13 °C

Сачева: Няма все още политическо решение за допълнителен платен отпуск за родителите

Няма все още политическо решение за допълнителен платен отпуск за родителите, една подобна мярка би струвала като минимум между 250 и 300 милиона лева на бюджета. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на въпрос на брифинг в Министерския съвет.

По думите на министъра това е мярка, която би трябвало да бъде дискутирана в по-голям мащаб.

На последното заседание на НСТС синдикати и работодатели се обединиха около искането да има допълнителен целеви платен отпуск за родителите, които гледат децата си и са останали без платен отпуск. Идеята е той да е до 20 дни и да е за сметка на НОИ.

От днес още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж, обяви Сачева. Мярката е в помощ на родители, които гледат децата си вкъщи заради затворените детски градини, ясли и училища.

От началото на извънредното положение 99 755 човека са останали безработни, а 28 271 души са намерили работа. Данните представи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

По думите й още преди 13 март, когато в страната бе обявено извънредно положение, броят на безработни е бил над 200 000.

Сачева даде и отчет какво прави държавата за подкрепа на гражданите.

Към днешна дата в 240 общини 42 000 души се ползват от услугите на социалния патронаж. По отношение на целевите средства за диагностиките и лечение към 30 април 1 498 души, които нямат доход и лично самоучастие в здравния процес са получили болнично лечение на стойност над 1 млн. лв.

По програмата "Топъл обяд" ще има нови 214 договора, като над 36 000 души са получили обяд по едноименната програма. Общо 26 000 хора ще получат над 450 тона храни, като голяма част от тях са в затруднена социална ситуация. Раздаването на храните ще бъде извършено заедно със службите за социално подпомагане.

В социалното министерство днес е постъпило дарение от БАН на стойност 35 000 лв. Средствата ще бъдат изразходвани за таблети за децата от институциите от резидентен тип. Общо 108 такива таблета вече са дадени.

По отношение на мярката от 375 лева са подадени 3 753 заявелния, като през последните 10 дни броят на подаване на документи е устойчив. Мярката ще продължи дотогава, докогато е необходимо, увери Сачева. От днес още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж. 4 154 лица са назначени на длъжността "Детегледач".

От 1 до 15 юли компаниите, регистрирани в транспорта, ще могат да кандидатстват за подкрепа от държавата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В отлично настроение сте днес и с желание за приключения. Ще ви привличат предизвикателствата на планината, загадъчните хора и невидимото. Не се дразнете на околните, ако са на различна вълна. Не влизайте в конфликти и не критикувайте хората около вас. Вгледайте се и в техните желания и настроения.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще горите от желания за плътски и духовни удоволствия. Няма да ви липсва енергия за да си ги доставите. Настроението ви споделят и тези, които са около вас. Мнозина ще предприемат пътуване, което ще бъде все с цел развлечения. Дайте воля на желанията си, защото от утре ви очаква напрегнато ежедневие и сега е момента за пълно разтоварване.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С каквото и да решите да се занимавате днес, старайте се да овладявате чувствата си и не допускайте те да ви пречат в общуването с околните. Само така ще останете удовлетворени от себе си и от онова, което вършите. Човек от обкръжението ви ще ви помоли за нещо, с което бихте могли да му помогнете, не му отказвайте подкрепата си.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Разбирателството ви с хората около вас не е израз само на доброто ви възпитание, а и на вътрешната хармония, към която се стремите. Тя привлича към вас доброто и това се забелязва. Развитието на личен въпрос ще ви донесе повече положителни емоции, които има с кого да споделите.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В прекрасно настроение сте и успявате да го предадете и на близките си. Някои от вас, които до скоро са били завладяни от меланхолия, най-сетне я преодоляват и отново се радват на завидно добър тонус. Заслуга за това има и благоприятното развитие на важно за вас начинание, от което до голяма степен зависи и бъдещето ви.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете деня си спокоен, не го помрачавайте с тревожни мисли. Настроението ви ще бъде добро, ако забравите за служебните си проблеми. По-ведро се отнасяйте към нещата от живота, предстоят ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако си хабите нервите за всяка подробност.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако имате неотложна работа, свършете я, но като цяло денят не е подходящ за работа. От доста време обмисляте пътуване и сега е момента да осъществите този си замисъл. При всички случаи ще се разтоварите и ще се заредите с енергия.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нуждаете се от уединение. Останете сами със себе си и помислете къде бъркате във взаимоотношенията си с околните. Помислете доколко си заслужава прекомерната заетост и напрежение. С готовност се отзовавате на нуждите на вашите близки. Така или иначе те не могат без вас, но все пак не се самозабравяйте и опитайте да разберете и тяхната гледна точка
25 май 2020
Последни новини