Предлагат и през следващата година частично и пълно освобождаване от таксите за детски градини

В сайта на Община Първомай е публикуван проект за изменение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, предоставяни от община Първомай. В него не се предвиждат финансови промени, а се разширява времевия период за облекчения на родителите от заплащане на таксите за храна в детските градини.

През последната година бяха създадени условия на някои от децата да бъдат поети изцяло таксите за посещение на детски градини, а на други - намалената от 42 лв. на 30 лв. такса. Средствата от 174 лв. на дете за 2021 година идваха от Републиканския бюджет и се предоставяха на общините.

С Рeшение № 135 от януари, тази година ОбС- Първомай приема изменение в Наредбата за таксите като така е определена и таксата, и категориите родители, които могат да бъдат освободени напълно или частично от заплащането им. Отговарящите на критериите родители са се ползвали от облекчението.

След направен финансов разчет, е установено, че е наличен остатък от целевите средства определени от Министерски съвет и те могат да бъдат оползотворени за следващата бюджетна година - 2022г. Остатъкът на тези средства идва от намалената посещаемост и преустановяване дейността на Детските градини в периода на епидемичната обстановка, както и от повишения брой деца обхванати по проекта “Активно приобщаване в системата на училищното образование”, чрез който също се поемат част от таксите на децата. Това дава възможност на община Първомай да продължи да прилага същият определен вече ред за още една година.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини