17 °C

Външните граници на ЕС остават затворени до 15 юни?

От два месеца границите на ЕС са на практика затворени. Брюксел смята, че ситуацията все още е "нестабилна" и настоява рестриктивните мерки по външните граници да бъдат удължени до 15 юни.

Европейската комисия препоръча забраната за влизане в ЕС да бъде удължена. Брюксел настоява държавите-членки да продължат рестрикциите до 15 юни. Забраната за влизане на територията на Общността беше въведена в средата на март и после беше удължена до средата на май.

Тя важи за всички с изключение на гражданите на Европейския съюз и онези чужденци, които са трайно заселени в някоя от страните- членки. Забраната не важи за медицинския персонал и другите експерти, които участват в битката срещу пандемията. Изключение се прави още и за заетите в транспортния бранш и сезонните работници.

Разхлабване в две стъпки

Няколко страни в ЕС започнаха поетапно да разхлабват мерките срещу разпространението на Ковид-19. От Европейската комисия заявиха обаче, че ситуацията продължава да е “нестабилна” както в Европа, така и по света. “Затова мерките по външните граници трябва да бъдат продължени, за да бъде намален рискът от разпространение на болестта чрез пътуване в ЕС”.

Основна цел остава възстановяването на свободата на придвижване в Шенгенското пространство – но това може да стане, когато здравното положение го позволи, каза европейската комисарка по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон. Нейната визия е за поетапно вдигане на рестрикциите: Първо трябва да отпадне контролът по вътрешните граници. “Едва тогава можем да отменим ограниченията по външните граници”.

Германия поставя всички пристигнали под карантина

Всички държави от Европейския съюз, с изключение на Ирландия и асоциираните към Шенгенското пространство Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, наложиха забраните за влизане в Общността. Европейската комисия може само да препоръча удължаването на мярката. Изпълнението ѝ е в правомощията на националните правителства.

Много европейски държави въведоха и ограничения по границите си към други страни-членки на ЕС. Сред тях е и Германия. Хората, които не са германски граждани и не са трайно заселени в страната, имат право да влизат на територията на Федералната република само при наличие на „основателна причина". Всеки, които пристигне в Германия, е длъжен да остане в карантина за срок от 14 дни.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини