32 °C

За пръв път откриха фиксиран азот в марсиански метеорит

Нов поглед върху марсиански метеорит на 4 милиарда години, разкри азотсъдържащи органични вещества - първите истински доказателства за фиксирани азотни молекули на Червената планета.

Азотът е жизненоважен за всички познати ни форми на живот, и макар засега да липсват доказателства, че откритието е създадено от биологична единица, все пак допуска вероятността преди много време Марс да е бил влажна и богата на органични материали планета – иделно място за появата на живот.

“В ранните етапи от историята на Слънчевата система, Марс най-вероятно се е отличавал със значително количество органични материали, например, богати на въглерод метеорити, комети и прахови частици”, казва химикът Атсуко Кобаяши от Технологичния институт в Токио. “Част от тях може да са се разтворили и да са попаднали в карбонатите”.

Трудно е да се каже как са възникнали азотсъдържащите органични вещества, но каквото и да е обяснението, резултатите подсказват, че някога Марс е бил значително по-гостоприемен за живот, отколкото сега. Възможно е преди много години да е имал и собствен азотен кръговрат.

Въпросният метеорит се откъснал от Марс преди приблизително 16 милиона години.

Наречен ALH84001, той е открит в района Алън Хилс в Антарктида през 1984 и доби популярност в научните следи. Метеоритът съдържа оранжеви въглеродни материали, вероятно от някаква солена течност на Марс, от преди близо 4 милиарда години.

През годините, някои учени твърдяха, че са намирали вкаменелости, подобни на бактерии в скалата, но съществуват и други необиологични обяснения за съществуването им.

Марсианските метеорити са едни от най-добрите възможности за изследване историята на Червената планета, но след падането им на Земята е трудно да се определи доколко са “марсиански”.

Неизбежното замърсяване бе сериозен проблем в миналото, но сега с помощта на най-съвременни технологии, изследователите са убедени, че откритите азотсъдържащи органични материали “са най-вероятно с марсиански произход”.

Азот не бил открит в проби от околните скали, което подсказва, че органичните молекули се съдържат единствено в карбонатите на метеорита.

Макар роувърът Кюриосити на НАСА да откри форма на азот на Марс, наред с няколко други органични съединения, е трудно тези резултати да бъдат потвърдени от такова разстояние. На Земята могат да се проведат по-внимателни анализи върху определени участъци от метеорита, нещо на което марсианският роувър е неспособен.

По тази причина ALH84001 е реална алтернатива, която дава възможност на учените да изследват историята на Червената планета и потенциала ѝ за живот и без да се налага да ходят там.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини