35 °C

Въглеродни емисии от Луната ни карат да преразгледаме модела за формирането на спътника

Космически кораб, орбитиращ около Луната, засече нещо странно. Спътникът ни излъчва постоянен поток от въглеродни йони от почти цялата си повърхност, противно на дългогодишните схващания, че Луната не съдържа въглерод и други летливи елементи.

Всъщност, изглежда че въглеродът присъства от формирането на Луната или малко след това – преди около 4.5 милиарда години. Това означава, че теорията за формирането на Луната, основаваща се до голяма степен на липсата на летливи вещества, ще трябва да бъде преразгледана.

Резултатите са от апарат на Японската агенция за космически изследвания, известен като Кагуя. Преди десетилетие, той прекара близо година и половина в орбита около Луната.

Един от инструментите на борда му бе йонен масспектрометър, който засече и картографира лунните йони, включително въглеродните – данни, липсващи при мисията Аполо, което на свой ред доведе до убеждението, че Луната не съдържа почти никакъв въглерод.

Скорошни анализи откриха следи от въглерод и летливи вещества във вулканични проби от Луната, което поставя под съмнение модела за формирането на спътника. Затова учени от мисията Кагуя опитали да разберат откъде се е взел въглеродът.

Емисиите били разпределени върху почти цялата лунна повърхност, но количествата варирали из различните географски региони.

И все пак концентрациите на въглеродни йони не биха могли да бъдат обяснени само със соларния вятър или сблъсъците с микрометеорити.

По-младите вулканични базалтови равнини в осветената част на Луната излъчвали повече въглеродни йони, в сравнение с по-старите и по-издигнати райони. Това подсказва, че въглеродът е вграден в луната.

Причината, поради която това създава проблем с настоящия модел за формиране на спътника, според който планетата Тея се е сблъскала със Земята в ранните години след формирането на Слънчевата система, а откъснала се гигантска отломка останала в орбита около Земята, е че летливите вещества имат ниска точка на кипене.

Сблъсъкът с Тея вероятно е генерирал изключително висока температура – от около 4 000 – 6 000 Келвина, която би трябвало да е изпарила поне частично отломките и напълно летливите вещества.

Наблюденията на Кагуя разкриват една богата на летливи вещества Луна, което означава, че или генерираната в резултат на сблъсъка температура е била по-ниска, или че е нужно да преразгледаме модела за формирането на Луната.

Инструментите на борда на бъдещите лунни орбитъри и дори планирата пилотирана мисия на НАСА трябва да разрешат мистерията.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини