14 °C

Денят след извънредното положение: Какво е забранено и позволено

След два месеца на очакване 13 май носи край на извънредното положение в България, наложено заради епидемията от COVID-19.

Формалното му отпадане по-скоро цели да свали напрежението по политически и правозащитни теми, отколкото да промени особено правилата, по които страната живее в последните седмици. Повечето от действащите ограничения, както и мерките в подкрепа на бизнеса и работещите, ще продължат да действат в следващите два месеца.

Или поне така предвижда управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти", която прокара законовите текстове за продължаване на действащите регулации след края на извънредното положение - промените в Закона за здравето бяха приети снощи на извънредно заседание на парламента, продължило повече от 8 часа.

Изненади обаче не са изключени, тъй като ГЕРБ спази всички порочни традиции на нормотворчеството - изменения на закони от различен порядък чрез текстове от Закона за здравето, прокарването им в последния момент и редактирането им "на крак" по време на обсъждането в пленарната зала. Както и изпращането им за обнародване от президента в 12 без 5. И двете могат да доведат до оспорване както на текстове по същество, така и на основание на сроковете на действие на законите.

Ограниченията - без промяна

След 13 май ограничителните мерки, които бяха въведени срещу разпространението на коронавируса, остават без промяна. Причината - повечето от тях са въведени със заповеди на здравния министър, които ще продължат да действат до отмяната им.

Забранени остават:

- пребиваването на закрити обществени места без предпазни маски
- посещенията в хранителните магазини и аптеките между 8.30 и 10.30 ч. за хора под 60-годишна възраст.
- сядането на пейки и по поляните в парковете и градските градини
- нарушаването на наложена от властите карантина.

Без изключения продължава да е и 14-дневната домашна изолация, която поема ангажимент да спазва всеки пристигащ от чужбина.

Наказанията при нарушаване на противоепидемиологичните мерки остават от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Запазва се и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията, в т.ч. и за контактни лица.

Позволени при спазване на дистанция и мерки за дезинфекция са:

- разходките в парковете и планините при дистанция от минимум 2.5 м
- индивидуалните спортове на открито
- посещенията в кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито, както и на културните събития на сцени на открито
- колективните спортове на открито за аматьори без състезателен характер (в т.ч. футбол, баскетбол, волейбол)
- посещенията в болниците за планови операции и прегледи
- имунизациите, детските и женските консултации

Инвитро процедурите, които за кратко бяха спрени, отново се правят. Преди дни обаче се оказа, че част от манипулациите остават забранени заради грешка в заповедта на здравния министър. Очаква се нова заповед, която да ги позволи.

Магазините и заведенията - частично отворени

Все още остават затворени заведенията и магазините в големите търговски центрове. Останалите търговски обекти, включително фризьорските и козметични салони, имат право да работят, но като осигурят поетапно пускане на клиенти и дистанция на входа и касите. Същото важи и за пазарите и цветните борси.

Заведенията на открито могат да работят, като между масите трябва да има 1.5 м разстояние, а на една маса могат да сядат не повече от четирима души или едно семейство.

Плажовете в страната трябва да бъдат готови за използване на 1 юни. Концесионерите ще плащат по-ниски такси, срещу което обаче са задължени да намалят наполовина в сравнение с миналата година цените на шезлонгите и чадърите.

Запори и наказателни лихви

Процедурите за публична продан се спират за още два месеца - до 13 юли.

Наказателните лихви при нарушени плащания на вземания няма да текат също до юли. Това обаче ще важи за финансови институции като фирми за бързи кредити, но не и за кредити към банки, които вече се предоговарят.

След два месеца на принудителна ваканция съдилищата започват отново работа при мерки за предпазване от заразата.

За трудов стаж пред тази година ще се зачитат не 30, а 60 дни неплатен отпуск, тъй като много от служителите са принудени да излизат в принудителна почивка, за да не загубят работното си място.

Децата - далеч от училища и градини

Децата засега няма да се връщат в училищата и детските градини. Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се състоят. Единствените, които ще се завърнат физически в училищата са седмокласниците, които трябва да положат изпити за прием в гимназиите, и зрелостниците. Изпитите ще бъдат през юни.

До две седмици правителството и Националният оперативен щаб срещу коронавируса ще анализират дали детските градини и яслите да отворят отново. За целта властите ще изчакат да видят резултатите от отварянето на детските заведения в Дания и Германия.

Откога действат новите правила

Краят на извънредното положение отнема дадените временно на властите правомощия да ограничават отделни права на гражданите, като свободното придвижване, например. Дори по сравнително прост въпрос като този кога страната спира да е в извънредно положение мненията не са единодушни. Според управляващите това ще стане в 23.59 ч. на 13 май. По тази причина в одобрените окончателно снощи от парламента промени в Закона за здравето е записано, че влизат в сила от 14 май. Според тълкуванието на административен съдия, цитиран от седмичника "Капитал", обаче решението на Народното събрание, което гласи, че извънредното положение е "до 13 май", означава, че то изтича едно в полунощ на 12 срещу 13 май.

Разночетения може да създаде и процедурата по влизането на закона в сила. Президентът ще го получи най-рано в нощта на 12 срещу 13 май, а по Конституция има 15-дневен срок да реши дали да издаде указ за обнародването му, или да наложи вето на текстове от него. Той може да подпише указа веднага и той да излезе в извънредно издание на "Държавен вестник", както се е случвало в други спешни случаи. Дори държавният глава да се забави, или да се наложи прегласуване на текстовете, в крайна сметка те ще влязат в сила със задна дата - от 14 май, както е записано в преходните и заключителните разпоредби.

Според юристи обаче уязвими междувременно ще се окажат заповедите на здравния министър, които регламентират ограничителните мерки. Ако на 13 май, когато вече няма да бъдем в извънредно положение, а все още не е приет Законът за изменение и допълнение на Закона за здравето, то няма да бъде изменен и Законът за мерките при извънредното положение, обяснява в интервю за БНР Мария Шаркова, адвокат и специалист по медицинско право. По думите й това създава предпоставки след отпадането на извънредното положение, да отпадне основанието на актовете, които са издадени във връзка със закона за него и "в този период някои от ограничителните мерки да се окажат незаконосъобразни с всичките последици от това".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
31 май 2020
Последни новини