага децата си на детска градина, но около 30 процента от родителите очакват какъв ще е апелът на държавните институции и на експертите. Няма да бъде задължително посещението на детска градина и то няма да е обвързано със семейните и социалните помощи, обясни образователният министър.

Той каза, че се очаква групите в детските градини да със средна пълняемост от 10-11 деца, но се очаква в големите градове и в София между 12 и 18 да са децата в групите. По-голямата част от времето, ако не вали, децата трябва да прекарват на открито в детските градини, информира министър Вълчев. Той обясни, че ако има многочислена група, директорите на детските градини са уверили, че ще намерят организационни и технически решения, за да направят подгрупи.

При отварянето на детските градини няма да се изискват "бележките по Наредба номер 3, за да няма струпване пред медицинските кабинети и пред лабораториите, както и няма да се изискват микробиологичните изследвания за децата", съобщи министър Вълчев. Той увери, че учителите в детските градини ще имат предпазни средства - защитни маски и шлемове.

Направихме проучване какво ще се случи, ако персоналът в детските градини откаже да се върне на работа, съобщи образователният министър. Той уточни, че проучването е показало, че до 10 процента са тези, които заявяват, че не биха се върнали на работното си място в детските градини. "За анкетите имаме 95 000 отговора от родители, от 205 000 деца в предучилищна възраст, без яслите, и от 10 000 учители от 20 000 души педагогически персонал в системата. Това показва, че анкетите ни за детските градини са повече от представителни", отбеляза министър Вълчев. Той съобщи, че хронично болните деца също ще може да се върнат на детска градина, но това ще решават и родителите.

В периода на извънредното положение 74-75 процента от детските градини, по мненията на родителите, са работили интензивно в електронна среда - при взаимодействие с родителите и децата, като това е било до 30 минути на ден, каза министър Красимир Вълчев.

„4. Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г., включително“, гласи заповед на здравния министър, издадена на 19 май.

Кметовете трябва да създадат организация за работа на яслите и детските градини на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемичните мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.

Със Заповед № РД-01-270/19.05.2020 г., която отменя Заповед № РД-01-268 от 15.05.2020 г., можете да се запознаете в прикачения файл.

Заповед № рд-01-270/19.05.2020 г.     

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ис
  Истината
  3 0
  15:35, 19 май 2020
  Горкото министърче, отроче на ГЕРБ мафията! Едвам приказва и срича - ''учитИлитИ, дИцата, РУдитилитИ", така говори тоя. Некадърници!

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В отлично настроение сте днес и с желание за приключения. Ще ви привличат предизвикателствата на планината, загадъчните хора и невидимото. Не се дразнете на околните, ако са на различна вълна. Не влизайте в конфликти и не критикувайте хората около вас. Вгледайте се и в техните желания и настроения.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще горите от желания за плътски и духовни удоволствия. Няма да ви липсва енергия за да си ги доставите. Настроението ви споделят и тези, които са около вас. Мнозина ще предприемат пътуване, което ще бъде все с цел развлечения. Дайте воля на желанията си, защото от утре ви очаква напрегнато ежедневие и сега е момента за пълно разтоварване.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С каквото и да решите да се занимавате днес, старайте се да овладявате чувствата си и не допускайте те да ви пречат в общуването с околните. Само така ще останете удовлетворени от себе си и от онова, което вършите. Човек от обкръжението ви ще ви помоли за нещо, с което бихте могли да му помогнете, не му отказвайте подкрепата си.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Разбирателството ви с хората около вас не е израз само на доброто ви възпитание, а и на вътрешната хармония, към която се стремите. Тя привлича към вас доброто и това се забелязва. Развитието на личен въпрос ще ви донесе повече положителни емоции, които има с кого да споделите.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В прекрасно настроение сте и успявате да го предадете и на близките си. Някои от вас, които до скоро са били завладяни от меланхолия, най-сетне я преодоляват и отново се радват на завидно добър тонус. Заслуга за това има и благоприятното развитие на важно за вас начинание, от което до голяма степен зависи и бъдещето ви.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете деня си спокоен, не го помрачавайте с тревожни мисли. Настроението ви ще бъде добро, ако забравите за служебните си проблеми. По-ведро се отнасяйте към нещата от живота, предстоят ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако си хабите нервите за всяка подробност.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако имате неотложна работа, свършете я, но като цяло денят не е подходящ за работа. От доста време обмисляте пътуване и сега е момента да осъществите този си замисъл. При всички случаи ще се разтоварите и ще се заредите с енергия.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нуждаете се от уединение. Останете сами със себе си и помислете къде бъркате във взаимоотношенията си с околните. Помислете доколко си заслужава прекомерната заетост и напрежение. С готовност се отзовавате на нуждите на вашите близки. Така или иначе те не могат без вас, но все пак не се самозабравяйте и опитайте да разберете и тяхната гледна точка
25 май 2020
Последни новини