Радев: Сега е време, в което могат и трябва да се правят реформи

Сега е време, в което могат и трябва да се правят реформи, и то решителни, отлагани от много години, заяви президентът Румен Радев в заключителното си изказване на експертната дискусия "Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България" в София, която е под егидата на държавния глава.

Според президента е необходим нов стил на управление. Кризата засили и фокуса върху управленските приоритети и ценности. Тук бяха представени редица констатации защо има финансови средства, и то в големи размери, обаче те не стигат до хората. Това е заложено още отпреди кризата, коментира Радев. По думите му, парите не могат да достигнат до най-засегнатите, до най-слабите, но те и преди не са били във фокуса на управлението.

Все още не сме намерили баланса между здравни, социални и икономически мерки. Има хора, които не могат да чакат, защото нямат никакви резерви, посочи президентът.

Според него остава големият въпрос накъде ще се движим оттук нататък. По думите му, това зависи от общата ни амбиция като нация - дали си поставяме за цел просто да се възстановим като обществено-икономически живот към параметрите, които имахме преди кризата, или си поставяме друга, по-амбициозна цел - за социално икономическо възраждане.

Радев отговори на постъпил на дискусията въпрос - защо не е наложил вето на закона за здравето. Той каза, че в друга обстановка категорично би наложил вето, но в тази ситуация е предприел друг подход. Обясни, че ако беше наложил вето, това е щяло да означава от 0.00 часа на 14 май до прегласуването на ветото и обнародването му да се изпадне "в правен вакуум, който да се акумулира и с управленския хаос". Тогава щяха да бъдат застрашени множество социални плащания и да има други проблеми, от които да пострадат хората, аргументира се Радев. А и това би означавало рязко снемане на всички здравни мерки, което няма как да стане, посочи президентът и добави, че е предприел другия подход, сезирайки Конституционния съд със съответните мотиви.

Становищата от днешната четиричасова дискусия, в която се включиха различни експерти и отговориха на въпроси, зададени по Фейсбук, ще бъдат обобщени от президентската институция.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    0 0
    11:45, 17 май 2020
    Аз ви казвам, че остават енергийни ресурси за 980г. Вие правите газопровод?! Очевадно сте стадо животни и то без мозък! Та какви "реформи" могат да направят говорещи животни? :)

Още новини

Последни новини