13 °C

Купичка боровинки на ден е достатъчна за сваляне на кръвното

По една купичка боровинки всеки ден е достатъчна, за да подобри еластичността на кръвоносните съдове и да намали артериалното налягане. „Редовната консумация на боровинки може потенциално да попречи предхипертоничното състояние да се развие до хипертония, и така дава възможност за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания“ – казва д-р Сара Джонсън, първият автор на изследването.

Проучването е насочено към жени в менопауза, които са изложени на по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. „Нашите открития показват, че включването само на една допълнителна храна, боровинки, към всекидневното хранене може да смекчи отрицателните сърдечно-съдови ефекти, които често се появяват в периода на менопаузата.“ – казва Джонсън.

48-те жени, участвали в изследването, са получавали или 22 грама боровинков прах или плацебо..

Те са били проследени в продължение на осем седмици, докато са се придържали към обичайните си физически упражнения и режими на хранене.

В края на двата месеца тези, които са пили боровинка на прах, показват среден спад на систолното кръвно налягане от 5,1% и спад от 6,3% в диастолното кръвно налягане. Освен това тези, които приемат боровинка на прах, имат 6,5% по-висока еластичност на артериите, друг фактор, предотвратяващ сърдечносъдовите заболявания.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини