13 °C

Как да си набавим достатъчно витамин D от слънцето

Покрай COVID-19 витамин D стана една от най-популярните хранителни добавки. Различни научни изследвания го посочиха като по-добра превенция на респираторното заболяване и от витамин С. И докато през зимните месеци е трудно да си го набавяме от слънцето, то тази задача вече е в пъти по-лесна.

Препоръчителната дневна доза витамин D е между 10 и 20 микрограма. Телата ни използват енергията от слънчевите лъчи, за да преобразуват холестерола в този витамин. Той спада към групата на прохормоните - вещества, които могат да променят организма ни по различни начини.

Витамин D ни е необходим за усвояване на калция, за добро здраве на костите и ставите, както и за силна имунна система. Той се складира от организма и се освобождава постепенно, затова не е необходимо да се зареждаме с него всеки ден, а в достатъчно количество за определен период.

За да си набавим по-бързо и ефикасно от "слънчевия витамин", най-добре е да използваме слънчевите лъчи по обед, в средата на деня. Тогава UVB лъчите са най-интензивни, а рискът от развитие на меланома е по-нисък.

Между 10 и 15 минути три-четири пъти в седмицата при директно слънчево греене са ни напълно достатъчни, за да се запазим с витамин D, ако имаме светла кожа, пише Lifehacker.

Ако сме с по-тъмен цвят на кожата, това значи, че имаме по-високи количества от пигментното вещество меланин. То действа като естествена преграда за слънчевите лъчи и прави производството на витамин D по-бавно. В този случай ни трябват между 30 минути и три часа на слънце.

Разбира се, винаги трябва да използваме и подходящата слънцезащита, за да не превърнем ефекта в дефект. Добре е да знаем също, че необходимите ни за синтез на витамин D UVB лъчи не преминават през прозорците, затова стоенето зад тях не се брои.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини