През лятото зачестяват случаите на чревни инфекции

Летният сезон се характеризира с повишена заболеваемост от чревни инфекции, които са често срещани, каза д-р Митко Баев, началник на инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен. Някои от тях се наричат болест на мръсните ръце.

За предпазване от заразяване е необходима добра лична и обществена хигиена, пълноценно хранене на кърмачетата, дезинфекция и подобряване начина на живот на хората. „Чревните инфекции са екзотични за страните, към които ние се стремим. При нас обикновено се лекуват следствията, а не причините. Нашето отделение е в състояние да поеме повишената заболеваемост през сезона. До сега тя се движи в рамките на нормалното и не е повишена", каза д-р Баев.

Обикновено активността на чревните вируси се повишава през юли и август, при резките температурни колебания. В Сливенски регион скоро епидемични взривове от дизентерия, салмонела или колибактерии не е имало. Преобладаващата част са чревните вирусни инфекции и хранителни отравяния в ранна детска възраст. „През лятото е необходим много строг контрол на хранителните продукти и водоизточниците от съответните органи", препоръчва д-р Баев.


Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини