Австрия премина първия етап от разхлабването на карантинните мерки без увеличаване на инфекциите

Австрия каза, че е преминала първия етап от разхлабването на карантинните мерки без увеличаване на инфекциите с новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Справихме се добре с първия етап", каза на пресконференция здравният министър Рудолф Аншобер. Началото бе поставено на 14 април с отваряне на няколко категории търговски обекти, които бяха спрени от работа в продължение на месец. "Ситуацията е много стабилна, взехме правилните решения в правилния момент", заяви Аншобер.

Дневното увеличение на броя на новите инфекции, което бе 50 процента, когато бяха наложени ограниченията, бе сведено до 0,2 процента.

В събота, ден след официалното отменяне на ограниченията за излизане навън, в Австрия подновиха работа редица бизнеси. Много служители се върнаха във фирмите си от началото на седмицата, въпреки че се насърчава работата от дистанция. Значително се увеличи и използването на обществения транспорт.

Кафенетата и ресторантите ще отворят на 15 май. Вчера се върнаха в класните стаи учениците, които са последна година, останалите класове ще подновят занятията си на 18 май. Границите на страната, затворени от 10 март, не бяха отворени и се допуска преминаването на хора само при някои изключения.

Австрия, управлявана от коалиция между консерватори и зелени, има 15 569 случая на новия коронавирус, от които 2107 са още активни, а 606 души починаха при население от 8,8 милиона.

Австрийците трябва да носят маски в търговските обекти и обществения транспорт и да спазват социална дистанция на закрито.
Резултатите от втората фаза облекчения, започнала тази седмица, ще бъдат анализирани в следващите 10-ина дни. "Ако се справим без голямо увеличение (на инфекциите) и ако числата останат стабилни, ще сме направили още една голяма крачка напред", каза Аншобер, който призовава за бдителност.

Проучване на националния статистически институт, при което от 21 до 24 април е тествана представителна извадка от 1432 души над 16 години, показва, че само един от всички е заразен с вируса, което се равнява на 0,15 процента. Подобно проучване, направено през първата седмица на април, даде резултат от 0,33 на сто.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини